Δονούσα: Στο επίκεντρο Περιβαλλοντικών δράσεων για τέσσερις ημέρες

Δονούσα… το κέντρο των περιβαλλοντικών δράσεων στις Κυκλάδες. Από αύριο Παρασκευή και μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου όλα τα βλέμματα στραμμένα στις Μικρές Κυκλάδες και δη στην Δονούσα…

Από τη μία ο καθιερωμένος ετήσιος καθαρισμός των μονοπατιών της Δονούσας κι από την άλλη το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης! Και οι δράσεις ενώνονται… Καθαρισμοί μονοπατιών, καθαρισμοί παραλιών, καθαρισμός του βυθού στο λιμανι, περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερώσεις για την προστασία της θάλασσας, προβολή ταινιών. Και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών»: "Δίνουμε το μήνυμα της δράσης εδώ και τώρα για τη διάσωση αυτής της υπέροχης φύσης που μας περιβάλλει και όλοι κάτοικοι, μαθητές, εθελοντές, επισκέπτες θα είμαστε εκεί!"

Μείωση πλαστικών

Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί (ποτήρι, καλαμάκι, σακούλα, συσκευασία take away), δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται από την προσεχή Παρασκευή (5 Απριλίου) να ξεκινήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των κατοίκων, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και την υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανέφερε σχετικά:  «Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας. Έναν χρόνο πριν κάναμε την αρχή, λέγοντας «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι. Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά, κάνοντας τη Δονούσα, ένα νησί με σπάνια ομορφιά,  το πρώτο #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο». Το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των αντίστοιχων δήμων, αποτελώντας μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Δονούσα, δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.

Καθαρισμός μονοπατιών

Το τριήμερο 6, 7, 8 Απρίλη κατεβαίνουμε στο νησί για εργασία και διασκέδαση! Σήμανση, διάνοιξη νέων διαδρομών, καθαριότητα παραλιών. Και είκοσι περίπου εθελοντές θα ενισχύσουν την προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης του δικτύου μονοπατιών της Δονούσας. Στους εθελοντές προσφέρεται διαμονή και φαγητό με το πέρας των εργασιών. Η εργασία είναι εξάωρη, έχει πολύ περπάτημα, πολύ ήλιο και χρήση εργαλειών όπως τσάπες, τσουγκράνες και πριόνια. Για αυτό και οι εθελοντές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν καλή φυσική κατάσταση, διάθεση να εργαστούν, πνεύμα συνεργασίας και φυσικά αγάπη για τη φύση!

Την Παρασκευή 5/4 στο πνευματικό κέντρο του Σταυρού στις 11.00πμ η ενημερωση απο το Κοινοφελές ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη για το πρόγραμμα μείωσης του πλαστικού μίας χρήσης. Θα ακολουθήσει στις 13.15μμ η ενημερωση των εθελοντών των μονοπατιών.