Ανδρος: Τι είδαν οι δύτες στο βυθό της Σταυροπέδα (Νότια Ανδρος) - Video

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η ομάδα των εθελοντών που ανέλαβε τον καθαρισμό του βυθού της Άνδρου (στην περιοχή Σταυροπέδα, όπου το 2011 είχαμε την κατάρρευση της χωματερής στη θάλασσα μετά από έντονες καιρικές συνθήκες) από τα σκουπίδια έπιασε δουλειά. Πρώτη ενέργεια η  τρισδιάστατη βιντεοσκόπηση του πυθμένα με ογκομέτρηση για την πλήρη καταγραφή του προβλήματος. Η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αποτύπωση του προβλήματος που θα οδηγήσει στην την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή. Η μελέτη θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποδεικνύοντας την ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης.

Στο σχετικό βίντεο (δείτε παρακάτω το link) φαίνεται καθαρά η επιβάρυνση του πυθμένα από σκουπίδια κάθε είδους, που κατέληξαν στη θάλασσα μετά από την κατάρρευση της χωματερής του νησιού. Σε ορισμένα σημεία τα απορρίμματα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας υποθαλάσσιους λόφους. Σύμφωνα δε με τους επικεφαλής εθελοντές, η επιβάρυνση διαπιστώνεται ότι εκτείνεται σε 400 περίπου στρέμματα. Και μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μας είχε .. κράξει για την όλη εικόνα της περιοχής...

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης

Ομάδα ιδιωτών, προερχόμενη και από την τοπική κοινωνία, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον καθαρισμού του βυθού της Άνδρου από την κατάρρευση της χωματερής του νησιού. Το θέμα είχε λάβει αρνητική δημόσιότητα διεθνώς πέρυσι το καλοκαίρι μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο από τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Πριν από 3,5 μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με την ομάδα των ιδιωτών και τους ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

Μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες, η ομάδα των εθελοντών έπιασε δουλειά και πραγματοποίησε τρισδιάστατη βιντεοσκόπηση του πυθμένα με ογκομέτρηση για την πλήρη καταγραφή του προβλήματος.

Στο βίντεο που επισυνάπτεται με την παρούσα ανακοίνωση τύπου, φαίνεται καθαρά η επιβάρυνση του πυθμένα από σκουπίδια κάθε είδους. Σε ορισμένα σημεία τα απορρίμματα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας υποθαλάσσιους λόφους. Σύμφωνα δε με τους επικεφαλής εθελοντές, η επιβάρυνση διαπιστώνεται ότι εκτείνεται σε 400 περίπου στρέμματα.

andros.jpg

Να σημειωθεί οτι η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αποτύπωση του προβλήματος που θα οδηγήσει στην την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή. Αυτή η μελέτη στη συνέχεια θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποδεικνύοντας την ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζουμε στην πράξη πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τον εθελοντισμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή για τον καθαρισμό του βυθού της νότιας περιοχής της Άνδρου από τη χωματερή που είχε καταρρεύσει στο σημείο αυτό πριν από μερικά χρόνια. Στηρίζουμε τους εθελοντές έμπρακτα, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το πρώτο μεγάλο βήμα για αυτήν την υπόθεση έγινε. Προχωρούμε για τα επόμενα βήματα. Στους εθελοντές αξίζουν συγχαρητήρια».

Η ομάδα των ιδιωτών αποτελείται από την Aegean Rebreath (εθελοντές και συντονισμός) την Andros Maritime Association (εθελοντές) και την ALS Maritime Consultants (σύμβουλοι). Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Aegean Rebreath

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News