Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΧωματερή η Κρήτη για Μήλο και Σαντορίνη

Χωματερή η Κρήτη για Μήλο και Σαντορίνη

|

Στα …κάγκελα οι Κρητικοί λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κρήτης – Σαντορίνης – Μήλου λόγω …σκουπιδιών 

Ειδική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με τη Σαντορίνη και τη Μήλο φέρνει ο φόβος νέων “Κουρουπητών”, νέων δηλαδή ευρωπαϊκών προστίμων, για τους μη αποδεκτούς πλέον, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας ΧΑΔΑ, στα δύο αυτά τουριστικά νησιά. Μόνο που τα καράβια που θα εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο δε θα μεταφέρουν φυσικά επιβάτες, οχήματα ή εμπορεύματα αλλά… σκουπίδια! 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός που έσκασε σαν “κεραυνός” σε τοπικό επίπεδο προβλέπει συγκεκριμένα εισαγωγή απορριμμάτων στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου από τα δύο αυτά τουριστικά νησιά. Το κρίσιμο ωστόσο ερώτημα είναι αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση χωρίς… επιστροφή και αν αυτή έχει τη συναίνεση του Δήμου Χερσονήσου.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, έστω και σε πιο χαμηλούς και πιο ήπιους τόνους συγκριτικά με τη μείζονα αντιπολίτευση του Γιάννη Σέγκου ή και πολιτικούς φορείς όπως η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, εξέφρασε χθες επιφυλάξεις, ενστάσεις και έντονο προβληματισμό. Ουσιαστικά ο δήμαρχος και πρόεδρος επίσης του ΕΣΔΑΚ δεν έκλεισε μεν την πόρτα, αλλά έκανε λόγο για επιμερισμό του όγκου σκουπιδιών από τα νησιά σε διάφορες μονάδες και περιοχές της Κρήτης.

Επιβεβαίωση

Την ίδια στιγμή όμως, ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, μιλώντας προ ημερών στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” των Κυκλάδων, έδωσε άλλη διάσταση. Υποστηρίζοντας πως υπάρχει ήδη συναίνεση από το Δήμο Χερσονήσου!

 «Εφόσον οι ΧΥΤΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί, αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσει η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων, αφού πρέπει να κλείσουν οι ΧΑΔΑ. Στο θέμα της θαλάσσιας μεταφοράς των απορριμμάτων, μέχρι να δημιουργηθεί ο δικός μας ΧΥΤΥ, έχουμε επικοινωνήσει με το δήμαρχο Χερσονήσου στην Κρήτη και θα δεχτεί τα δικά μας απορρίμματα να μεταφερθούν εκεί» ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του κ. Δαμουλάκη.

Μια αποκάλυψη εκ μέρους του δημάρχου Μήλου που δίνει… άλλη διάσταση σε σχέση με το μοτίβο που κινήθηκε σε δικές του δηλώσεις ο συνάδελφός του δήμαρχος Χερσονήσου.

 «Στο πλαίσιο της συναδελφικής, αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης, αντιλαμβανόμαστε το σκεπτικό για τη μεταφορά των απορριμμάτων εδώ, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες, τα δεδομένα και η ίδια η πραγματικότητα δεν το επιτρέπουν», ανέφερε χθες σε σχετικές του δηλώσεις ο Γιάννης Μαστοράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος υποδοχής τέτοιου όγκου απορριμμάτων από τα νησιά αυτά.

 «Θα πρέπει να δούμε ποιες ποσότητες μπορεί να δεχτεί ο κάθε χώρος χωριστά. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα δεχτούμε, με το κύτταρο της Χερσονήσου να είναι στο τέλος της ζωής του, τέτοιες ποσότητες απορριμμάτων από δύο αντίστοιχα μεγάλους νησιωτικούς, τουριστικούς δήμους όπως είναι η Σαντορίνη και η Μήλος», σημείωσε ο κ. Μαστοράκης.

Μία ανάσα

Πού ακριβώς βρισκόμαστε σύμφωνα με το ρεπορτάζ; Όσο και αν ακούγεται ασυνήθιστη και αρνητική για τον τόπο μας η λύση αυτή της μεταφοράς των σκουπιδιών της Σαντορίνης και της Μήλου, το σενάριο όχι απλά υφίσταται… αλλά δεν είναι μακριά από την υλοποίηση, με βάση τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ακραία λύση ανάγκης, η οποία επιστρατεύεται άρον-άρον μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο να πέσουν γερές “καμπάνες” από την Ε. Ε. Τα πρόστιμα, σε μια επανάληψη του δικού μας εδώ Κουρουπητού, είναι προ των πυλών, καθώς τον άλλο μήνα εκπνέει η προθεσμία για την οριστική εγκατάλειψη των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Οι παράνομοι και κόντρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και χρόνια ΧΑΔΑ σε νησιά του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σε Σαντορίνη και Μήλο, δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν πια. Μόνο που άλλη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που όπως είναι εύλογο πολλαπλασιάζονται στα τουριστικά νησιά από εδώ και πέρα λόγω της τουριστικής σεζόν, δεν υπάρχει.

Έτσι ξαφνικά και χωρίς οργανωμένη προετοιμασία, προκύπτει η “συνταγή” των θαλάσσιων μεταφορών των απορριμμάτων, ακόμα και αν είναι εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς λόγους να “περπατήσει” ομαλά η λύση της μεταφοράς σκουπιδιών με ειδικά πλοία. Ακόμα κι αν προκύψει ξεσηκωμός στους νέους χώρους υποδοχής των απορριμμάτων των νησιών, όπως εν προκειμένω στη Χερσόνησο…

Στη Χερσόνησο υπάρχει ήδη έντονος αναβρασμός. Τον τόνο έδωσε η μείζων αντιπολίτευση που δηλώνει κάθετα ενάντια στο σενάριο αυτό. Ο επικεφαλής της Σύμπραξης Ενεργών Πολιτών Γιάννης Σέγκος χαρακτήρισε «βόμβα» για την περιοχή της Χερσονήσου την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης, σημειώνοντας: «Δεν είναι δυνατόν, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, στα πλαίσια της αλληλεγγύης που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι Δήμοι, να δεχτεί η Χερσόνησος τα απορρίμματα αυτά. Θα είναι σαν να κλείνουμε το ίδιο μας το σπίτι!».

Αντίδραση από ΝΟΔΕ: «Να μη γίνει η Χερσόνησος σκουπιδότοπος του νότιου Αιγαίου»

Την πλήρη αντίθεσή της στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών να μετατρέψει, όπως αναφέρει, την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου σε σκουπιδότοπο άλλων νησιών εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

 «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Χερσόνησος ο σκουπιδότοπος της Σαντορίνης και της Μήλου», διαμηνύει χαρακτηριστικά η ΝΟΔΕ και αναφέρει: «Ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου δε γίνεται να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ του νότιου Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τη στιγμή, μάλιστα, που καλύπτει οριακά τα απορρίμματα της περιοχής», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, που καλεί «τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες τέτοιες που να αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει τους σχεδιασμούς της για τη Χερσόνησο. Διαφορετικά», όπως καταλήγουν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, «το θέμα αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα».

Παρά τις αντιδράσεις, το ΥΠ.ΕΣ. φαίνεται πως έχει εντείνει τις πιέσεις για αποδοχή της ακραίας αυτής λύσης ανάγκης, με τη δημοτική Αρχή Χερσονήσου να επιχειρεί να “απλώσει” το φορτίο και όχι να το επιφορτιστεί μόνο ο προ του κορεσμού ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκουπίδια Μήλου-Σαντορίνης είναι όσα παράγει ο Δήμος Χερσονήσου, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους ετησίως, οπότε γίνεται αντιληπτή η επιβάρυνση του ΧΥΤΑ, ο οποίος μάλιστα, όπως έκρουσε καμπανάκι ο κ. Μαστοράκης, έχει φτάσει στα όριά του και η διάρκεια ζωής του είναι πολύ μικρή. Μερικών δηλαδή μόνο μηνών…

Πηγή: neakriti.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα