Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕυρώπη - Κλιματική Αλλαγή: Προειδοποίηση για καλοκαίρι φωτιάς και στάχτης

Ευρώπη – Κλιματική Αλλαγή: Προειδοποίηση για καλοκαίρι φωτιάς και στάχτης

|

Ο φετινός Ιούνιος ο πιο .. καυτός από το 1981 – Με την παγκόσμια θέρμανση να καθιστά ευάλωτη την Ευρώπη στις ξηρές συνθήκες, «οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2017 οι πυρκαγιές είναι οι πιο έντονες που έχει δει η Ευρώπη 

Πάμε στα φρέσκα κουλούρια... Και τον Ιούνιο, ο πλανήτης και κυρίως η Ευρώπη βίωσε έναν από τους πιο θερμούς μήνες των τελευταίων δεκαετιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το δίκτυο ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα Climatebook (μέλος της συντακτικής ομάδας είναι και ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος), πρόκειται για τον δεύτερο πιο θερμό Ιούνιο για την Ευρώπη και τον τρίτο πιο θερμό Ιούνιο παγκοσμίως από το 1981.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του climatebook.gr, η μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν +2,04°C σε σχέση με τη μέση τιμή της κλιματικής περιόδου 1981-2010, και +1,57°C σε σχέση με την περίοδο 1991-2020. Οι αντίστοιχες τιμές παγκοσμίως ήταν +0,48°C και +0,30°C. Και βέβαια τα ακραία φαινόμενα ήταν όλο κα πιο συχνά… Για παράδειγμα, στη Γαλλία τον φετινό Ιούνιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κεραυνών μηνιαίως από το 1989, με τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις να είναι οι πιο εκτεταμένες και ζημιογόνες τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια.

Πάμε όμως στα τελευταία δεδομένα…    

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, προειδοποιεί η Κομισιόν, καθώς η ακραία ξηρασία και οι φωτιές έρχονται να προστεθούν στους ασυνήθιστους φετινούς καύσωνες.

«Η τρέχουσα ξηρασία στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη όλων των εποχών» δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις έρχονται να επιδεινώσουν την κλιματική κρίση, είπε.

Με την παγκόσμια θέρμανση να καθιστά ευάλωτη την Ευρώπη στις ξηρές συνθήκες, «οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2017 οι πυρκαγιές είναι οι πιο έντονες που έχει δει η Ευρώπη. Και δυστυχώς περιμένουμε ότι η αντιπυρική περίοδος του 2022 θα ακολουθήσει αυτή την τάση».

Μειωμένες βροχοπτώσεις
Η Ιταλία, η οποία βρίσκεται στο μέσο ενός πρώιμου καύσωνα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 70 ετών, η οποία στέγνωσε τον ποταμό Πάδο και απειλεί τώρα να καταστρέψει την αγροτική παραγωγή. Τον περασμένο μήνα, ο καύσωνας στον ευρωπαϊκό νότο επεκτάθηκε από την Ιταλία και την Ιβηρική μέχρι τη Γερμανία.

Τώρα η Πορτογαλία περιμένει καύσωνα που θα ανεβάζει τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές στους 43 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το ένα τρίτο της χώρας αντιμετωπίζει «ακραίο κίνδυνο» πυρκαγιάς και η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA ανέφερε πως είναι πιθανό να εκδηλωθούν συνθήκες «τροπικής νύχτας» με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο το ύψος των βροχοπτώσεων στην Πορτογαλία ήταν σχεδόν το μισό σε σχέση με τον μέσο όρο και το δεύτερο χαμηλότερο από το 1931, το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημες μετρήσεις.

Ο Ιούνιος ήταν πολύ ξηρός και στη γειτονική Ισπανία, με το ύψος των βροχοπτώσεων περίπου στο μισό του μέσου όρου των τελευταίων 30 ετών και τους ταμιευτήρες νερού να λειτουργούν στο 45% της χωρητικότητάς τους.

Στην Ελλάδα, πάνω από 200 πυροσβέστες έφτασαν στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να συνδράμουν σε κατασβέσεις, επισήμανε ο Σέφκοβιτς.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ιταλία ενοχοποιούνται και για την κατάρρευση του παγετώνα Μαρμολάντα στις Δολομιτικές Άλπεις, όπου εννέα εκδρομείς σκοτώθηκαν και άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Όπως είπε ο Σέφκοβιτς, «το τραγικό συμβάν στη Μαρμολάντα είναι το τελευταίο παράδειγμα καταστροφής που συνδέεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και επομένως με την κλιματική αλλαγή». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Dimokratiki.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Φόρτωμας: Συνάντηση εργασίας με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Διαμόρφωση δρομολογίων, ανεκτέλεστο το πρωινό του “Blue Star Delos”

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Μ. Τετάρτη 1η Μαϊου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό