Ανδρος: Χελώνα caretta caretta κάνει μπάνιο στο ...πετρέλαιο

Στη Νάξο βρίσκουμε τις χελώνες caretta caretta αποκεφαλισμένες και στην Ανδρο βρέθηκε χελώνα να έχει πάρει το μπάνιο της εντός …πετρελαίου και να κινδυνεύει με ασφυξία. Όμως είχε Αγιο… Πως έχει η ιστορία; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα enandro.gr πριν από μερικές ημέρες άνδρες που ασχολούνται με την οικολογία ενημέρωσαν ότι στη περιοχή του ναυαγίου του πλοίου “Cabrera”, βρέθηκε θαλάσσια χελώνα caretta caretta που ήταν γεμάτη πετρέλαιο…

Τι αναφέρει η ιστορία; Η απορρύπανση στη στεριά δείχνει τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, αλλά η γεμάτη μαζούτ νεαρή χελώνα, που βρέθηκε μισοπεθαμένη στην ακτή φανερώνει πως σε αρκετά σημεία του βυθού το μαζούτ έχει κάνει ζημιά στο οικοσύστημα. Βεβαίως η εταιρεία απορρύπανσης έκανε το καθήκον της και όταν βρήκε την τραυματισμένη νεαρή χελώνα ειδοποίησε για την διάσωση της.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Life Άνδρου:

«Την Τρίτη 31/1/2017 η ομάδα του LIFE κινητοποιήθηκε για την διάσωση μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε σε βόρεια ακτή της Άνδρου. Συγκεκριμένα, το συνεργείο απορρύπανσης των ακτών από το ναυάγιο του πλοίου «CABRERA», ενημέρωσε την ομάδα μας ότι βρέθηκε μια τραυματισμένη χελώνα στην ακτή Λευκιβάρι, στις βόρειες ακτές της Άνδρου.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και δύο μέλη της ομάδας LIFE πήγαν επιτόπου με το αυτοκίνητο του προγράμματος. Το συνεργείο απορρύπανσης που την εντόπισε είχε ήδη αφαιρέσει ένα μεγάλο αγκίστρι από την νεαρή χελώνα, η οποία όμως ήταν καλυμμένη εξ ολοκλήρου από κατάλοιπα πετρελαίου. Αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε ο αρχικός καθαρισμός σε συνεννόηση με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», η χελώνα στάλθηκε με το πλοίο της γραμμής στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.»

Από τις περιπολίες του προγράμματος Life στην περιοχή είδαμε και την εξέλιξη της απορρύπανσης στις ακτές μας. Συγκεκριμένα όπως γράφουν στο site του Life: «…το προσωπικό του Life στη βόρεια ΖΕΠ στην περιοχή του ναυαγίου και στις γύρω παραλίες. Επισκεφτήκαμε τους κολπίσκους Δημολίτης (ανατολικά του ναυαγίου) και τις παραλίες Μεγάλη και Μικρή Πέζα που βρίσκονται δυτικότερα του κολπίσκου του ναυαγίου. Σκοπός της περιπολίας ήταν ο έλεγχος της τρέχουσας κατάστασης του περιβάλλοντος στις περιοχές πέριξ του ναυαγίου...».

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ανδρος είναι από τα προικισμένα νησιά με σπάνια και μεγάλη βιοποικιλότητα. Υπάρχουν μοναδικά είδη ζώων στο νησί (φώκιες monahus monahus, χελώνες caretta carreta, γεράκια μαυροπετρίτες, θαλασοκόρακες, σπιζαετοί κλπ) καθώς και πάνω από 1000 ποικιλίες φυτών και βοτάνων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και με τους εθελοντές του νησιού. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί περισσότερο...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News