Αμοργόραμα: Ξεκίνησε η πρώτη δράση όπου βρήκαμε έως και ψυγεία

Tο Αμοργόραμα είναι εδώ... Από την παραλία της Βλυχάδας κοντά στα Κατάπολα, ξεκίνησε στην Αμοργό η υλοποίηση του προγράμματος «Αμοργόραμα» για τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και παλαιών διχτυών από τις παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού με την δυναμική υποστήριξη του Δήμο Αμοργού. Η δράση θα συνεχιστεί και σε άλλες παραλίες του νησιού.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 4 Απριλίου, με τους εθελοντές να επιβιβάζονται στα αλιευτικά σκάφη των Γιάννη Ψακή και Νικόλα Βεκρή και αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες μάζεψαν συνολικά 150 σακούλες απορριμμάτων με πλαστικά καθώς και αρκετά ξύλα.

Τα συλλεγόμενα πλαστικά θα μεταφερθούν σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα, για οδηγηθούν με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε: « Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη δράση καθαρισμού παραλίας σε συνεργασία με τους αλιείς του νησιού μας. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν και αφιέρωσαν εθελοντικά το χρόνο τους για να κάνουμε την Αμοργό μας πιο καθαρή». 

Τι αναφέρουν μέσα από τη σελίδα τους τα μέλη του «Αμοργόραμα»

Κυριακή 4 Απριλίου, τα σκάφη του συλλόγου μας ''Αντώνιος Βεκρής'' και ''Καπετάν Νικήτας'' έβαλαν πλώρη για τη βορινή παραλία της Βλυχάδας των Καταπόλων. Από την ακτή μέχρι και ψηλά στο ρέμα η εικόνα ήταν τρομακτική. Πλαστικά, αλιευτικά εργαλεία, σχοινιά, λάστιχα ακόμα και ένα ψυγείο είχαν κατακλύσει αυτό το μικρό παράδεισο. Εκτός από τα πολύ μεγάλα αντικείμενα, οι ψαράδες μας φόρτωσαν πάνω από 150 σακούλες με πλαστικά και 10 σακούλες με δίχτυα και σχοινιά. Τα συλλεχθέντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Κατάπολα και θα οδηγηθούν σε συνεργασία με την Enaleia σε ειδική ανακύκλωση. Τα δίχτυα θα υποστούν ειδική επεξεργασία με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η δράση, χωρίς εσάς δε θα τα είχαμε καταφέρει. Η χθεσινή μέρα ήταν μόνο η αρχή, μείνετε συντονισμένοι για καινούργιες δράσεις το επόμενο διάστημα!

English Text

On the 4th of April, our association’s fishing vessels, ''Antonios Vekris'' and ''Kapetan Nikitas'', went on a different catching trip to the northern bay of Vlychada next to Katapola. From the coast up to the hillsides, the place was crammed with plastic, fishing equipments, ropes, tyres and surprisingly a standalone fridge. Along with other big items, our fishermen loaded more than 150 bags of litter and 10 bags of nets and ropes. In collaboration with Enaleia, the litter will be transferred to a special recycling unit. The nets will undergo special processing to manufacture new products. Many thanks to everyone who contributed to this cause, financially and on the ground. Without your help, none of this would have happened! Yesterday was just the beginning, stay tuned for more!

Τι είναι το Αμοργόραμα 

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στο νησί μας μια τέτοια δράση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των επαγγελματιών αλιέων του Συλλόγου, θα απέχουν όσο περισσότερο δυνατόν από τις αλιευτικές τους δραστηριότητες για τον μήνα Απρίλιο και Μάιο, περίοδο αναπαραγωγής ψαριών, και θα χρησιμοποιήσουν τα καΐκια τους για να συλλέγουν πλαστικά και κάθε λογής άλλα απορρίμματα που βρίσκονται στις βορεινές ακτές και στη θάλασσα του νησιού.

Επίσης θα δημιουργηθούν τρία  σημεία συλλογής στο νησί όπου οι παράκτιοι αλιείς θα απορρίπτουν τα δίχτυα τους μετά το πέρας χρήσης τους. Τα συλλεγόμενα πλαστικά θα μεταφερθούν σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα, ώστε όλα τα υλικά να οδηγηθούν με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση. Τα δίχτυα που θα συλλεχθούν θα υποστούν ειδική επεξεργασία, θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία με σκοπό την δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων.

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, κατά την περίοδο αλλαγής των διχτυών αλιείας τον μήνα Σεπτέμβριο, οι παράκτιοι αλιείς θα προμηθευτούν νέα δίχτυα με μεγαλύτερα «μάτια», ώστε να αλιεύουν μεγαλύτερα ψάρια, με σκοπό την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων.

«Το όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς μια θάλασσα αμόλυντη, με πλούσια ζωή και καθαρές ακτές. Ο Δήμος Αμοργού στηρίζει το σχέδιο των Αλιέων του νησιού μας για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανομένη ρύπανση των ακτών» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.

Η πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ανήκει στον Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού, υποστηρίζεται από τον Δήμο Αμοργού, το  Ίδρυμα Cyclades Preservation Fund και την περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) ώστε το πρόγραμμα να στηριχθεί και από ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια συμβολική και σημαντική προσπάθεια για καθαρές ακτές, περισσότερα ψάρια και ένα υγιές περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.amorgorama.com.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News