Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - "Ελπίδα": Θα φέρει και χιόνι στη Νάξο (!!!)

Ελλάδα – “Ελπίδα”: Θα φέρει και χιόνι στη Νάξο (!!!)

|

Ερχεται χιονιάς; Λέτε; Οι μετεωρολόγοι πάντως λένε “πιο εύκολα θα χιονίσει στη Νάξο παρά τη Φλώρινα”….  Μίνι ιστορική αναδρομή με τη βοήθεια των πλέον ειδικών για το χιονιά στη Νάξο 

“…. Καλησπέρα φίλες και φίλοι…περιμένοντας ένα “χιονιά” το Σαββατοκύριακο…να θυμηθούμε κατ’ αρχήν οτι πέρυσι σαν σήμερα 18/01 είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στην ορεινή Νάξο!! να δούμε τώρα την χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε επίσημα από τον Μετ.Σταθμό της Ε.Μ.Υ στην Χώρα Νάξου και πλησίον θάλασσας…από μετρήσεις τουλάχιστον 60 ετών!! το ρεκόρ λοιπόν είναι -1.0 ̊C !!! και σημειώθηκε τον Μάρτη του 1987, σε ένα ιστορικό χιονιά για τα νησιά μας! ακολούθησαν βέβαια και άλλοι..με πιο πρόσφατους π.χ τον Γενάρη του 2002 με ελάχιστη τιμή τους 0.0 ̊C και δύο φορές το 2004, 14/2 και 24/1, με ελάχιστες 0.2 ̊C και 0.8 ̊C αντίστοιχα!!! Να φανταστούμε βέβαια ότι στις ημερομηνίες αυτές η ορεινή Νάξος είχε αρκετά χιόνια και θερμοκρασίες 5 εως 6 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες!!!!”

Αυτό μας αναφέρει ο αγαπημένος φίλος #NaxosWeatherNaxos αλλά  ξεχνάει ότι ο ιστορικός χιονάς για τη Νάξο ήταν τον Φεβρουάριο του 1983… Τότε που η παραλία της Νάξου (βλ φωτό στο τέλος του άρθρου) είχε παγώσει. Και η αλήθεια είναι ότι τότε εμείς ως νεώτεροι είχαμε απολαύσει μοναδικές στιγμές..

 

Λέτε να το δούμε και πάλι; Η “Ελπίδα” αναμένεται και κάποιο αναφέρουν ότι ενδεχομένως να δούμε ανάλογες στιγμές… Κρατάμε μικρό καλάθι βέβαια αν και μέσα από την ΕΡΤ και τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο «Αυτό το κύμα ψύχους θα μείνει στη χώρα. Δηλαδή οι πολύ κρύες αέριες μάζες. Τι σημαίνει αυτό; Αν δώσει το σύστημα και νερό, θα είναι χιόνι. Άρα μπορούμε να κρατήσουμε νομίζω τις δύο φάσεις της κακοκαιρίας αυτής: Η πρώτη φάση είναι το κρύο του Σαββατοκύριακου με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας: της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και ακόμα και στην Αττική και υπάρχει και η δεύτερη φάση – Δευτέρα, Τρίτη – που είναι αβέβαιη. Κάποια στοιχεία χθες έδιναν πολλά χιόνια Δευτέρα, Τρίτη. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, να δούμε πώς θα εξελιχθεί το Σαββατοκύριακο. Είναι πιο πιθανό να χιονίσει περισσότερο στη Νάξο απ’ ότι στη Φλώρινα».

xioni-naxos.jpg

Η ανάλυση του καιρού 

Το δριμύ ψύχος που έρχεται αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ θα κάνει την εμφάνισή του από την Παρασκευή στη βόρεια Ελλάδα και από το Σάββατο νοτιότερα. Χιόνια αναμένουμε να δούμε και στην Αττική. Στην επερχόμενη κακοκαιρία δόθηκε και επίσημα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το όνομα «Ελπίδα».

Ειδικότερα, καιρική ανάσα παίρνουμε την Πέμπτη μεν, με άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο από την Παρασκευή στη βόρεια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα έρχεται πολυήμερο δριμύ ψύχος.

Την Πέμπτη λίγες βροχές περιμένουμε στη νότια Πελοπόννησο, τοπικά στο Αιγαίο και σταδιακά στη βορειοδυτική Ελλάδα με χιόνια εκεί στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι, θα  φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 11 βαθμούς, έως 14 με 15 στην υπόλοιπη χώρα με παγετό όμως τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

Την Παρασκευή η χώρα θα μοιραστεί καιρικά στα δύο. Έτσι στη βόρεια Ελλάδα θα μπει βοριάς, θα ρίξει τη θερμοκρασία, φέρνοντας χιόνια και σε ημιορεινές περιοχές , προς το βράδυ και στα βόρεια πεδινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές, καταιγίδες στο Αιγαίο, τα χιόνια όμως θα περιορίζονται προς το παρόν στα ορεινά.

Πηγή: ΕΡΤ / Μετεωρολόγοι Παναγιώτης Γιαννόπουλος – Νικολέτα Ζιακοπούλου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες