Ανακύκλωση: Οι Τηνιακοί επιμένουν και ... κερδίζουν

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο η Κοινοτική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή – Κελλιά» άφησε στην άκρη το πείραμα και αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επενδύσει με περισσότερη σπουδή στο θέμα της ανακύκλωσης γυαλιού στο νησί της Τήνου, τα αποτελέσματα ήταν θέμα χρόνου να έρθουν… Και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες, οι άνθρωποι της Κοιν.Σ.Επ «Καλλονή – Κελλιά» έχουν ζητήσει από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) τους διπλάσιους κώδωνες (40 σε δύο δόσεις ώστε να φτάσουν τους 80 συνολικά) ώστε όχι μόνο να συνεχιστεί το πρόγραμμα αλλά και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν σε μέρη που έως σήμερα δεν υπάρχει κάλυψη..

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα της πρώτης περιόδου λειτουργίας της δραστηριότητας ανακύκλωσης γυαλιού - και συγκεκριμένα το Α' εξάμηνο του 2016 όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 30 τόνοι γυάλινων μπουκαλιών (!!!) - είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι οι 40 κώδωνες που εγκαταστάθηκαν αρχικά, πλέον δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να ζητήσουμε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και να μας δοθούν άλλοι 40 (10 μέσα στον Ιούνιο και 30 τον Αύγουστο) προκειμένου να τοποθετηθούν σε σημεία (βλ. χωριά) του νησιού που δεν υπήρχε κάλυψη.

Είναι βέβαιο, ότι αυτή η θετική εξέλιξη της δραστηριότητας ανακύκλωσης γυαλιού δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ενεργό  συμμετοχή  της Τηνιακής κοινότητας που αποδεικνύει έμπρακτά το σεβασμό και την ευαισθησία  της για το περιβάλλον και την μείωση των αποβλήτων του νησιού μας.

Η Κοιν.Σ.Επ "Καλλονή-Κελλιά" θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη βοήθεια τους και αναμένει μετά τη χωροθέτηση των καινούργιων κωδώνων γυαλιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμου Τήνου, ότι η ανακύκλωση γυαλιού θα συνεχιστεί με την ίδια ώθηση αλλά και προσοχή (οι κώδωνες είναι μόνο για γυαλί και κάθε προσθήκη άλλων απορριμμάτων (π.χ πλαστικών σακούλων) δυσκολεύει τη διαδικασία της συλλογής του περιεχομένου τους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή γυαλιού δαπανώνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας ώστε να λιώσει η πρώτη ύλη σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Ανακυκλώνοντάς το, εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες, αφού αποτελεί υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστες φορές λόγω της σύστασής του. Επιπλέον, με τη συνεισφορά μας ως νησί βοηθάμε να ανέβουν τα ποσοστά της ανακύκλωσης γυαλιού της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News