Ελλάδα: Με το ...καλημέρα 40αρι (Σπάρτη), στην Ανάφη φτάσαμε στους 36 βαθμούς και στην Ηρακλειά μείναμε στους 19

Μία χαρά τα είχαμε διαβάσει από το πρωί... Σύμφωνα με την ιστοσλείδα meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονταν για το Σαββατοκύριακο εξαιρετικά θερμές συνθήκες με το θερμόμετρο να ξεπερνάει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα .

Μάλιστα, είχαμε και τις σχετικές αναφορές με βάση την προϊστορία και όλοι μιλούν για θερμοκρασίες ρεκόρ...  Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου». Οπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. «Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», ανέφερε ο καθηγητής.

Μάλιστα είχε δοθεί στη δημοσιότητα και ο σχετικός πίνακας των ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες.

Και το πιο εντυπωσιακό; Πριν καν φτάσουμε στο Σάββατο έχουμε το ρεκόρ.. Από σήμερα δηλαδή.. Παρασκευή.  Και τα κοντέρ έγιναν κατακόκκινα. Δείτε τις σχετικές θερμοκρασίες... 

Σπάρτη, 40,7 βαθμοί (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας). / Λιβαδειά, 39,9 (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας). / Φαλάσαρνα Χανίων, 39,8 (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας). / Αρφαρά Μεσσηνίας, 39,6 (ρεκόρ εννέα ετών λειτουργίας) / Μεγαλόπολη, 37,8 (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας). / Ψυχικό Αθηνών, 37,6 (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας). / Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, 37,2 (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας). / Ηγουμενίτσα, 35,8 (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας). / Ζαχάρω Ηλείας, 35,3 (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας). / Ζαγορά Πηλίου, 35,3 (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας).

Οπως καταλαβαίνουμε... η μέγιστη θερμοκρασία της σημερινής μέρας καταγράφηκε στη Σπάρτη στις 15:45 και ήταν ίση με 40,7 βαθμούς και ακολούθησε η Κωπαΐδα με 40,6 βαθμούς, ενώ πολύ κοντά στους 40 βαθμούς έφτασαν και η Λειβαδιά και τα Φαλάσαρνα Χανίων με 39,9 και 39,8 αντίστοιχα.

Στην Αττική οι θαλάσσιες αύρες που επικράτησαν τις θερμές ώρες της ημέρας, κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία στις παράκτιες περιοχές, καθώς μετέφεραν προς αυτές ψυχρότερες αέριες μάζες από τη θάλασσα. Αντίθετα στο εσωτερικό του νομού οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, ήσαν έως 10-12 βαθμούς υψηλότερες, με την μέγιστη να σημειώνεται στο σταθμό Παπάγου (38,1).

Όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Άργος στις 13/5/2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30/5/1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23/5/1973). Αντίο ρεκόρ δηλαδή για το Αργος και η σκυτάλη στην Σπάρτη... 

202005151730_web_daily_max_temp.jpg

Τι έγινε όμως στις Κυκλάδες; 

Οπως ήταν αναμενόμενο οι θερμοκρασίες δεν πήγαν τόσο ψηλά. Αν και έχουμε την αίσθηση ότι το 36αρι της Ανάφης και το 35αρι της Σαντορίνης για την εποχή είναι πολύ υψηλά... Οπότε έχουμε ήδη τις δύο πιο ψηλές θερμοκρασίας, ενώ στην 3η θέση είναι η Απείρανθος της Νάξου με επίσης 35 βαθμούς... Πάνω από 33 βαθμούς θα συναντήσουμε και στην Σχοινούσα, Δαμαριώνα και Κόρωνο Νάξου αλλά και στην Μήλο... Οσο για τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες - και γενικότερα στην Ελλάδα, η Ηρακλειά είχε 19 βαθμούς, όπως και η Τήνος και η Πάρος... 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Νάξος (σ.σ. μιλάμε για την πόλη) πέρυσι τον Μάιο είχε μ.ο. θερμοκρασίας 19 βαθμούς (η ηψηλότερη πέρυσι στις 19 Μαϊου με 28 βαθμούς) ενώ φέτος ο μ.ο. θερμοκρασίας αν και είναι σχετικά νωρίς είναι στους 20 βαθμούς (άρα έχουμε έναν βαθμό περισσότερο) και θερμότερη ημέρα την σημερινή στους 29 βαθμούς ...  Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Απείρανθο που σήμερα για τη Νάξο είχε την υψηλότερη θερμοκρασία, πέρυσι η διαφορά ήταν δύο βαθμούς χαμηλότερη από τη Νάξο, στους 17 βαθμούς...