Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Οχι στην αυθαίρετη συκοφάντηση

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα μέσω των social media που φτάνει ακόμη και στο τουριστικό μποϋκοτάζ σε Νάξο και Ίο, με αφορμή  τον εντοπισμό δέκα νεκρών αποκεφαλισμένων θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή της Πλάκας Νάξου αλλά και του εντοπισμού νεκρής μεσογειακής φώκια στην Ίο, που όμως δεν είναι η μασκότ του νησιού, ο «Θεοδόσης».  Όπως ήταν λογικό οι αρμόδιες υπηρεσίες έστω και με καθυστέρηση και μετά τον σχετικό θόρυβο αντέδρασαν.. Από το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση ζητώντας την βοήθεια πολιτών για να βρεθούν οι υπαίτιοι ενώ όπως τονίζουν «Πιστεύουμε πως ο αριθμός των νεκρών χελωνών χωρίς κεφάλι στην ίδια περιοχή,  μέσα σε διάστημα δύο μηνών, είναι αρκετά μεγάλος για να είναι τυχαίο γεγονός. Από τα στοιχεία που έχουμε δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού».

Στη συνέχεια είχαμε την σχετική ανακοίνωση από τον Έπαρχο Νάξου και Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Επικοινωνίας και Ακτοπλοΐας κο Μαργαρίτη ενώ χθες είχαμε και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… Στη σχετική ανακοίνωση που έχει τίτλο «Διευκρινήσεις για τα κρούσματα νεκρών θαλασσιών χελωνών» αφενός καταδικάζει κάθε ενέργεια θανάτωσης θαλάσσιων ερπετών αλλά εκφράζει την αντίθεση του στα δημοσιεύματα που ομαδικά καταδικάζουν το νησί και μεταφέρουν ανακριβείς πληροφορίες αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες (!!!)

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση..
«Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καταδικάζει κάθε ενέργεια θανάτωσης των προστατευόμενων θαλάσσιων χελωνών. Ωστόσο, με αφορμή τα σχόλια και δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο μετά το δελτίο που εξέδωσε το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, σας ενημερώνουμε ότι καμία αρμόδια αρχή δεν έχει διαπιστώσει τις συνθήκες θανάτωσης των θαλάσσιων χελωνών και κανείς δεν γνωρίζει τις αιτίες, τον χρόνο και τον τόπο που προκλήθηκαν οι θάνατοι αυτοί.

Είναι σαφές ότι η προέλευση κάποιου πτώματος που εκβράστηκε στην ακτή δεν είναι κατ΄ ανάγκη κοινή με το σημείο όπου βρέθηκε. Ένα πτώμα ζώου προφανώς παρασύρεται από θαλάσσια ρεύματα και τον κυματισμό, συνεπώς μπορεί να εκβραστεί σε οποιαδήποτε περιοχή.

Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι στη θάλασσα του Αιγαίου δραστηριοποιούνται αλιείς από όλη την παράκτια Ελλάδα και όχι αποκλειστικά από τη Νάξο, η οποία άλλωστε διαθέτει τον μικρότερο αλιευτικό στόλο, οπότε είναι άδικο και άστοχο να στοχοποιούμε και να ενοχοποιούμε οποιονδήποτε!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στηρίζει κάθε προσπάθεια των αρμόδιων αρχών να βρεθούν οι υπαίτιοι, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου, όμως δεν μπορεί να δεχθεί την αυθαίρετη συκοφάντηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, από ανακριβείς πληροφορίες και ατεκμηρίωτα στοιχεία που πιθανόν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Να σημειώσουμε τέλος ότι εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει γύρω από τα περιστατικά παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Νάξου (τηλ.:2285022300) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News