Αμοργός: Μετά τα σταχτοδοχεία παραλίας ήρθαν και τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια

Μας είχαν προειδοποιήσει.. Από την αρχή του καλοκαιριού. Ότι φέτος κάτι διαφορετικό θα βιώσουν οι επισκέπτες της Αμοργού. Θα δουν ένα διαφορετικό νησί. Φιλικό προς το περιβάλλον και με συνεχόμενες δράσεις ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και κυρίως να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από το πλαστικό..

Αναφερόμαστε στα μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα» που με το καλημέρα έδειξαν τις προθέσεις τους…

Ποιες ήταν αυτές; Μα η εμφάνιση σταχτοδοχείων παραλίας. Ναι, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Υπάρχει, όμως η διάθεση για να καθαρίσουν οι παραλίες.. Και έτσι το αποφάσισαν. Με επιστολή τους σε όλους τους επαγγελματίες ανέδειξαν το πρόβλημα με τα παρατημένα αποτσίγαρα στις παραλίες του νησιού και ουσιαστικά έκαναν κοινωνούς όλους του προβλήματος ενώ δεν ζητούσαν απλά συνδρομή, εξηγούσαν τα οφέλη της κίνησης.… Τι ανέφερε η επιστολή; « στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων του Συλλόγου μας εν όψει της φετινής καλοκαιρινής περιόδου και με σκοπό μας την διαφύλαξη της καθαριότητας των παραλιών του νησιού, αποφασίσαμε να προμηθευτούμε χάρτινα τασάκια παραλίας τα οποία θα παρέχονται στους επισκέπτες καπνιστές. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι, αφενός η ευαισθητοποίησή του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αφετέρου η χρήση τους προς αποφυγή ρίψεως αποτσίγαρων στις παραλίες μας.

Το κόστος για τη συγκεκριμένη δράση είναι αρκετά υψηλό και γι’ αυτόν τον λόγο με την συγκεκριμένη επιστολή ζητάμε την οικονομική συνεισφορά απ’ όποιον επαγγελματία του νησιού το επιθυμεί.

Γιατί όμως κάποιος να συνεισφέρει στο εν λόγω εγχείρημα;

1. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε καθαρές τις παραλίες μας.

2. Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί, τόσο περισσότερα χάρτινα τασάκια παραλίας θα καταφέρουμε να προμηθευτούμε σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

3. Κάθε επαγγελματίας που θα συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια θα προμηθευτεί χάρτινα τασάκια παραλίας ανάλογα με το ποσό που διέθεσε.

4. Στα χάρτινα τασάκια παραλίας θα τυπωθούν τα ονόματα των επιχειρήσεων που συνείσφεραν στην προσπάθειά μας, με σκοπό την διαφήμισή τους.

5. Θα τοποθετηθούν αφίσες στο νησί, στις οποίες θα είναι αναρτημένες όλες οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις απ’ όπου οι καπνιστές θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το χάρτινο τασάκι παραλίας».

Κι έπιασε. Και μάλιστα, όπως είχαμε πληροφορηθεί, αρκετοί ήταν αυτοί που εκ των υστέρων εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν…

Ενδιάμεσα τους είδαμε να παίρνουν μέρος στον καθαρισμό παραλιών ("Ψιλή Άμμος" και "Λεβρωσσός") αλλά και πρόσφατα να μαζεύουν μαζί με το σύνολο των κατοίκων της Αμοργού, είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στους πυρόπληκτους της Αττικής.

Και η τελευταία τους κίνηση; Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια. Και το διαβάσαμε μόλις πριν από δύο ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου «Σήμερα παραλάβαμε 10.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια από το πρόγραμμα SeaChange. Στόχος μας είναι οι Αμοργιανοί επαγγελματίες να έρθουν σε επαφή με τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια και να διαπιστώσουν ότι η ποιότητα τους είναι ίδια με τα αντίστοιχα πλαστικά, με απώτερο σκοπό την πλήρη αντικατάσταση τους.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν δείγματα από βιοδιασπώμενα καλαμάκια στους επαγγελματίες, εάν κάποιος θελήσει να προμηθευτεί κανονική ποσότητα μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας στο τηλέφωνο 6987784467.

Πείτε ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι!»

Δεν είναι ωραίες κινήσεις; Μακάρι και σε άλλα νησιά να υπάρχουν αντίστοιχες κινήσεις…