Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - Ζάκυνθος: Αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 7 μέτρα το...

Ελλάδα – Ζάκυνθος: Αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 7 μέτρα το ύψος του κύματος

|

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας “Ιανός”: Οι πρώτες εικόνες – Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στη Ζάκυνθο – Κλειστά τα σχολεία στα νησιά των Ιονίων και της Δυτικής Ελλάδας

Έφθασε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία “Ιανός”, με τη θάλασσα και τον ουρανό να έχουν μαυρίσει και τα κύματα να έχουν καλύψει την παραλία του Λαγανά. Η κάμερα του Open κατέγραψε τις πρώτες εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι από το απόγευμα θα υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στο νησί της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη. Σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Η Ζάκυνθος είναι ανάμεσα στις περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας”. Κλειστή είναι από το πρωί της Πέμπτης η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία “Ιανός”. Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

 

Τονίζεται ότι σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου, ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Κατά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση αναφερόμενος στην κακοκαιρία “Ιανός”. Οπως είπε μέχρι το βράδυ θα έχουμε και την εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες. Οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

zakinthos.jpg

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κατά τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Συστάσεις από την κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στους πολίτες. «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία (είναι από την Κεφαλλονιά) του φίλου αναγνώστη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί