Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕυρώπη: Πετάμε (σε ετήσια βάση) 158 κιλά φαγητό στα σκουπίδια

Ευρώπη: Πετάμε (σε ετήσια βάση) 158 κιλά φαγητό στα σκουπίδια

|

Στα σκουπίδια 158 κιλά τροφής ανά άτομο ετησίως – Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις εκστρατείες για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που έχουν λάβει χώρα, ο παραλογισμός ως προς τη διαχείριση τροφίμων στην Ε.Ε. συνεχίζεται.

Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις εκστρατείες για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που έχουν λάβει χώρα, ο παραλογισμός ως προς τη διαχείριση τροφίμων στην Ε.Ε. συνεχίζεται. Από τη μια, μεγάλες ποσότητες τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικό ποσοστό πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή από διατροφικής άποψης γεύματα. Επίσης, το 51,8% του πληθυσμού της Ε.Ε. άνω των 18 είναι υπέρβαρο (στοιχεία 2017), γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής τους δεν βοηθά στη διατήρηση καλής υγείας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε., κάθε χρόνο 158 κιλά τροφής ανά άτομο καταλήγουν στα σκουπίδια στα 27 κράτη-μέλη. Συνολικά 189,8 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατέληξαν στα σκουπίδια το 2018 στην Ε.Ε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί έναν αποδοτικό τρόπο για να μετράει τη σπατάλη τροφίμων, εφόσον έως τώρα τα στοιχεία συλλέγονται με βάση τις πληροφορίες που δίνουν τα ίδια τα κράτη-μέλη οικειοθελώς. Η μέτρηση της σπατάλης είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο της εκστρατείας «Από το χωράφι στο πιάτο» της Ε.Ε. για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή, όμως, εντός της Ε.Ε. η διατροφική φτώχεια είναι υψηλή. Ενας στους 8 πολίτες της Ε.Ε. άνω των 16 ετών, δηλαδή περίπου το 11,6% των πολιτών της Ευρώπης, δυσκολεύεται να έχει ένα πλήρες γεύμα με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο και τα απαραίτητα λαχανικά, κάθε δεύτερη μέρα. Σε μερικές χώρες μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο, όπως π.χ. στη Βουλγαρία, όπου δύο στους πέντε δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα επαρκές γεύμα. Και η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στον δείκτη φτώχειας, στην ένατη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή διατροφή να φτάνει κοντά στο 13%.

Κατά μέσον όρο το 21,4% των δαπανών ενός νοικοκυριού στην Ε.Ε. πηγαίνει στα έξοδα διατροφής, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη αλλά και το σύστημα διάθεσής τους. Ωστόσο, ανάμεσα στα κράτη-μέλη υπάρχουν διαφορές: Το χαμηλότερο ποσοστό εξόδων για τρόφιμα αναλογεί στη Γερμανία, όπου μετριέται στο 16,4%, και μετά στο Λουξεμβούργο (17,2%), ενώ το υψηλότερο στη Ρουμανία (30,9%) και στην Εσθονία (30,8%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η από το τέλος θέση, με ποσοστό άνω του 30% του μηνιαίου προϋπολογισμού να δαπανάται για τρόφιμα.

Τα πιο δημοφιλή

Σε τι τρόφιμα ξοδεύουν όμως τα χρήματά τους οι Ευρωπαίοι; Με εξαίρεση την Ολλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων τους για τρόφιμα οι πολίτες της Ε.Ε. το ξοδεύουν για την αγορά κρέατος. Τα επόμενα δημοφιλή προϊόντα που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι είναι το ψωμί και τα δημητριακά, το γάλα, τα τυριά, τα αυγά και τα λαχανικά. Τα έξοδα για την αγορά αλκοολούχων ποτών ήταν κατά μέσον όρο 2% στην Ε.Ε., ωστόσο οι διαφορές στις τιμές ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι σημαντικές.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...