Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Ερχεται Σαββατοκύριακο με πολικό κρύο και απαγορευτικό απόπλου πλοίων

Ελλάδα: Ερχεται Σαββατοκύριακο με πολικό κρύο και απαγορευτικό απόπλου πλοίων

|

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (μεγαλύτερη των 10 βαθμών) το προσεχές Σαββατοκύρικο και σημαντική μεταβολή του καιρού και χιόνια (βλ Φωτό από την χιονισμένη Απείρανθο) – Αναμένεται ακόμη και τριήμερο (!!!) απαγορευτικό απόπλου των πλοίων 

Νέα δεδομένα για σφοδρό χιονιά , διάρκειας τεσσάρων ημερών (!!!), που θα ξεκινήσει να πλήττει το Σάββατο όλη την Αττική, από τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά, έως τα δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας, δημοσιοποίησε για την επερχόμενη κακοκαιρία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.  Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για απαγορευτικό απόπλου τριών ημερών (από Σάββατο έως Δευτέρα) με την ένταση των ανέμων να είναι στα 9 μποφόρ… Ομως όλα θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ της Πέμπτης όπως αναφέρουν όλοι οι μετεωρολόγοι που …σέβονται τον εαυτό τους…  Και να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμη και τους 20 βαθμούς στο Νότιο Αιγαίο (!!!) 

Τα νέα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια από τις πιο σημαντικές χιονοκαταιγίδες της τελευταίας δεκαετίας…  Τι αναφέρει;  “Είναι νωρίς, δεν ξέρουμε ακόμη 100% πως θα κινηθούν τα βαρομετρικά συστήματα. Αν όμως διατηρηθούν, υπάρχει πιθανότητα μέσα στο ΣΚ να βιώσουμε μια από τις σημαντικότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας 10ετίας.

Επαναλαμβάνω, μέχρι ώρας τα προγνωστικά στοιχεία είναι σχεδόν συγκλονιστικά ως προς τα υψόμετρα και τις περιοχές χιονοπτώσεων. Όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μην με ρωτήσετε αν θα χιονίσει σε περιοχές που σας ενδιαφέρει. Κανείς δεν μπορεί να σας μιλήσει από τώρα με ακρίβεια.

Την Πέμπτη το βράδυ θα βγάλω αναλυτική ανακοίνωση. Είμαι κολλημένος πάνω από τον υπολογιστή μου και μελετώ όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης του καιρού. Είμαστε πολύ κοντά αλλά και με μια μικρή αλλαγή ταυτόχρονα και πολύ μακριά. Ξέρω, θέλετε να μάθετε από τώρα. Κάντε υπομονή για 48 ώρες και μην ακούτε τι λέγονται δεξιά και αριστερά. Αν δεν πάει Πέμπτη βράδυ κάνεις δεν μπορεί να ξέρει, ούτε καν να ρισκάρει. Αν έρθει αυτό που φαίνεται θα μιλάμε για περιοχές που σε τοπικό επίπεδο θα βιώσουν πολύ ευχάριστες καταστάσεις λόγω της χιονόπτωσης. Το ζήτημα είναι αν θα έρθει αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής.

Το έντονο κρύο έχει πια “κλειδώσει” από το προσεχές απόγευμα του Σαββάτου και στη συνέχεια. Το ζήτημα είναι να δούμε που θα χιονίσει. Την Πέμπτη το βράδυ θα ξέρετε όλοι σας τι θα συμβεί με πάσα ανάλυση και λεπτομέρεια για όλες τις περιοχές της χώρας”.

Οι προβλέψεις 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του meteo, οι χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές θα συνεχιστούν -αδιάκοπα- έως και το πρωί της Τρίτης, ενώ η θερμοκρασία θα κάνει «βουτιά» έως και 15 βαθμούς κελσίου  Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει χαμηλές θερμοκρασίες (έως 2 βαθμούς Κελσίου) και χιονόπτωση τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς και ότι θα «λούζεται» ασταμάτητα από χιονόνερο από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. To μεσημέρι της Δευτέρας το χιονόνερο θα δώσει τη «σκυτάλη» στις βροχές, που θα συνεχιστούν έως και την Τρίτη. 

Τα δεδομένα για το κέντρο της Αθήνας / Πηγή: meteo.gr

Τα δεδομένα για το κέντρο της Αθήνας / Πηγή: meteo.gr

Στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά!

Χιόνι -και ενδεχομένως… μπόλικο- θα δουν αυτή τη φορά και οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων. Σύμφωνα με το meteo, το πρωί του Σαββάτου η θερμοκρασία θα είναι στους 8 βαθμούς Κελσίου, όμως τις βραδινές ώρες θα «κατρακυλήσει» στον ένα βαθμό. Εκείνη την ώρα, κατά τις 20:00, θα ξεκινήσει έντονη χιονόπτωση, η οποία θα κάνει ένα μικρό… διάλειμμα νωρίς το πρωί της Κυριακής. Από το μεσημέρι της Κυριακής, ωστόσο, θα ξεκινήσει νέος γύρος χιονόπτωσης στα δυτικά, ο οποίος θα συνεχιστεί έως και το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς… διακοπή!

Ο πίνακας για τα δυτικά προάστια / Πηγή: meteo.gr

Ο πίνακας για τα δυτικά προάστια / Πηγή: meteo.gr

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χιονόπτωση θα καταγραφεί και στον Πειραιά, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και -τουλάχιστον- μέχρι το πρωί της ίδιας ημέρας. 

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης για τον Πειραιά / Πηγή: meteo.gr

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης για τον Πειραιά / Πηγή: meteo.gr

Βαρύς χιονιάς στα βόρεια προάστια

Στα βόρεια προάστια η χιονόπτωση θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου και θα συνεχιστεί έως το πρωί της Τρίτης!
Ο χιονιάς θα καταφθάσει το μεσημέρι του Σαββάτου και -με μια μικρή… ανάπαυλα με χιονόνερο το απόγευμα της Δευτέρας- θα συνεχιστεί έως -τουλάχιστον- το πρωί της Τρίτης. 

Την ίδια στιγμή, στην Πάρνηθα ο υδράργυρος θα κάνει «βουτιά» στους -7 βαθμούς και το χιόνι θα πέφτει ασταμάτητα από το Σάββατο έως την Τρίτη. 

Χιονοπτώσεις, μεταξύ άλλων, θα καταγραφούν και στο Καπανδρίτι καθώς και στην Καλογρέζα (Ολυμπιακό Στάδιο) από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας και σε άλλες περιοχές των βορείων προαστίων, όπως η Δροσιά και η Σταμάτα. 

Εως την Τρίτη στα βόρεια προάστια / Πηγή: meteo.gr

Εως την Τρίτη στα βόρεια προάστια / Πηγή: meteo.gr

Χιόνια και σε Ανάβυσσο και Μαρκόπουλο;

Να σημειωθεί ότι μέχρι το πρωί της Τετάρτης το προγνωστικό μοντέλο του meteo.gr «έδινε» χιόνια και σε Ανάβυσσο και Μαρκόπουλο.

Αργότερα, η πρόβλεψη αντικαταστάθηκε με… χιονόνερο. Το ίδιο ισχύει και για τα Σπάτα. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;