Ελλάδα: Σε ποια περιοχή έδειξε - 27,8 βαθμούς κελσίου χθες το πρωί (19/01) ;

Παρνασσός - Κρύοο

Ξέρετε ότι έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά στους – 20 βαθμούς; Όχι ε;  Κάνοντας μια εκδρομή και γενικότερα ταξιδεύοντας, διαπιστώνουμε συχνά ότι, σχεδόν δίπλα στο σπίτι μας, υπάρχουν μέρη "έξω από την πραγματικότητα" και "παραμυθότοποι". Τέτοιες περιοχές είναι οι Δολίδες, στις οποίες υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες, μπορούμε να δούμε σπάνιες εικόνες όπως στρώμα από κρυστάλλους ή παγωμένα έλατα (όταν επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και εισβάλλει θερμότερος ατμοσφαιρικός αέρας που παγώνει).

Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr σε δύο δολίνες: η μία στο Βαθύσταλο Παρνασσού σε υψόμετρο 1780 μέτρα και η άλλη στην Κεχρωτή Μαινάλου σε υψόμετρο 1613 μέτρα.

Το πρωί της Τρίτης 19 Ιανουαρίου 2021, μετά το πέρας της κακοκαιρίας "Λέανδρος", στο Βαθύσταλο καταγράφηκε ελάχιστη θερμοκρασία -27,8 βαθμών Κελσίου, ενώ δεν έχουμε λάβει ακόμα τις αντίστοιχες καταγραφές από την Κεχρωτή.

Καθώς ο μετεωρολογικός σταθμός στην Κεχρωτή Μαινάλου λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2010, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας άκρως εντυπωσιακές καταγραφές ελαχίστων θερμοκρασιών. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες ανά μήνα για την περίοδο 2011-2019.

Όπως διαπιστώνουμε:

Όλους σχεδόν τους καλοκαιρινούς μήνες - με εξαίρεση τρεις που επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα - εκδηλώθηκε παγετός.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώνονται συστηματικά τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο έχουν καταγραφεί τέσσερεις φορές θερμοκρασίες κάτω από τους - 30 βαθμούς Κελσίου.

Το απόλυτο ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας του σταθμού είναι οι -35,3 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2012.

Ευχαριστούμε θερμά τους Φαίδωνα Μώρο και Γιάννη Καμπαξή για την άψογη συνεργασία και την επίβλεψη του μετεωρολογικού σταθμού στο Βαθύσταλο και το Φώτη Παπαχατζή για την ακούραστη ενασχόλησή του με το μετεωρολογικό σταθμό της Κεχρωτής και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρέχει.

Με πληροφορίες από το meteo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News