Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕρχεται χιονιάς τα Φώτα, καταιγίδες στη Νάξο

Ερχεται χιονιάς τα Φώτα, καταιγίδες στη Νάξο

|

Ο καιρός χαλάει και πάλι και το τριήμερο Παρασκευής (06/01) – Κυριακής (08/01) αναμένεται ιδιαίτερο …δύσκολο με τη θερμοκρασία να πέφτει πολύ και με χιόνια έως το Σούνιο – Στις Κυκλάδες θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες ως επί τω πλείστον – Καλλιάνος “Σικάγο η Ελλάδα” 

Πως έφυγε το 2016? Θα χιόνια, βροχές και ανέμους που χαρακτηρίστηκαν ως …θυελλώδεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι το βράδυ του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου είχαμε ριπές ανέμους της τάξης των 93 χιλιομέτρων στον ΚάβοΝτόρο και 71 χιλιομέτρων στη Νάξο και 64 χιλιομέτρων στην Τζια ανάμεσα στα άλλα… Σήμερα, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου και το ψύχος έχει τη τιμητική του. Με βάση πάντα το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε: στην Ορεστιάδα (-14.5), στο Διδυμότειχο (-11.1), στο Νευροκόπι (-10.6), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-10.3), και στα Γρεβενά (-10.3).

Και το …αύριο; Ισχυρό κύμα χιονιά προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το τριήμερο των Φώτων, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν ακόμη και πολύ κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ακόμα και εννέα βαθμών υπό το μηδέν ενώ αντίστοιχα στην Αθήνα δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση, που αναμένεται να παρατηρηθεί μέχρι και την Πέμπτη, το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ψυχρό. Το νέο πάντως κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να είναι σφοδρότερο σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά με μικρότερη διάρκεια, καθώς από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Και στις Κυκλάδες; Θα έχουμε και πάλι πολύ …βροχή…

Τι λέει η ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θασημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμηκαι σε περιοχές της ηπειρωτικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ, οι οποίοι αργά τοαπόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.

Την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων, στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με προσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά σημεία και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπες περιοχές. στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και καταιγίδες στο Αιγαίο. Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένται ύφεση των φαινομένων

Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.  Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειώσει πτώση από Βορρά σε Νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Σικάγο η Ελλάδα

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιανού, o οποίος κάνει λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Σκανδιναβία και μάλιστα πιο ισχυρό από το προηγούμενο. Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ο νέος χιονιάς, που θα φτάσει στη χώρα μας την επόμενη Παρασκευή 6/1, ανήμερα των Φώτων, θα είναι τόσο ισχυρός που θα το στρώσει ακόμα και στο Σούνιο. Διαβάστε την σημερινή (02/01) του ανάρτηση του και τις σκέψεις που ακολουθούν την σχετική αλλαγή καιρικών συνθηκών

«ΠΡΟΣΟΧΗ : ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ – ΣΙΚΑΓΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω, όμως αυτή τη στιγμή με αυτά που βλέπω στους προγνωστικούς χάρτες δεν γίνεται να μην ανησυχήσω. Όχι τόσο για τα χιόνια που έρχονται, που θα είναι πάρα πολλά ειδικά στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, αλλά για το κρύο που θα επικρατήσει από την προσεχή Παρασκευή και μετά.

Αντιλαμβάνομαι, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ. Για παράδειγμα πως θα σας φαινόταν αν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (από την Παρασκευή και μετά) σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -8 ή -10 °C; Την ίδια ώρα στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στους -18 με -20 °C(!!!).

Ασχέτως με τις περιοχές που θα χιονίσει, αυτό είναι κάτι που πολλοί θα το ευχαριστηθούν, εγώ ανησυχώ για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση, για τις ευπαθείς ομάδες, για τους άστεγους και τους ηλικιωμένους. Γι’αυτό και σας ενημερώνω από τώρα και ειλικρινά εύχομαι να μην έρθει αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον να έρθει πολύ εξασθενημένο.

Πάμε τώρα να δούμε μια πρώτη εκτίμηση για τις περιοχές χιονοπτώσεων. Με πολύ απλά λόγια θα σας πω ότι κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (Θεοφάνια) θα χιονίσει από την Λαμία και βορειότερα σχεδόν παντού! Το σύστημα έχει ιδιαίτερη δυναμική και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οπότε στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ πυκνά χιόνια σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Από το Σάββατο (ανήμερα του Αγίου Ιωάννη) σταδιακά τα χιόνια θα σταματήσουν από τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε χιόνια στην ανατολική Στερεά (και στο κέντρο της Αθήνας ή και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού), στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του Αιγαίου. Και όλες αυτές οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

Όμως αυτή τη στιγμή που σας γράφω, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τόσες πολλές και πυκνές χιονοπτώσεις στη νότια και ανατολική Ελλάδα σε σχέση με αυτό που αναμένεται να συμβεί στα βόρεια. Όμως η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού και κατά πόσο θα “εγκλωβιστεί” αυτό στο Αιγαίο, θα μας δώσει αυτές τις απαντήσεις στα επόμενα “τρεξίματα” των προγνωστικών μοντέλων.

Μέχρι νεοτέρας λοιπόν κρατήστε αυτό που είπα αρχικά, ότι σαφώς και τα χιόνια θα είναι πάρα πολλά ώστε αν λειτουργήσει άψογα ο κρατικός μηχανισμός δεν θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα, σαφώς και οι άνεμοι θα είναι σφοδροί, σαφώς θα εκδηλωθούν αρχικά και καταιγίδες έντονες μέχρι να πέσει η θερμοκρασία …αλλά το κρύο που έρχεται θα είναι πράγματι επικίνδυνο. Και για να σας τονίζω εγώ την επικινδυνότητα αυτής της μετεωρολογικής διαταραχής, πιστέψτε με, βλέπω κάτι ισχυρό και σημαντικό.

Έχω χρόνια να δω τέτοια “κατάβαση” ψύχους και ειλικρινά μακάρι να αλλάξουν τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία και τελικά να έρθει κάτι πιο εξασθενημένο.

Καλή εβδομάδα και εννοείται θα σας αναλύω καθημερινά τον καιρό με τα νεότερα στοιχεία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά