Αποστολή εξετελέσθη

Η Δονούσα, το βορειότερο νησί στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων είναι ξεχωριστή. Και ένας από τους βασικούς λόγους που την κάνει να αισθάνεται λίγο …διαφορετική είναι το άρτιο δίκτυο σηματοδοτουμένων μονοπατιών που καλύπτει σημαντικό μέρος του νησιού και τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα για να γνωρίσετε από κοντά όλες τις ομορφιές της. Μάλιστα από το 2014 υπάρχει μία πολύ προσεγμένη έκδοση του πολιτιστικού συλλόγου Δονούσας που περιγράφει αναλυτικά τα πέντε σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού… Εχουν δε συνολικό μήκος 9.200 μέτρων, η υψομετρική διαφορά αγγίζει και τα 270 μέτρα (μιλάμε για το μονοπάτι Σταυρός – Καλοταρίτισα που έχει μήκος κοντά στα 4 χιλιόμετρα) και συγκροτούν το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα λιγότερο από το τμήμα μέρος των παλιών ημιονικών δρόμων που κάλυπταν το νησί και ένωναν κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του, Σταυρός, Μερσήνι, Μεσαριά και Καλοταρίτισα.

Εθελοντές

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ουκ ολίγοι εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών» και προχώρησαν στην συντήρηση, καθαρισμό και ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών. Η έναρξη της δράσης ορίστηκε η Παρασκευή 8 Απριλίου, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου με τους εθελοντές να απολαμβάνουν μία ξεχωριστή εμπειρία, φιλοξενήθηκαν στους κοιτώνες της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, γεύθηκαν τις συνταγές του νησιού και δη το πατατάτο και αποχώρησαν χαρούμενοι για τη συμμετοχή τους…

Διαβάστε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού

«Ολοκληρώθηκε τη δευτέρα 11/4 με πολύ μεγάλη επιτυχία το τριήμερο εθελοντικού καθαρισμού των μονοπατιών της Δονούσας.

Ύστερα από διαδικτιακό κάλεσμα τους Πολιτιστικού- Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» συνολικά 35 εθελοντές πήγαν στη Δονούσα προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί μαζί με τους κατοίκους στην ανάδειξη των όμορφων πεζοπορικών διαδρομών του νησιού.

Τη δράση στήριξαν εξ αρχής όλοι οι φορείς της Δονούσας, η Δημοτική Κοινότητα, η Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων, η Εκκλησιά, το Γυμνάσιο- Λύκειο, οι επαγγελμάτίες της σίτισης και της στέγασης. Οι εθελοντές φιλοξενήθηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ με το πέρας των εργασιών το μεσημέρι έτρωγαν όλοι μαζί στο πνευματικό κέντρο του νησιού φαγητά μαγειρεμένα από τα μέλη του Συλλόγου. Οι κάτοικοι διέθεσαν τα απαραίτητα εργαλειά (τσάπες, τσουγκράνες, πριόνια) και αυτοκίνητα για τις καθημερινές μεταφορές.

Συνολικά 4 διαδρομές καθαρίστηκαν, ενώ άνοιξε και μία καινούρια διαδρομή (Μεσσαριά- Μερσίνη), επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το υπάρχων Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού.

Στόχος είναι η διαρκής ανάδειξη και επέκταση των περιπατητικών διαδρομών του νησιού, προκειμένου η Δονούσα να γίνει προορισμός για όσους αγαπούν το περιβάλλον και την πεζοπορία.

Aπό τώρα λοιπόν ραντεβού τον Απρίλη του 2017!!!»