Ανδρος: Εθελοντές καθάρισαν τη παραλία Παραπόρτι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Μαρτίου ο καθαρισμός της παραλίας Παραπόρτι στη Χώρα, μετά το κάλεσμα που απηύθυναν η Λέσχη Ανδρίων, το Λιμεναρχείο Άνδρου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρουκαι η ομάδα του έργου LIFE Andros Park.

Με κέφι και ενθουσιασμό, παρά το κρύο και τον άνεμο, 50 εθελοντέςκαθάρισαν ολόκληρη την παραλία στο Παραπόρτι. Συνολικά συλλέχθηκαν περισσότερα από 400 κιλά απορριμμάτων. Όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον υγρότοπο στο Παραπόρτι, για τα πλαστικά στις θάλασσες και τον εθελοντισμό, ενώ τα παιδιά δοκίμασαν τη ρίψη νερού με μάνικες από το πυροσβεστικό όχημα του ΣΕΔΑ

Μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που συλλέχθηκαν θα χωριστούν σε κατηγορίες από την ομάδα του Δήμου Άνδρου του έργου LIFE, ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη σύνθεση των απορριμμάτων που καταλήγουν στην παραλία Παραπόρτι. Ακολούθως θα σταλούν για ανακύκλωση, όπως έγινε και με τα υπόλοιπα απορρίμματα που συλλέχθηκαν.

Οι φορείς που συμμετείχαν στη δράση ευελπιστούν ο καθαρισμός αυτός να αποτελέσει την αρχή μιας σειράς δράσεων για την ανάδειξη και την προστασία των παραλιών της Άνδρου και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.  Στο τέλος του καθαρισμού υπήρξε κέρασμα για όλους τους συμμετέχοντες από την επιχείρηση «The rock», που δραστηριοποιείται στην παραλία.

Οσο για το που βρίσκεται η παραλία; Δεξιά της Χώρας, είναι μια μεγάλη παραλία με πολύ άμμο και αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Δεξιά στα βράχια γαντζωμένο το εκκλησάκι του Αγίου Ερμόλαου και πιο πάνω το ελικοδρόμιο. Στο Παραπόρτι εκβάλει ο Μεγάλος ποταμός που πηγάζει από τη Σταυροπέδα και περνά από τα χωριά Αλαδινού, Λειβάδια και Μπαξέδες. Το Παραπόρτι είναι βαθιά, άγρια θάλασσα, συχνά με τα μελτέμια έχει ψηλά κύματα, έχει όμως καταπληκτική θέα στην Χώρα. Ο Τουρλίτης, η απρόσκοπτη ενατένιση του απέραντου μπλε κάνουν αυτή την παραλία ιδιαίτερη. Η θέα της ενδοχώρας από τους μπαξέδες μέχρι το μοναστήρι της Παναχράντου συγκλονιστική.

Έχει beach bar και μια ταβέρνα δίπλα στο στάδιο. Ο αέρας την μαστιγώνει, ο ήλιος επίσης. Κάπως έτσι όμως είναι το καλοκαίρι. Από τις σκάλες της Θεοσκέπαστης (πλατεία Καϊρη στη Χώρα) μετά από 130 περίπου σκαλιά και 100 μέτρα τσιμέντου… η άμμος! Από τον αυτοκινητόδρομο δίπλα στο Λύκειο. Από τα Λειβάδια κάτω από τα πλατάνια και τις λεύκες, δίπλα στον ποταμό είναι ένας στενός δρόμο από τσιμέντο.

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: Δήμος Ανδρου