ΧΥΤΑ: Κόβουμε κορδέλα (04/02) και προβληματάκια ..τέλος

Η πρόσκληση ήρθε από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… «Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί καλείστε στην τελετή εγκαινίων του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Νάξου». Τρεις μήνες λοιπόν μετά την επίσημη έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη θέση Κορφή Ξύδη θα έχουμε και το κόψιμο της κορδέλας… Και μάλιστα όπως ανέφερε ο κος Μαργαρίτης, μιλώντας σήμερα στον Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου» και στην εκπομπή «Al Iberti News» ότι το παρών θα δώσει τόσο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος όσο και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Λεονταρίτης ως επίσημοι προσκεκλημένοι. Και βέβαια η Νάξος και γενικότερα ο Δήμος μπαίνει και με τη …βούλα σε μία άλλη εποχή, αφήνοντας πίσω του ένα παρελθόν γεμάτο μαύρα στίγματα εξαιτίας του γεγονότος ότι μόλις ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή και με την δαμόκλεια σπάθη πάνω από το κεφάλι της είχε 11 χώρους ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων για να διαχειριστεί…

Το είπε άλλωστε ο κος Μαργαρίτης μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή τονίζοντας ««Με έβλεπαν σε κάθε επίσκεψη (σ.σ. σε υπηρεσιακούς παράγοντες) αρνητικά γιατί είχα 11 από τους 45 ενεργούς ΧΑΔΑ του Νοτίου Αιγαίου». Και αυτοί οι ΧΑΔΑ πλέον δεν υπάρχουν.. Το βλέπει κανείς και στην εικόνα του τελευταίου ενεργού, στη θέση «Ξηρόκαμπος» όπου πλέον έχει στρωθεί και μάλιστα έχει μπει και το γκαζόν ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει και πράσινο χρώμα..

Όμως το ζήτημα δεν είναι οι ανενεργοί πλέον ΧΑΔΑ αλλά το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ λύση οριστική για τα ογκώδη αντικείμενα ουσιαστικά δεν έχει δοθεί. Αποτέλεσμα; Όπως βλέπεται και μέσα από τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του χρήστη Nikos Verris σχεδόν σε κάθε γωνιά της Νάξου έχουμε και μικρούς ΧΑΔΑ κυρίως με ογκώδη αντικείμενα.

Ο Δήμαρχος κος Μαργαρίτης δήλωσε στην εκπομπή ότι «υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα αλλά αυτό θα διευθετηθεί όταν μπούμε στην ομαλή λειτουργίας του»…  Μάλιστα… είναι ένα μικρό πρόβλημα το γεγονός ότι επί τρεις μήνες τα ογκώδη αντικείμενα ήταν παρατημένα στο έλεος του θεού. Ναι οφείλει ο πολίτης να προσέχει και να διαχειρίζεται τα απορρίμματα έχοντας την καλύτερη δυνατή παιδεία αλλά είναι και ζήτημα του Δήμου ειδικά όταν γνώριζε από το 2010 όταν ξεκινούσε αυτή η υπόθεση «δημιουργία ΧΥΤΑ» τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να μπαίνει στο νέο χώρο. Οπότε το να μιλάμε για …προβληματάκι μάλλον δεν είναι και τόσο σωστό.

Ούτε βέβαια η έκφραση «η κριτική γίνεται για λόγους αντιπολίτευσης». Κι αυτό γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει ΧΥΤΑ αλλά αναγνωρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της ανακύκλωσης και με εικόνες όπως αυτές με αντικείμενα έξω από σχολεία ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, η αντιπολίτευση μάλλον είναι αχρείαστη. Το είπε άλλωστε και ο Νίκος Μαϊτός στην εκπομπή «εκατέρωθεν» του Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου’ όταν ανέφερε ότι « αντιπολίτευση δεν κάνουν οι δημοτικές παρατάξεις αλλά οι σωροί των σκουπιδιών στους δρόμους της Νάξου»..

Αντί άλλης κριτικής ας αρκεστούμε στην υπόσχεση του Δημάρχου κου Μαργαρίτη που ανέφερε ότι «σε τρεις μήνες το αργότερα όλα θα δουλεύουν ρολόι. Και ο Δήμος θα γίνει πρότυπο στο Νότιο Αιγαίο»…


 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News