Ανδρος: Πήραν το "Ναι" οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΧΥΤΥ στη Πλούσκα

"Θετική εξέλιξη!!! Δρομολογήθηκε ο ΧΥΤΥ Άνδρου. Θετική η απόφαση και μάλιστα ομόφωνα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΥ του νησιού μας. Ένα έργο για το οποίο η δημοτική μας αρχή έκανε ότι ήταν δυνατό προκειμένου να το φέρει εις πέρας. Παρ' όλες τις αντιδράσεις, εντάσεις και αναταράξεις, υποστήκαμε το όποιο πολιτικό κόστος 
αλλά δώσαμε ΛΎΣΗ!!! 
Με γνώμονα το όφελος του τόπου μας σε καμία περίπτωση δεν υπαναχωρήσαμε και προχωρήσαμε μπροστά πάντα με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης. Ένα πρόβλημα 30ετίας βρίσκει τη λύση του και αυτό μόνο καλό έχει να προσφέρει στον τόπο. Το έργο θα πληρεί όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες που θα το κάνουν σύγχρονο και ασφαλές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνετέλεσαν στην θετική έκβαση του έργου. Με τη συμπαράσταση, στήριξη και βοήθεια του Ανδριώτικου λαού συνεχίζουμε!!!
" Με τη δήλωση αυτή ο Δήμαρχος Ανδρου κος Θεοδόσης Σουσούδης στην προσωπική του ιστοσελίδα χθες το μεσημέρι έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκαν και μάλιστα ομόφωνα οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του ΧΥΤΥ στην Ανδρο και δη στη περιοχή Πλούσκα. 

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα enandro.gr  Έχοντας υπόψη 418 νόμους, διοικητικές πράξεις, δημόσια έγγραφα, αποφάσεις και διαμαρτυρίες που αναφέρονται με τίτλους και άλλες 82 σελίδες που ακολουθούν με την περιγραφή του έργου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ στην θέση Πλούσκα. Η πολυαναμενόμενη απόφαση αναρτήθηκε σήμερα 22/6 και ώρα 13:17 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη κατάθεση πρότασης του Δήμου Άνδρου!

Αναλυτικά η απόφαση: «Εγκρίνουμε τους κάτωθι περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς, η εφαρμογή και η τήρηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Σύμμεικτών ΑΣΑ μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) στην οποία μονάδα θα λαμβάνει χώρα και Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος Δήμου Άνδρου, νήσου Άνδρου, Νομού Κυκλάδων» και συνοδών έργων, και βαρύνει τον φορέα κατασκευής και λειτουργίας του (Δήμος Άνδρου).»

Όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι η άδεια του έργου. Με βάση αυτή ο Δήμος Άνδρου που έχει ήδη υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης του - γύρω στα 7.000.000 ευρώ - μπορεί να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης και να προχωρήσει στην δημοπράτηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα φάση του έργου έχοντας ξεπεράσει ίσως την πλέον περίπλοκη, που είναι της έγκρισης και αδειοδότησης. Απομένουν οι φάσεις της δημοπράτησης τους επόμενους μήνες και της κατασκευής τα επόμενα χρόνια. Φυσικά και δεν λύθηκε αυτομάτως το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου. Τα προβλήματα παραμένουν: χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί πρακτικά δεν υπάρχει, ανακύκλωση δεν υπάρχει, δομές για να γίνουν πολλά που είναι απαραίτητα δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχει μια αρχή. Κρατάμε αυτό και περιμένουμε να ξεκινήσει η προσπάθεια για να γίνουν και αυτά που δεν υπάρχουν.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκαν δύο χρόνια της διοίκησης Γλυνού και τέσσερα χρόνια της διοίκηση Σουσούδη. Έγιναν πολλές παλινδρομήσεις πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων, υπήρξαν εκατοντάδες συνεδριάσεις και αποφάσεις.Πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να διαμορφώσουν μια πολιτική παρουσία μέσα από τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΥ που ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητος για να μπει η Άνδρος στη νέα εποχή.

Σήμερα είμαστε πλέον μπροστά στην δημοπράτηση και στην έναρξη κατασκευής ενός μεγάλου έργου της τάξεως των 7.000.000 ευρώ στο νησί μας. Είμαστε μπροστά στην επόμενη μέρα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια. Θα προχωρήσει η Άνδρος σωστά στη νέα εποχή και στα επόμενα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται στην έγκριση και στην άδεια του έργου; Ίδωμεν…