Δύο Δήμοι (Υδρας - Λευρεωτικής) τσακώνονται για τη βραχονησίδα "Αη Γιώργη"

Η γνωστή ατάκα … Δύο γάιδαροι πάλευαν σε ξένο αχερώνα… Και  αναφερόμαστε στην διεκδίκηση δύο δήμων για ένα μικρό νησάκι, βραχονησίδα… Μάλιστα, οι δύο δήμαρχοι επισκέπτονται διαδοχικά τον υπουργό Εσωτερικών για να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους, έχοντας στο πλευρό τους ο καθένας τον αντίστοιχο αντιπεριφερειάρχη αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές της εκλογικής του περιφέρειας ώστε να πιέσουν τον υπουργό για το όχι και τόσο σύνηθες αίτημά τους. Μέχρι και καθηγητές Ιστορίες έχουν ώστε να τεκμειριώσουν την άποψή τους και να έχουν το δίκιο με το μέρος τους…

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ο δήμαρχος της Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης και ο Δήμαρχος της Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς επισκέφθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον Πάνο Σκουρλέτη διεκδικώντας αμφότεροι την διοικητική πατρότητα της βραχονησίδας «Αη Γιώργης» που βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως ο δήμαρχος της Ύδρας είχε στο πλευρό του  τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, Πανγιώτη Χατζηπέρος και τους βουλευτές Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά και Ελένη Σταματάκη ενώ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, Ιωάννη Δέδε και Πάνο Σκουρολιάκο.

Μια κουκίδα πάνω στον χάρτη έχει μετατραπεί σε μήλο της έριδος όχι μόνο για τους δήμους της Ύδρας και της Λαυρεωτικής αλλά και ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιμάχονται για το μέλλον του. Και βέβαια, ο νικητής Δήμος θα έχει μπόνους 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του θα έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ…

Ο Άγιος Γεώργιος ή Σαν Τζώρτζης είναι ιδιόκτητος και ανήκει σε παλαιά Υδραϊκή οικογένεια και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στο νησί μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 70 MWatt. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Βέλβινα και αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Σκύλακα και τον Ηρόδοτο. Ο Στράβωνας μιλά για Αττική νήσο που παρήγαγε κριθάρι, ο Σκύλαξ μιλά για ύπαρξη πόλης στο νησί, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρεται στο όνομα του νησιού σε έναν διάλογο του Θεμιστοκλή με τον πολιτικό του αντίπαλο Τιμόδημο. Ιστορικά το νησί εντάχθηκε με την πρώτη διοικητική διαίρεση του Ελληνικού κράτους στον Δήμο Ύδρας του Νομού Αργολίδας και Κορινθίας και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ύδρας από το έτος 1834 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία μεταβολή.

Η ΕΛΣΤΑΤ που μέχρι πρόσφατα (απογραφή 2001) το ενέτασσε στον Δήμο Ύδρας, το 2011 ενέταξε το νησί στον Δήμο Λαυρεωτικής. Η ΕΛΣΤΑΤ και κατά το παρελθόν έχει προβεί σε παρόμοια αναφορά, αφού το 1940 ενέταξε και πάλι το νησί στον δήμο Λαυρεωτικής του νομού Αττικής. Λόγω των επαναλαμβανόμενων αντιφατικών αναφορών από την ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιαζόταν τα τελευταία χρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το διοικητικό καθεστώς του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα δύο δήμοι να διεκδικούν την διοικητική κυριότητα του νησιού ζητώντας λύση από τον Πάνο Σκουρλέτη που καλείται να αποφασίσει. Ποια η πρώτη αντίδραση; Απέφυγε επί της ουσίας να πάρει θέση, αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βέλτιστη λύση».

Πέρα από την αντιπαράθεση των δύο δημάρχων υπάρχει ένα ολόκληρο επιχειρηματικό σχέδιο που φιλοξενούν τα 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα βράχων του Αη Γιώργη. Στις αρχές του 2015, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 73,2 MW στη νησίδα με την προοπτική να λειτουργήσει εκεί το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας μας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου (2010 και τροποποίηση το 2014) στο νησί έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθούν 23 ανεμογεννήτριες και υποσταθμός ανύψωσης της τάσης, που θα συνδεθεί με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο μέσω υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης. Για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκε κεντρικός δρόμος 11,5 χλμ. και εργοταξιακοί δρόμοι 5 χλμ., ενώ η κορυφογραμμή του νησιού «ισιώθηκε» με επιχωματώσεις και καθαιρέσεις.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται τόσο η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης όσο και η Ορνιθολογική Εταιρεία που αντιδρούν στην μετατροπή του Αγίου Γεωργίου σε αιολικό πάρκο καθώς όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο κρύβει σοβαρές παραβλέψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης συμπληρώνοντας πως η περιοχή του Σουνίου (12 μίλια η απόσταση της νησίδας από το Σούνιο) έχει κηρυχθεί από το 1980 αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν επηρεάζει το τοπίο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα reader.gr