Αύγουστος: Άγρια…. κέφια από το μελτέμι στις Κυκλάδες

Φέτος, ο καιρός έχει ορεξούλες και κυρίως αγριεύει αν και βρισκόμαστε στον Αύγουστο με αποτέλεσμα να φτάσουμε ακόμη και στα απαγορευτικά… Το …κλιματιστικό του Αιγαίου, όπως χαρακτηρίζεται το μελτέμι (είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «εποχικός άνεμος») προέρχεται από τα Βορειοανατολικά και προσφέρει δροσιά και ανακούφιση. Οπότε, σε μία περίοδο με υψηλή θερμοκρασία είναι ότι καλύτερο… Μιλάμε ότι η ταχύτητά του κυμαίνεται από 20 έως 55 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ στο ανοιχτό πέλαγος οι άνεμοι αυτοί μπορεί να γίνουν θυελλώδεις, καθώς ξεπερνούν τα 75 χιλιόμετρα. Και το πιο εντυπωσιακό; Η προέλευσή τους έρχεται από την βορειοδυτική Ινδία και τα οροπέδια του Ιράν, όπου το καλοκαίρι δημιουργείται ένα εκτεταμένο και ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Ρεκόρ

Αφήνουμε όμως τη θεωρία και πάμε στη …πράξη και φέτος ο Αύγουστος έσπασε κάθε ρεκόρ όσον αφορά την ένταση των ανέμων. Είχαμε βασικά απαγορευτικό κάτι που δεν είχε προηγούμενο εδώ και πολλά χρόνια… Στο πρωινό της 14ης Αυγούστου δόθηκε απαγορευτικό για μερικές ώρες ως απόρροια των θυελλωδών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του Αιγαίου με τις ριπές ανέμου να περνούν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Και σήμερα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου είχαν καταγραφεί στις εξής περιοχές: Παξιμάδα Εύβοιας 122.3 74 χλμ/ώρα, Πάρνηθα 98.2 74 χλμ/ώρα, Ανάφη 90 74 χλμ/ώρα, Πεντέλη (ΕΑΑ) 86.9 74 χλμ/ώρα και Σκύρος 80.5 74 χλμ/ώρα.

Νάξος

Τρεις ημέρες αργότερα, την Τρίτη 16 Αυγούστου αν και μειώθηκαν οι ριπές των ανέμων, στις 10 το βράδυ η καταγραφή είχε δείξει τις εξής τιμές: Παξιμάδα Καρύστου (97 χλμ/ώρα), Πάρνηθα (84 χλμ/ώρα), Λιμάνι της Μυκόνου (77 χλμ/ώρα), Κάβο Ντόρο (72 χλμ/ώρα) και Πλακιά Ρεθύμνου (69 χλμ/ώρα). Και το περασμένο Σάββατο η Νάξος είχε την τιμητική της… Οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου (87 χλμ/ώρα), στο Λιμάνι της Μυκόνου (74 χλμ/ώρα), στην Άνδρο (69 χλμ/ώρα),στο Κάβο Ντόρο (66 χλμ/ώρα) και στον Απόλλωνα Νάξου (64 χλμ/ώρα).

Όπως βλέπετε, οι Κυκλάδες είχαν την τιμητική τους…. Και μάλιστα ενώ στο στενό του Κάβο Ντόρο ο άνεμος εμφανίζεται ηπιότερος ενώ σε Άνδρο, Τήνο και Νάξο αλλά κυρίως τη Μύκονο η κατάσταση είναι εντυπωσιακή… Περιμένουμε δε με αγωνία τα αποτελέσματα της ΕΜΥ στο τέλος του μήνα όπου με βάση τον σταθμό της Τήνου θα δώσει τα οριστικά αποτελέσματα και κάποιοι ήδη θεωρούν ότι τα ρεκόρ του 2013 και του 2015 θα σπάσουν….

Και κάτι ακόμα σοβαρό. Οι συνεχείς δυνατοί άνεμοι, η σκόνη που μεταφέρεται και οι διάφοροι νοσογόνοι μικροοργανισμοί που αιωρούνται παντού, σε συνδυασμό με την ζέστη και την υγρασία είναι μια από τις αιτίες των ιώσεων (γαστρεντερίτιδες κυρίως) που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή στις Κυκλάδες.

Με πληροφορίες από το enandro.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News