Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλον"Εξαιρετικής ποιότητας" η θάλασσα

“Εξαιρετικής ποιότητας” η θάλασσα

|

Τα νησιά των Κυκλάδων διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας θάλασσες όσον αφορά τη κολύμβηση και από τις 155 παραλίες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στις Κυκλάδες μόνο μία (Ανδρος – Νειμπορειό) έχει τον χαρακτηρισμό της “καλής ποιότητας”  

Ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε για το έτος 2015 η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας σε 1508 σημεία (ακτές κολύμβησης) από το σύνολο των 1542 σημείων που παρακολουθήθηκαν.
Σημειώνεται ότι τα υπολειπόμενα 34 σημεία εντάχθηκαν στο δίκτυο παρακολούθησης για πρώτη φορά το έτος 2015 και δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά στοιχεία να καλύψουν τις προϋποθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης των εν λόγω σημείων σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ.
Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2012-2015), αποτυπώνεται στην Εθνική Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης για το 2015. Η χώρα μας, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ για τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, υπέβαλε έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.
Παρακολούθηση 
Ειδικότερα, τέθηκαν υπό παρακολούθηση 1542 σημεία εκ των οποίων τα 1540 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα δύο σε εσωτερικά ύδατα (συγκεκριμένα σε λίμνες). Τα 34 νέα σημεία παρακολούθησης δεν αξιολογήθηκαν καθώς δεν έχει ληφθεί ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που ορίζει η Οδηγία 2006/7/ΕΚ.
Βάσει της αξιολόγησης, το 99% περίπου των υδάτων κολύμβησης που αξιολογήθηκαν ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας με το σύνολό τους (100%) να είναι κατάλληλα για κολύμβηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 1499 σημεία (99,40%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 9 σημεία (0,60%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας» και κανένα σημείο ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων έτους 2015 είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδεςhttps://www.bathingwaterprofiles.gr και https://www.ypeka.gr.
Παραθέτουμε πίνακα με τα αποτελέσματα, όπως εμφανίζονται συγκριτικά στις δυο τελευταίες εκθέσεις 2014-2015:
 
Κατηγορία
Ποιότητα
Πλήθος σημείων 2014
Ποσοστό 2014
Πλήθος σημείων 2015
Ποσοστό 2015
Κατηγορία 1
εξαιρετική
1495
98,48
1499
99,40
Κατηγορία 2
καλή
23
1,52
9
0,60
Κατηγορία 3
επαρκής
0
0
0
0
Κατηγορία 4
ανεπαρκής
0
0
0
0
 
Επίσης για την κολυμβητική περίοδο έτους 2016 βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, το οποίο πραγματοποιείται με ευθύνη των οικείων Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Τι συμβαίνει στις Κυκλάδες 

Τι συμβαίνει όμως με τις παραλίες στις Κυκλάδες; Μπορεί να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις αλλά εδώ μιλάει η … επιστήμη και έτσι κάθε αντίρρηση νομίζουμε ότι είναι περιττή. Από τις 155 παραλίες που έχουν περάσει όλα τα τεστ στα νησιά των Κυκλάδων μόνο μία δεν έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικής ποιότητας». Και αυτή βρίσκεται στην Άνδρο, στην περιοχή Νειμπορειό και τα προηγούμενα χρόνια είχε περάσει από αρκετές δύσκολες κριτικές για να φτάσει φέτος να αξιολογηθεί ως «καλής ποιότητας» για κολύμβηση.

Ξεκινώντας από το logo “Η θάλασσα και οι ακτές μας είναι συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα και ενόψει του καλοκαιριού αποδεικνύεται, με επιστημονικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα τους» στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι παραλίες που ελέγχονται είναι (με αλφαβητική σειρά): Απόλλωνας, Άγιος Γεώργιος (Χώρα Νάξου), Βίντζι (Χώρα Νάξου), Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα (δύο σημεία), Μικρή Βίγλα, Σταυρός (Δονούσα), Κέδρος (Δονούσα), Άγιος Γεώργιος (Ηρακλειά), Άμμος ( Κουφονήσια), Πλατιά Πούντα (Κουφονήσια), Πόρι (Κουφονήσια), Φανό (Κουφονήσια), Λουτρό (Kουφονήσια) και Τσιγούρη (Σχοινούσα). Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 που διατηρούνται τα στοιχεία και διενεργούνται έλεγχοι (τουλάχιστον έξι σε ετήσια βάση) όλες οι παραλίες τόσο της Νάξου όσο και αυτές στις Μικρές Κυκλάδες λαμβάνουν την υψηλότερη τιμητική διάκριση και ανήκουν στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας».

Και στις υπόλοιπες Κυκλάδες; Το σκηνικό είναι λίγο πολύ παρόμοιο με παραλίες και ύδατα κολύμβησης να είναι στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Κι όπως αναφέραμε μόνο σε ένα νησί, στην Άνδρο έχουμε πρόβλημα. Και δη στη παραλία Νειμπορειό που πήρε το χαρακτηρισμό «Καλή ποιότητα» ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν στην κατηγορία «επαρκής». Από εκεί τα προβλήματα που υπήρχαν σε Σύρο («Κόμητος, «Αστέρια»), Σίκινο («Αλοπρόνοια» και Μύκονο («Καλπόδι») τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και πλέον έχουν τα τρία αστέρια… Συνολικά ανά νησί αξιολογούνται όπως αναφέραμε 155 παραλίες (μαζί μ’ αυτές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) και ανά νησί: Μήλος (18), Σίφνος (3), Φολέγανδρος (2), Σίκινος (1), Σέριφος (11), Αμοργός (9), Κύθνος (4), Κέα (4), Ανδρος (10), Τήνος (18), Σύρος (12), Ιος (15), Θήρα (3), Θηρασιά (1), Ανάφη (2), Πάρος (15) και Μύκονος (12). Όπως διαπιστώνεται, Μήλος και Τήνος έχουν από 18 παραλίες όπου υπάρχει αξιολόγηση των υδάτων για κολύμβηση ενώ στη Σαντορίνη (Θήρα) μόλις 3…

Με πληροφορίες από το econews.gr


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air