Απένταξη και διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης η ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εκποίησης της δημόσιας γης από το ΤΑΙΠΕΔ της Επιτροπής Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολύ κόσμο που συμμετείχε στη συλλογή υπογραφών και παρακολούθησε τις ενημερωτικές ομιλίες της Επιτροπής καθώς και το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε.

Η γνωστή Ναξιώτισσα ηθοποιός Νατάσα Μαρματάκη έκανε την εισαγωγική ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα και ανάμεσα στα άλλα τόνισε τους στόχους της Επιτροπής που οριοθετούνται σε: άμεση απένταξη των περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, στην αποκατάσταση τους στην αρχική φυσική τους μορφή, στην εφαρμογή των προστατευτικών νόμων και διεθνών συνθηκών και στην ανάδειξη τους με βάση το φυσικό κάλλο και την περιβαλλοντική τους αξία. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Χριστίνα Ευθυμιάτου, που αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που ώθησαν πολίτες των Κυκλάδων ώστε να προσβάλλουν την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ στο Συμβούλιο Επικρατείας (δικάσιμος στις 7 Οκτωβρίου) και αμέσως μετά διάβασε την επιστολή που έστειλε η Ορνιθολογική Εταιρεία και με τα επιχειρήματά της τονίζει την αναγκαιότητα να μείνουν «παρθένες» οι συγκεκριμένες περιοχές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Παρών στην εκδήλωση, μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ο έως την 31η Αυγούστου πρόεδρος του Αγίου Αρσενίου κ. Μαργαρίτης, ο νέος έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Βαγγέλης Στρατούρης και τα μέλη Μανώλης Βασαλάκης και Γιάννης Τσολάκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» κ. Βρούτσης, μέλη της παράταξης αλλά και άλλων συλλόγων και φορέων του νησιού. Επίσης το παρών έδωσαν αρκετοί αλλοδαποί ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που υπέγραψαν στο σχετικό βιβλίο συλλογής υπογραφών από την Επιτροπή Αγώνα.

Στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχίσει το έργο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών του τόπου μας. Η συμμετοχή στον αγώνα μέσω της υπογραφής μας είναι ένα πρώτο βήμα αλλά αυτό που ουσιαστικά απαιτείται, δεδομένων των επιβαλλόμενων από τη συγκυβέρνηση συνθηκών, είναι η ουσιαστική στελέχωση της Επιτροπής, προκειμένου, όλοι μαζί, συλλογικά να ορίσουμε και να προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο την απένταξη των περιοχών  των λιμνών του Αγίου Προκοπίου, της Λίμνης της Αλυκής στο αεροδρόμιο, της Πλάκας, του έλους του Καλαντού και της παραλίας «Λιβάδι» στην Ηρακλειά καθώς και κάθε άλλης περιοχής της Ελλάδας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου όπου ευχαριστεί τους ανθρώπους που βρίσκονται στα παρασκήνια «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Μιχάλη Μαθιάσο για την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, την διαφημιστική εταιρία «Σπείρα» για τις αφίσες, την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου για τη βοήθεια που πρόσφερε στην προβολή των ενημερωτικών διαφανειών καθώς και όλους τους μουσικούς που πλαισίωσαν τη μουσική βραδιά». Οι μουσικοί που έδωσαν το παρών ήταν: Αγγελος Μιχελής και Μόνικα Φρέις  «Ήχοι της Ανατολικής Μεσογείου», οι Νίκος Χωριανόπουλος (κιθάρα), Μανώλης Δεουδές (βιολί) και Νίκος Νικολάκης (μπουζούκι) στο Λαϊκό – ρεμπέτικο μέρος της μουσικής βραδιάς και οι Γιώργος Σιδερής (βιολί), Γιάννης Μαϊτός (λαούτο) και Μάνος Ξενικουδάκης (μπουζούκι) που αποτελούν το μουσικό σχήμα «Τακίμι»

Και τέλος ανακοίνωσαν ότι «Σας περιμένουμε την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη στις 21:00, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγερσανίου για να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις της επιτροπής Αγώνα. Τα δημόσια αγαθά δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο κράτος και στη συγκυβέρνηση και μόνο οι κάτοικοι του τόπου μπορούμε να τα διαφυλάξουμε προκειμένου να έχουμε όλοι πρόσβαση σ' αυτά και να τα χαιρόμαστε χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς».

Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών στο avaaz.org μέσω του blog της επιτροπής αγώνα: http://naxos-sos.blogspot.gr/

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News