ΧΥΤΑ Νάξου: Είναι επι-τέλους πραγματικότητα

Είναι πλέον γεγονός.. Εχουμε μπει σε μία άλλη εποχή όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στη Νάξο και το σύνολο του Δήμου, οπότε είναι στο … χέρι μας να συνεχίσουμε στο μονοπάτι που δημιούργησε η ανάδοχος εταιρεία για τη κατασκευή του ΧΥΤΑ… Και θα το εξηγήσουμε… Από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και με μία μικρή (αλλά προβλεπόμενη) καθυστέρηση άνοιξαν οι πύλες του ΧΥΤΑ στη πολύπαθη κορφή Ξύδη. Και πλέον πρέπει να προσέχουμε γιατί περάσαμε οριστικά από τη φάση του ΧΑΔΑ και της χωματερής στον ΧΥΤΑ, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Εστω κι εάν με το …καλημέρα δείξαμε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Βλέπετε, το πρώτο …. σκουπίδι που έπεσε στον ΧΥΤΑ (σ.σ. οι καιρικές συνθήκες λειτούργησαν ανασταλτικά στην …πρώτη του ΧΥΤΑ με τον αέρα να παίρνει τις πλαστικές σακούλες και να τις …σεργιανίζει) δεν ήταν άλλο από ένα ζωντανό γατάκι το οποίο εμφανίστηκε παγωμένο, έντρομο στα μάτια των εργατών και αναζήτησε το νέο του σπίτι. Ας είναι. Το βρήκε και ενδεχομένως να αποτελέσει και τη μασκότ του ΧΥΤΑ. Οπότε καλό είναι να προσέχουμε τι ρίχνουμε στα σκουπίδια από εδώ και πέρα. Βλέπετε με βάση την άδεια απαγορεύονται τόσο τα ογκώδη απορρίμματα (μπάζα, κλαδιά) όσο και τα ζωικά απόβλημα.  

Και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, δύο απορριμματοφόρα, ένα από την πεδινή κι ένα από την ορεινή Νάξο έκαναν ποδαρικό. Κι όλα κύλισαν ομαλά. Υπάρχει άλλωστε και το σχετικό βίντεο. Από εκεί και πέρα, σημασία έχει πλέον η επόμενη ημέρα και κυρίως η χρηστή διαχείριση. Όπως και η ανάπλαση του ΧΑΔΑ που βρίσκεται στην θέση «Ξηρόκαμπος» και για χρόνια αποτελούσε ένα αρνητικό στίγμα για τη Νάξο. Από αρνητικά έως επικριτικά σχόλια που πονούσαν όσους τα άκουγαν…

Ανάπλαση / δενδροφύτευση

Η πρώτη κίνηση είναι η άμεση ανάπλαση / αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΑΔΑ. Ο Μανώλης Πολυκρέτης – αντιδήμαρχος που είχε την αρμοδιότητα σε θέματα απορριμμάτων έως πριν από μερικές εβδομάδες – μιλώντας χθες στον Aegean Voice 107,5 και την εκπομπή «Al Iberti News» τόνισε ότι θα κινηθεί άμεσα προς αυτό το τομέα ο Δήμος ώστε το αργότερο σε έναν μήνα τίποτα να μην θυμίζει τη χωματερή. Και μάλιστα θα έχουμε και τη σχετική δεντροφύτευση. Ακόμη και με τα χέρια θα δουλέψουν πάντως οι εργάτες της αναδόχου εταιρείας για να μαζέψουν τις σακούλες και τα υπόλοιπα σκουπίδια που λόγω καιρικών συνθηκών έφτασαν έως την κορφή των γειτονικών βουνών δημιουργώντας εικόνες που σίγουρα δεν είναι και οι ωραιότερες… Παράλληλα με τη κίνηση αυτή θα λυθεί οριστικά και το θέμα της λειτουργίας των σφαγείων που έως τώρα μία δούλευαν και πέντε … ήταν κλειστά.

Πάμε σε ΧΥΤΥ

Η δεύτερη κίνηση; Η κατασκευή ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) ώστε να μπορέσουμε να διαχωρίζουμε τα μεγάλα από τα μικρά απορρίμματα και κυρίως να …σπάμε τα μεγάλα για να μπορέσουν να περάσουν τη πόρτα του ΧΥΤΑ, κάτι που δεν αποκλείεται να το δούμε να γίνεται σύντομα. Ακόμη και στις αρχές του νέου έτους. Α και να σημειώσουμε εδώ ότι για όσο διάστημα θα αναζητηθεί τρόπος για να διαχειριστεί ο Δήμος τα ογκώδη απορρίμματα καλό είναι να μείνουν …σπίτι, κοινώς να μην πετιούνται για αποκομιδή. Μάλιστα, ο κος Πολυκρέτης απείλησε με ενεργοποίηση επιτέλους του κανονισμού λειτουργίας για την καθαριότητα όπου τα πρόστιμα είναι μεγάλα.

Τουλάχιστον η πρόθεση υπάρχει, η μελέτη ετοιμάζεται (εάν δεν είναι έτοιμη) και πάμε στο επόμενο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Βλέπετε η όλη καθυστέρηση και οι παλινωδίες με το θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ μας πήγε πίσω ως Δήμο σε επίπεδο εξέλιξης. Ο ΧΥΤΑ ήδη θεωρείται ξεπερασμένος, οπότε άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι μελέτες για την αναβάθμισή του σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Ο κύριος Πολυκρέτης δήλωσε ότι η μελέτη είναι έτοιμη και αναζητείται το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα ενταχθεί. Το «κοστούμι» πάντως είναι περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε καλή αρχή και προσοχή γιατί είναι κρίμα να πάει στράφι ένα έργο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την κοινωνία του νησιού. Και ας έχει αντιδράσεις ακόμη και σήμερα για το πώς φτάσαμε έως εδώ…

Βιογραφικό

Και να σημειώσουμε ότι μέσα από την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ (έως το 2022 σε πρώτη φάση καθότι πενταετής) υπάρχουν κάποια συγκεκριμένοι όροι: Όπως το όριο ζωής, το ετήσιο όριο που μπορεί να χειριστεί και αυτό είναι στα 15.000 m3 στερεών απόβλητων το χρόνο ή 530.000 στα +20 χρόνια.  Και τέλος, να αναφέρουμε ότι το όλο έργο ήταν προϋπολογισμού 10,4 εκ. €. (σ.σ. στην ουσία κόστισε 9.5 εκατ. ευρώ). Η σύμβαση για τον ΧΥΤΑ υπογράφτηκε στις 16/5/2014 και είχε προθεσμία περαίωσης την 30/6/2016 για την κατασκευή και έως 31/12/2016 για την δοκιμαστική λειτουργία.

Με την απόφαση του Περιφερειάρχη, προεγκρίθηκε παράταση τεσσάρων μηνών, έως 31/10/2016, για την κατασκευή και έως 30/4/2017 για τη δοκιμαστική λειτουργία. Το έργο, το οποίο αρχικά ήταν ενταγμένο στο ΕΠ ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με φορέα υλοποίησης την «Εγνατία Οδός ΑΕ» αφορά στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε γήπεδο έκτασης περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση «Κορφή Ξύδη» Δήμου Νάξου. Η επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΑ εκτιμάται σε 44 στρέμματα περίπου, με μέση ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων. Ο συνολικός όγκος ΧΥΤΑ για 20 έτη λειτουργίας εκτιμάται σε 463.500m3 συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης, εκτός της τελικής.

Οι εργασίες για την κατασκευή του XYTA περιλαμβάνουν έργα χωματουργικά, στεγάνωσης πυθμένα και πρανών, εγκαταστάσεις χώρου εισόδου, συλλογής και διαχείρισης των στραγγισμάτων, αποστράγγιση χώρου, κτιριακά, ηλεκτρομηχανολογικά, ελέγχου λειτουργίας και αποκατάστασης, έργα οδοποιίας, πρασίνου και περίφραξης. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια ενός αυτοκινούμενου μηχανήματος διάστρωσης και συμπύκνωσης απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ Νάξου έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του νέου ΕΣΠΑ, ως έργο phasing (τμηματοποιημένο).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News