Ανδρος: Σχέδιο καθαρισμού της υποβρύχιας χωματερής

"Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας". Ποιος το είχε πει αυτό; Μα ο βραβευμένος με Οσκαρ, Leonardo Di Caprio, ο οποίος βρίσκονταν στην Πάρο και μέσα από ντοκιμαντέρ έγινε μύστης των ...κρυμένων μυστικών του βυθού της Ανδρου. Μέσα Αυγούστου 2019 και όλη η Ευρώπη βλέπει μία εικόνα που προσβάλει την Ελληνική κοινωνία, ενώ ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Οσκαρ, αφενός τιμά σχεδόν κάθε χρόνο την χώρα μας για τις διακοπές του,  αφετέρου είναι γνωστός για την μεγάλη ευαισθητοποίηση που έχει για το περιβάλλον, έχοντας ιδρύσει το Leonardo DiCaprio Foundation, που χρηματοδοτεί εκατοντάδες projects για την προστασία του πλανήτη μας.

Τρεις μηνες μετά έχουμε αντίδραση... Η τοπική κοινωνία της Ανδρου αναλαμβάνει δράση. Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Καθημερινή" αναμένεται σχέδιο καθαρισμού της υποβρύχιας χωματερής...  Με τη βοήθεια των εθελοντών δυτών της Aegean Rebreath, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο «χαρτογράφηση» των σκουπιδιών που βρίσκονται εδώ και οκτώ χρόνια στον βυθό, ώστε να αποφασιστεί με ποιον τρόπο είναι καλύτερο να επιχειρηθεί η ανάσυρσή τους. Στόχος, το νησί να μετατρέψει ένα παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση.

Η κίνηση της Ενωσης Ανδριωτών της Ναυτιλίας (Andros Maritime Association) ήρθε λίγο μετά την αποκάλυψη της εικόνας του βυθού, στο σημείο όπου το 2011 είχε καταρρεύσει η μοναδική χωματερή του νησιού. «Οι εικόνες από τον βυθό μάς στενοχώρησαν. Είμαστε Ανδριώτες και έχουμε σχέση με τη ναυτιλία, οπότε δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ολιγώρησε ή ποιος έκανε λάθος, αλλά να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τελειώνει αυτή η κατάσταση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ένωσης, Μάκης Κουρτέσης. «Ηρθαμε σε επαφή με την Aegean Rebreath, που ανέδειξε το πρόβλημα, και με τη βοήθειά της θα προχωρήσουμε σε χαρτογράφηση του βυθού και ογκομέτρηση των σκουπιδιών που είναι ανακατεμένα με άμμο και πέτρες. Θα χρησιμοποιήσουμε ROV (μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα) και άλλο εξοπλισμό, τον οποίο θα διαθέσει αφιλοκερδώς για την επιχείρηση η εταιρεία ALS Mαrine».

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο. «Μόλις έχουμε ακριβή εικόνα, θα προσεγγίσουμε εταιρείες που πραγματοποιούν τέτοιου είδους καθαρισμούς πυθμένων για μια εκτίμηση κόστους και παράλληλα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια συλλογής των απαραίτητων πόρων. Θα ξεκινήσουμε με τα μέλη και τους φίλους μας, θα απευθυνθούμε και στην πολιτεία, αλλά πρώτα θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της Ανδρου», καταλήγει ο κ. Κουρτέσης.

«Οταν αναδεικνύεις ένα πρόβλημα, πρέπει να επιδιώκεις και την επίλυσή του», σημειώνει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. «Ανακαλύψαμε τον Ιούνιο την υποβρύχια χωματερή, επιστρέψαμε τον Αύγουστο για να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν: ακόμη και στα 30 μέτρα βρήκαμε ολόκληρα βουνά σκουπιδιών, πλαστικούς υφάλους. Το πρόβλημα επεκτείνεται και έξω από τον κόλπο στον οποίο κατέρρευσε η χωματερή. Η καλύτερη μέθοδος για την απομάκρυνση των σκουπιδιών θα είναι πιθανότατα η χρήση μεγάλων αναρροφητήρων, περίπου όπως κάνουν οι αρχαιολόγοι στα υποβρύχια ναυάγια. Στόχος μας είναι η Ανδρος να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το πώς ένας τόπος μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News