Ενα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις.... ομορφιές της Ψαρρούς (Μύκονος)

Κι εκεί που νομίζαμε ότι η παραλία Ψαρρού στη Μύκονο είναι διάσημη για τα γαλανά νερά, τις πανάκριβες ομπρέλες και τα ακριβά πάρτι επωνύμων, ακόμα και εκείνων οι οποίοι έχουν πάρει αναστολή ποινής για αδικήματα που έχουν διαπράξει, μαθαίνουμε τώρα ότι εξαιτίας σκανδαλωδών πολεοδομικών παραβάσεων έπεσαν γερά πρόστιμα σε επιχειρηματία που συμμετέχει στην εκμετάλλευσή της.

Είναι αρχές Απριλίου όταν στην ιστοσελίδα euro2day.gr γίνεται γνωστό ότι πραγματοποιείτε ανασκαφή σε έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, με άδεια από την πολεοδομία που αφορά την επέκταση… βιολογικού βόθρου! Και ενώ κάποιοι χάρηκαν, κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα δημιουργείται μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ 300 θέσεων(!) κι ότι οι εργασίες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη μερική κατεδάφιση υπέργειου κτιρίου καμία σχέση δεν έχουν με την επέκταση κάποιου βόθρου, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του οικοπέδου! Και βέβαια όλοι έλεγαν ότι με …νόμιμες διαδικασίες όλα γίνονταν…

Είναι όμως έτσι;  Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες παραλιακές παραβάσεις, π.χ. παράνομες καντίνες, επιχωματώσεις, πέργκολες, καταπάτηση αιγιαλού κ.λπ., στην Ψαρρού διαπιστώθηκε, από εκ των υστέρων αυτοψία και μετά από αίτημα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ότι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα υπόγειου χώρου στάθμευσης κατασκευάζονται εκεί χωρίς άδεια δόμησης.

Το ερώτημα για το αν διενεργήθηκε αυτοψία στη διάρκεια κατασκευής του χώρου στάθμευσης υποβλήθηκε στον δήμο στις 7.6.2017 μετά από δημοσίευμα με καταγγελίες.

Η αυτοψία - σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών" πραγματοποιήθηκε στις 11.7.2017, δηλαδή μετά το έγγραφο της γενικής επιθεωρήτριας προς τον δήμαρχο Μυκόνου. Διαπιστώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες ότι έχουν γίνει, εκτός από την παράνομη κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, μεγάλες υπέργειες παραβάσεις σε κατασκευές και αλλαγή χρήσης γης σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα από τη συγκεκριμένη εταιρεία σε «φερόμενη ως ιδιοκτησία της».

Συγκεκριμένα: «Κατασκευή υπόγειου γκαράζ και ριζική ανακαίνιση και διαρρύθμιση υπέργειων κτιρίων και αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε καταστήματα και κατασκευή στεγάστρου εντός ζώνης αιγιαλού όπου αρμόδιο είναι το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Σύρου (πρώην Κτηματική Υπηρεσία) ενώ το στάδιο εργασιών είναι ήδη αποπερατωμένο»!

Η έκταση των υπερβάσεων και των αυθαιρεσιών υπερβαίνει κατά πολύ τα χίλια τ.μ. και είναι πραγματικά παράξενο το πώς σε όλη τη διάρκεια των κατασκευών και μέχρι την «αποπεράτωση» δεν το πήρε είδηση καμία υπηρεσία του δήμου ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική, ακόμα και διωκτική αρχή, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται για άλλη μία φορά ότι ζούμε στη χώρα της απόλυτης αυθαιρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση η Μαρία Παπασπύρου ζητά από τον Δήμο Μυκόνου, με δεύτερο έγγραφο της υπηρεσίας και αφού παρέλαβε την αυτοψία να διακόψει άμεσα τις συνεχιζόμενες εργασίες στην περιοχή, να παρακολουθήσει την τήρηση της διακοπής, να ερευνήσει και να ενημερώσει τη ΓΕΔΔ μέσα σε 30 ημέρες για την ορθότητα των στοιχείων της έκθεσης αυτοψίας.

Η Υπηρεσία Δόμησης Μυκόνου απέστειλε στη συνέχεια έγγραφο προς το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου ώστε να διακοπούν οι εργασίες, ενώ η έκθεση αυτοψίας εστάλη και προς το ΙΚΑ Μυκόνου για αναζήτηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και προς τη ΔΟΥ Μυκόνου για τις δικές της ενέργειες.

Στο μεταξύ με βάση τα στοιχεία και σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον νόμο, για τις συγκεκριμένες υπερβάσεις και παραβάσεις το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 807.308 ευρώ για τις παράνομες ανεγέρσεις και για το κάθε έτος διατήρησης μέχρι και την κατεδάφιση του αυθαιρέτου, 134.615 ευρώ. Η συνολική αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται στα 2.692.000 ευρώ.

Η γεΔΔ, Μαρία Παπασπύρου, δηλώνει εγγράφως ότι θα παρακολουθεί το θέμα όσον αφορά τυχόν ενστάσεις κατά της έκθεσης αυτοψίας, την πορεία εκδίκασης αυτών και τη βεβαίωση των προστίμων στην αρμόδια υπηρεσία ΔΟΥ του ιδιοκτήτη.

Η συγκεκριμένη έκθεση αυτοψίας τοιχοκολλήθηκε στον Δήμο Μυκόνου και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής στις 11 Ιουλίου, οπότε τώρα ο κάθε πολίτης του νησιού αλλά και ο κάθε τουρίστας θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει αν και κατά πόσο τηρείται στην Ελλάδα ο νόμος ή αν απλά θα πληρώνει ακριβότερα μία θέση παράνομου πάρκινγκ, μία ομπρέλα ή ένα τοστ, ώστε από τη γεμάτη τσέπη του να αποπληρωθεί και η «ζημία» του ιδιοκτήτη που, άκουσον άκουσον, καλείται ξαφνικά να πληρώνει πρόστιμα και να κατεδαφίσει την κερδοφόρα παράνομη κατασκευή του.

Αλλο ένα κάπως διαφορετικό, αλλά πάντα επώνυμο πάρτι στην Ψαρρού μόλις άρχισε...