Γη: "Καυτός" Οκτώβριος και η Νάξος +2 βαθμούς σε σχέση με πέρυσι

Μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο και οι ημέρες είναι πλέον πιο ζεστές στην Γη, ανεξάρτητα εάν έχουμε καλοκαίρι ή φθινόπωρο... Κοινώς; έχουμε χάσει την ηρεμία και ο πλανήτης την ισορροπία του. Αποτέλεσμ; Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο ζεστότερος όλων  που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που καταρρίπτει ή προσεγγίζει ένα ρεκόρ.

Ο μήνας Οκτώβριος φέτος ήταν 0,63 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς 1981-2000, καταρρίπτοντας με πολύ μικρή διαφορά (0,01 βαθμό Κελσίου) το ρεκόρ του Οκτωβρίου 2015, όμως κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου. «Είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που καταγράφει ένα ρεκόρ ή προσεγγίζει κατά πολύ ένα ρεκόρ», υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ του θερμότερου μήνα που έχει ποτέ καταγραφεί. Ο Αύγουστος του 2019 ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ο ζεστότερος παγκοσμίως.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη και τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έτος 2019 θα βρεθεί μεταξύ των 5 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις προβλέψεις, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Και επειδή μας αρέσει να ψαχουλεύουμε είδαμε ότι στη Νάξο (η φωτογραφία είναι από τη Μαρία Χαρέμη στους Τρελο - Ναξιώτες) η διαφορά σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο ήταν εντυπωσιακή. Ας είναι καλά το meteo.gr και οι αριθμοί τρομάζουν... Στη πόλη της Νάξου η μέση τιμή ήταν στους 21,3 βαθμούς (ψηλότερη τιμή οι 31 της 4ης Οκτωβρίου) όταν πέρυσι ήταν στους 19,5 (ψηλότερη τιμή στους 24,6 στις 2 Οκτωβρίου)... Από εκεί και πέρα, στην Απείρανθο είχαμε φέτος μ.ο. 18,9 (ψηλότερη στους 27,3) και πέρυσι 15.8 (ψηλότερη στους 24,3).. Στον Δαμαριώνα φέτος είχαμε 19,7 (ψηλότερη 29,2) και πέρυσι 17,3 (ψηλότερη 25,8) και τέλος στη Κόρωνο είχαμε φέτος 18,1 (ψηλότερη 28,2) ενώ πέρυσι ήταν οι αντίστοιχες τιμές 15,9 και 23,7... Εμφανέστατη η διαφορά έτσι δεν είναι;