Αστυπάλαια: Το πρώτο νησί που θέλει να γίνει Smoke-free

Η SmokeFreeGreece δράση, συμμετέχει ενεργά στις εξορμήσεις της «Σύμπλευσης» από το 2014 μεταφέροντας τις προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα που απευθύνονται στους μαθητές στα ελληνικά ακριτικά νησιά. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενημέρωση των μαθητών κυρίως, αλλά και των κατοίκων γενικότερα, για τη βλαπτική επίδραση του καπνίσματος και της χρήσης καπνικών προϊόντων, για τη σημασία της πρόληψης και τα μέσα διακοπής του.

Και φέτος, τον περασμένο Μάιο βρέθηκε στην Αστυπάλαια. Και στα πλαίσια των εξορμήσεων για δύο ημέρες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κάτοικοι της «Πεταλούδας του Αιγαίου» (προσωνύμιο λόγω .. σχήματος για την Αστυπάλαια) έγιναν κοινωνοί των προβλημάτων που δημιουργούνται από το κάπνισμα. Και ο Δήμος Αστυπάλαιας πήρε τη μεγάλη απόφαση: να μετατρέψει το νησί (σ.σ. στα σύνορα Κυκλάδων – Δωδεκανήσου) ως το πρώτο smoke free island στην Ελλάδα

Μάλιστα, διοργάνωσε και τριήμερη ποδηλατική δράση «Astypalea Cycling Festival 2018», που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, αλλά δεν έγινε εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών. Όμως, χθες το απόγευμα στη πλατεία της Αστυπάλαιας είχαμε την σχετική εκδήλωση όπου το παρών ανάμεσα στα άλλους έδωσε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωσει «H Αστυπάλαια αλλάζει, μεταμορφώνεται.

Στην Αστυπάλαια, στο νησί της θετικής ενέργειας θέλουμε να διατηρήσουμε το ευ ζην, την ποιότητα ζωής και την αγνότητα που μας προσφέρει ο τόπος μας και να τα μοιραστούμε με όλους τους επισκέπτες στο νησί μας.

Ενθαρρύνουμε όλους τους επισκέπτες να διακόψουν το κάπνισμα και να γίνουν μέρος της Smoke-Free κουλτούρας μας.

Έτσι, θέλουμε να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια στο πρώτο ελληνικό νησί απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

Στην Αστυπάλαια, αλλάζουμε, και προχωράμε σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο με την υποστήριξη της Παπαστράτος».

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα cycle365.gr