Γεννητούρια caretta caretta στη Φολέγανδρο

Ένα μοναδικό όσο και υπέροχο γεγονός εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην μαγευτική παραλία της Αγκάλης στην μαγευτική Φολέγανδρο. Την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού και την μοναδική προσβάσιμη με όχημα.

Καθώς φτάσαμε στην παραλία, πληροφορηθήκαμε πως εμφανίστηκαν θαλάσσιες χελώνες στην αμμουδιά και συγκεκριμένα είδαν μικρά χελωνάκια να κατευθύνονται προς την θάλασσα! Έτσι, τόσο οι επισκέπτες όσο και κάποιοι «ντόπιοι» έσπευσαν να προστατεύσουν τα χελωνάκια δημιουργώντας έναν «διάδρομο». Ωστόσο, υπάρχει και ένας ανεγκέφαλος επισκέπτης του νησιού  οποίος θεώρησε σκόπιμο να αγνοήσει πλήρως την Φύση και την προσπάθεια των λουομένων για την προστασία των χελωνών.  Έτσι έκρινε απαραίτητο να τοποθετήσει τις ομπρέλες και τις μαξιλάρες από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε χωρίς όπως πληροφορηθήκαμε να το γνωρίζει ο ξενοδόχος, στον ειδικά σχεδιασμένο διάδρομο, προκειμένου να ευχαριστηθει τις διακοπές του.

Το γεγονός αυτό, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας για την επιβίωση του προστατευόμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες, όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με ειδικούς υπάρχει αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται, ενώ διευκρινίζει ότι η οποιαδήποτε αύξηση φαίνεται έπειτα από 20 με 25 χρόνια μετά τη λήψη μέτρων προστασίας, κυρίως λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής μιας χελώνας.

Το απειλούμενο είδος caretta-caretta όταν φτάσουν στην αναπαραγωγική τους ηλικία, που είναι τα 30 έτη, επιστρέφουν, κάθε δύο τρία χρόνια, στην παραλία όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν και οι ίδιες μέχρι και 200 αυγά τη φορά. Σύμφωνα με μελέτες μόνο 1 στις 1.000 χελώνες κατορθώνουν να φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία για αυτό ας φροντίσουμε με κάθε τρόπο να μην τις ενοχλήσουμε.

Οι κολυμβητές είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Οι παρευρισκόμενοι έμειναν εκστασιασμένοι από το μοναδικό θέαμα αφού στη συγκεκριμένη παραλία είναι εξαιρετικά σπάνιο να γεννήσουν τα αυγά τους χελώνες.

Πλήθος κόσμου παρέμεινε συγκεντρωμένο στην παραλία, αφού οι πρώτες ώρες μετά την εκκόλαψη είναι οι πιο κρίσιμες για τα χελωνάκια, τα οποία κινδυνεύουν από τις επιθέσεις γλάρων μέχρι να φθάσουν στο νερό της θάλασσας. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτές τις όμορφες εικόνες να μην χρειάζεται να παρέμβουμε ξανά

 

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News