Ανδρος: Συζήτηση για τον δεματοποιητή και πρόταση παράτασης παραμονής

Την Πέμπτη 6/2 το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού έγινε σύσκεψη για τον δεματοποιητή της Άνδρου που για την ώρα βρίσκεται στην Σταυροπέδα εν αναμονή εξελίξεων. Όπως είναι γνωστό έχει πλέον τελεσιδικίσει στο ΣτΕ η απόφαση για μεταφορά του σε άλλο σημείο. Κάτι που ήταν και προεκλογική εξαγγελία της σημερινής δημοτικής αρχής.

Στην σύσκεψη που έγινε μετά από πρόσκληση του ΓΓ Πολιτισμού παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δ. Τηνιακός και από την αντιπολίτευση ο Γ. Καπάκης. Να σημειωθεί πως - μετά από πρόταση του δημάρχου - να συντονιστούν και οι τρεις παρατάξεις γιατί για την μεταφορά χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου - προσκλήθηκαν από τον Δ. Λοτσάρη και οι Θ. Σουσούδης-Γ. Καπάκης. Ο Θ. Σουσούδης δεν προσήλθε γιατί ήταν σε ιατρικό συνέδριο. Προσήλθε όμως ο Γ. Καπάκης.

Στη συζήτηση ο Δ. Λοτσάρης ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση - από το ΥΠΠΟ - να παραμείνει ο δεματοποιητής – παρά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ – στον χώρο για άλλα δύο χρόνια, με δεδομένο πως είναι μειοψηφικός δήμαρχος και χρειάζεται απόφαση συμβουλίου για την μεταφορά.

Εξήγησε δε πως εντός του Φεβρουαρίου αναμένονται χρηματοδοτήσεις έργων για ΧΥΤΥ. Και με δεδομένη την ωριμότητα της μελέτης της Άνδρου αναμένεται να προχωρήσει η χρηματοδότηση της κατασκευής του, που ανέρχεται γύρω στα 8-10 εκατομμύρια ευρώ - μαζί με τα συνοδευτικά έργα.

 Επίσης ο δήμαρχος εξήγησε πως είναι δεδομένη η πρόθεση του να βοηθήσει και στην ανασκαφή και στην αξιοποίηση του Στρόφιλα. Το έκανε και ως έπαρχος όταν πρώτος - και μόνος μέχρι σήμερα αιρετός - έκανε ανοικτή εκδήλωση χιλίων ατόμων για να γνωρίσουν οι ανδριώτες τον μοναδικό προϊστορικό οικισμό, που αποκαλύπτει την εικόνα της ναυτικής Άνδρου πριν 6.000 χρόνια. Κάτι που άκουσαν με ενδιαφέρον οι αρμόδιοι του ΥΠΠΟ.

Στα αιτήματα του Δ. Λοτσάρη προς τον ΓΓ Πολιτισμού ο Γ. Καπάκης υπήρξε συναινετικός. Έτσι, η Άνδρος μπροστά στους αρμόδιους του ΥΠΠΟ, που θα αποφασίσουν για τον δεματοποιητή, εμφανίστηκε ενιαία και χωρίς διαφοροποιήσεις κάτι που βοήθησε να ακουστούν καλύτερα οι θέσεις της. Στο τέλος ο ΓΓ του ΥΠΠΟ επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα και να απαντήσει. Εδώ να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά συμμετέχουν σε συσκέψεις τέτοιου είδους και άλλοι αιρετοί - πέρα από τον δήμαρχο - όπως ήταν η πρακτική μέχρι σήμερα.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αν αποφασιστεί η σιωπηλή παραμονή επί διετία του δεματοποιητή στον Στρόφιλα η Άνδρος θα πρέπει να «τρέξει» και την χρηματοδότηση και το έργο μέχρι το 2023 που τελειώνει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Διαφορετικά θα πρέπει με συναπόφαση διοίκησης και αντιπολίτευσης στο συμβούλιο να βρεθεί από κοινού θέση για τον δεματοποιητή όσο θα γίνεται ο ΧΥΤΥ, που πρέπει να τελειώσει μέχρι το 2023.

Σε κάθε άλλη περίπτωση τα σκουπίδια μένουν με ευθύνη όλων, που μετέχουν στο συμβούλιο, στους δρόμους! Ίσως η συνευθύνη, που πλέον - όπως είναι τα πράγματα - μοιράζονται όλοι σε ένα συμβούλιο χωρίς πλειοψηφία, να είναι το μόνο καλό που προκύπτει από την απλή αναλογική.

Αρκεί να γίνει κατανοητό το βάρος της ευθύνης όλων μπροστά στην κοινωνία της Άνδρου που παρακολουθεί πλέον και μέσω της εικόνας τα δημοτικά συμβούλια (για την απευθείας μετάδοση των οποίων μερίμνησε ο Δ. Γιαννίσης),  αλλά και των ρεπορτάζ μας (είμαστε οι μόνοι που παρακολουθούμε αδιαλείπτως, με συνέπεια και χωρίς εκπτώσεις το όλο θέμα του Στρόφιλα από το 2009 - πολύ πριν και από το Εν Άνδρω που ξεκίνησε το 2013).

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα enandro.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News