Γαλάζιες σημαίες: Αφαιρέθηκαν 19, τρεις στην Σαντορίνη

Το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις σε μία κορυφή. Το δύσκολο είναι να κρατηθείς… Έκφραση που έρχεται από τον αθλητισμό αλλά καλύπτει όλες τις δράσεις της ζωής μας… Και πρόσφατα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ανακοινώθηκε ότι δεκαεννέα βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, αν και η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, όπως αναφέρεται, εξαιρετική.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αξιολογητές έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, όπου  διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της εθνικής επιτροπής κρίσεων και η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού. Μεγάλοι χαμένοι; Σαντορίνη (3 παραλίες) και Ζάκυνθος (5) όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα ενώ και η Κρήτη έχασε 4 παραλίες (οι τρεις στο Λασίθι) αλλά μην ξεχνάμε ότι είχε συνολικά 102 σημαίες την τρέχουσα περίοδο…

Οι 19 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

- Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα

- Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική

- Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο

- Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι

- Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα

- Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα

- Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι

- Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι

- Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη

- Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία

- Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

- Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

- Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

- Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

- Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος

- Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική

- Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

- Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

- Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

Παρά το γεγονός ότι τα νερά στις ακτές χαρακτηρίζονται ποιοτικώς εξαιρετικά όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, Δαρεία Βουρδουμπά, «…παρά ταύτα, οι αξιολογητές κατά την διάρκεια απροειδοποίητων επισκέψεών τους διαπίστωσαν θέματα , σε όλες τις ακτές που αποσύρθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες, που άπτονται των προϋποθέσεων και αφορούν μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα, την ασφάλεια των λουομένων, δράσεις περιβαλλοντικές και δυνατότητες πληροφόρησης επισκεπτών και λουομένων».

Όπως ανέφερε η κα Βουρδουμπά «οι ακτές δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης για Γαλάζια Σημαία το έτος 2018 εκτός φυσικά από περιπτώσεις όπως για παράδειγμα θέσης ναυαγοσώστη, που ενώ είχαν γίνει οι διαδικασίες, υπήρξαν κολλήματα που ως αποτέλεσμα είχαν την έλλειψη των συγκεκριμένων αναγκαίων ατόμων που αφορά φυσικά και την ασφάλεια λουομένων. Τέτοιες περιπτώσεις θα εξετασθούν από την επιτροπή.  Στις περιπτώσεις όμως που δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι προϋποθέσεις και οι όροι δυστυχώς για την επόμενη χρονιά χάνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης».

Δήμος Ζακύνθου … θα διεκδικήσουμε μία ακόμη

Την ίδια ώρα από το Δήμο Ζακύνθου έχουμε την ανακοίνωση από το τμήμα Τουρισμού που μιλάει για διεκδίκηση μίας επιπλέον «Γαλάζιας σημαίας»  (από 18 σε 19) και προχωρεί σε ανασχεδιασμό δικαιολογώντας εν μέρει και την υποστολή της σημαίας από πέντε παραλίας…..

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο…

«Η παραλία Χρυσή Ακτή αποσύρεται προσωρινά από το πρόγραμμα, λόγω μη επαρκούς αμμώδους επιφάνειας, που οφείλεται σε διάβρωση της παραλίας κατά τα τελευταία έτη. Δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καλύπτονται, η δυνατότητα επαναφοράς παραμένει εφόσον το θέμα της διάβρωσης διευθετηθεί στο μέλλον.

Η παραλία Λαγανάς Κεντρική αποσύρεται προσωρινά, λόγω μη δυνατότητας ναυαγοσωστικής κάλυψης. Η επιλεξιμότητα θα επανέλθει με τη διευθέτηση της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Οι παραλίες Μπανάνα Βασιλικού, Λαγανάς Zante Beach και Άγιος Σώστης εντάσσονται σε αναμόρφωση που ισχύει από τις 11/9 έως το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου για το πρόγραμμα και διατηρούν την επιλεξιμότητα και υποψηφιότητα για το 2018, οπότε και θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις και άλλες απαραίτητες επεμβάσεις.

Η τελική προγραμματιζόμενη εικόνα για το 2018 προβλέπεται να βρει τη Ζάκυνθο με υποψήφιες για βράβευση για 19 σημαίες, αύξηση κατά μία από τη φετινή χρονιά 2017».