Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Κάηκε σε σε τρεις μήνες έκταση ισάριθμη με αυτή του 2020...

Ελλάδα: Κάηκε σε σε τρεις μήνες έκταση ισάριθμη με αυτή του 2020 ή του 2019

|

Στάχτη 60.000 στρέμματα μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες Πρόκειται για πάνω από το 50% της έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Ποιες είναι οι βασικές αιτίες 

Τα στοιχεία σοκάρουν.. Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα (!!!) 

Βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης που έκανε ο κ. Γκουρμπάτσης (Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός Ειδικός Ερευνητής και Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού) από τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου προκύπτει:

# Αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών κατά 19,3%, σε σχέση με το 2020 και 10,3%, σε σχέση με το 2019

# Αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 49,3%, σε σχέση με το 2020 και 116,6%, σε σχέση με το 2019

# Αποτέφρωση έκτασης ίσης με την καμένη έκταση ολόκληρου του 2019

Οσο για τις αιτίες, ο κ. Γκουρμπάτσης επισημαίνει στην ιστοσελίδα ethnos.gr ότι η Ελλάδα επιμένει να ρίχνει το βάρος στην καταστολή αντί της πρόληψης: «Και από την καταστολή, ρίχνουμε το βάρος μόνο στα εναέρια μέσα, η χρησιμότητα των οποίων είναι μεν δεδομένη για την αναχαίτιση μιας πυρκαγιάς, αλλά παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αν δεν μπει στη φωτιά η μπότα του πυροσβέστη, η φωτιά δε σβήνει».

Μία ακόμα αντίφαση είναι το γεγονός πως η αύξηση των καμένων εκτάσεων παρατηρείται σε μια αντιπυρική περίοδο κατά την οποία έχει μισθωθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο μεγαλύτερος αριθμητικά στόλος πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης και συνακόλουθα υπάρχει η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τον ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου.

Ετσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και γενικότερα στην ιστορία της αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχουν μισθωθεί συνολικά 31 πτητικά μέσα για την αεροπυρόσβεση (10 Ε/Π βαρέως τύπου, 12 Ε/ Π μεσαίου τύπου, 1 Α/Φ Beriev, 6 Α/Φ Air Tractor και 2 Α/Φ (Β-142) μεταφοράς προσωπικού και αεροπυρόσβεσης), με κόστος – όπως περιγράφει ο κ. Γκουρμπάτσης – μόνον για την εγκατάσταση 49.149.200 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος του πτητικού έργου που υπολογίζεται στο ίδιο ύψος.

Αντίστοιχα το 2019 μισθώθηκαν συνολικά 18 πτητικά μέσα (6 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/Π μεσαίου τύπου), με συνολικό κόστος δηλαδή για εγκατάσταση και το πτητικό έργο 31.390.000 ευρώ και το 2020 μισθώθηκαν συνολικά 21 πτητικά μέσα (9 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/ Π μεσαίου τύπου), με κόστος μόνον για την εγκατάσταση χωρίς το πτητικό έργο 31.565.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναποτελεσματικός είναι και ο μηχανισμός για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας των εμπρησμών σε δάση. Εντός της φετινής περιόδου ο μηχανισμός εξιχνίασε και συνέλαβε τους δράστες εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (από αμέλεια και από πρόθεση) σε ποσοστό 0,5%

«Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εμπρησμών είναι υποστελεχωμένη. Τα μισά άτομα έχουν μετακινηθεί στην ομάδα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοιού» λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Αναφερόμενος στη  φωτιά στη Βαρυμπόμπη, σημειώνει ότι πράγματι η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή που καίγεται αλλά αυτό συμβαίνει ύστερα από διάστημα κάποιων ωρών και όχι αυτόματα με την έναρξή της.

Για την καθυστέρηση της άφιξης των σταθμευμένων στη Σκύρο Καναντέρ, σημειώνει ότι αυτή ειναι μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια καθώς τα εν λόγω μέσα πράγματι δεν μπορούν να απογειωθούν σε υψηλές θερμοκρασίες: «Αυτό που φροντίζαμε παλαιότερα είναι τις ημέρες αυξημένου κινδύνου ορισμένα να πετούν για επιτήρηση ώστε να επέμβουν άμεσα αν χρειαστεί. Δε γνωρίζω αν χθες έγινε κάτι τέτοιο και από τα αμφίβια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό».

«Λάθος η αφαίρεση της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία»
Αν και ήταν από τους ανθρώπους, οι οποίοι το 1998 είχαν εισηγηθεί τη μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Αντιστράτηγος ε.α. αναγνωρίζει πλέον ότι επρόκειτο για λάθος: «Λειτουργήσαμε πεπλανημένα πιστεύοντας ότι θα είμαστε όχι μόνο πιο αποτελεσματικοί, αλλά και πιο οικονομικοί. Η ιστορία δείχνει ότι θύματα και κόστη αυξήθηκαν από τότε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία δεύτερης μελέτης που έχει εκπονήσει, προκύπτει ότι από τον συνολικό αριθμό των 56.326 δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν μεταξύ 1980 – 2021 έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι και υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό (εγκαύματα) άλλοι 102.

Η πιο φονική πυρκαγιά ήταν αυτή στο Μάτι πριν τρία χρόνια, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Πρόκειται για τον υψηλότερο καταγεγραμμένο αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από μία ανεξέλεγκτη φονική πυρκαγιά στην Ευρώπη από το 1900 και μετά.

Την ίδια στιγμή από τη μελέτη των τελευταίων 41 ετών προκύπτει ότι:

# Στην Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους από δασικές πυρκαγιές 6 άνθρωποι και τραυματίζονται σοβαρά άλλοι 3.

# Τα 8 στα 10 θύματα από δασική πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα από το έτος 1998 μέχρι σήμερα (2021), όπου η καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος

# Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από δασικές πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό (εξωτερικό) χώρο

# Το 1 στα 2 θύματα από δασικές πυρκαγιές στην Επικράτεια απώλεσαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε στην Αττική.

Την εκ νέου αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επανασυνδεθούν οι Δασικές Υπηρεσίες με το φυσικό τους αντικείμενο, το δάσος και την προστασία του έχουν ζητήσει επανειλημμένως οι δασολόγοι. Πρόσφατα μάλιστα έστειλαν και επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο ζητούν να διορθώσει το λάθος του 1998.

«Η Δασική Υπηρεσία έχει εξαιρεθεί εντελώς από το αντικείμενο της πρόληψης. Παραμένει εκτός από περιπολίες, δεν έχει δικαίωμα να επανδρώνει πυροφυλάκια» λέει στο «ethnos.gr» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε πρόληψη, αλλά σχεδόν ούτε και καταστολή αφού από τη δασοπυροσβεση έχουμε φτάσει σχεδόν αποκλειστικά στην αεροπυρόσβεση. Σήμερα όλα περιορίζονται στα εναέρια μέσα και το σύστημα καταρρέει».

Για όσους βρίσκονται κοντά στα δάση αλλά και για την Ευρωπαική Επιτροπή έχει πλέον ξανανοιξει η συζήτηση για την αναγκαιότητα των χερσαίων μέσων πυρόσβεσης. Ωστόσο για να εμπλακεί εκ νέου η Δασική Υπηρεσία στο αντικείμενο θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί καθώς οι τελευταίοι 15 δασολόγοι προσλήφθηκαν το 2009 με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν περίπου 450 δασοπόνοι και 500 δασολόγοι σε 160 υπηρεσίες και εμβληματικά δασαρχεία όπως αυτό της Πάρνηθας να μην έχουν αυτή τη στιγμή δασολόγο.

Αλλά ακόμα και οι 700 εποχικοί, οι οποίοι έχει ανακοινωθεί ότι θα ενισχύσουν το σύστημα δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στις υπηρεσίες ενώ είναι ήδη Αύγουστος. Κι όλα αυτά την ώρα που τα δασαρχεία καλούνται να διεκπεραιώσουν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποιων και οι δασικοί χάρτες.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα