Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΧΥΤΑ Νάξου... Η κορδέλα κόπηκε

ΧΥΤΑ Νάξου… Η κορδέλα κόπηκε

|

Σήμερα το μεσημέρι, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση και του Περιφεριεάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου κόπηκε η κορδέλα στον ΧΥΤΑ Νάξου – Δεν έδωσαν το παρών οι πρώην δήμαρχοι αν και είχαν κληθεί όπως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Η κορδέλα κόπηκε… Ο ΧΥΤΑ Νάξου στη κορφή Ξύδη και επίσημα πλέον είναι προς χρήση… Η αλήθεια είναι ότι οι φόβοι για άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι η τελετή έγινε με όλα τα ..προβλεπόμενα: και μπουφές και ομιλίες και κορδέλες. Καλή διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται.. Από νωρίς οι προετοιμασίες είχαν γίνει, το παρών έδωσαν ουκ ολίγοι αν και όπως αποδείχτηκε οι απουσίες ήταν σημαντικές… Αν και όπως έγινε γνωστό υπήρξε ενημέρωση δυστυχώς δεν έδωσαν το παρών οι πρώην δήμαρχοι Νάξου που είχαν εμπλακεί με το έργο, ο κος Κόκκοτας και ο κος Μαράκης αλλά και ο τότε έπαρχος Νάξου κος Κορρές. Απόντες επίσης και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο μοναδικός που έδωσε το παρών από τη Βουλή ήταν ο Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και πρώην υπουργός….

Από εκεί και πέρα κάνοντας μία …βόλτα εντοπίσαμε ανάμεσα στους άλλους τον Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο και έξι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μανώλη Μαργαρίτη, ο χωρικός Αντιπεριφέρειαρχης Κυκλάδων κος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης, οι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και πάρεδροι του Δήμου Νάξου αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων…   Από την πλευρά της αντιπολίτευσης το παρών έδωσε ο Βασίλης Βρούτσης και ο Αντώνης Βασαλάκης, μέλη της δημοτικής παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” 

Στη διάρκεια της τελετής, μίλησε τόσο ο Δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης όσο και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αλλά και ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Βρούτσης αναφερόμενοι στη σημασία του έργου για τη Νάξο… Μάλιστα, ο Δήμαρχος κος Μαργαρίτης έκανε αναφορά στο ρόλο που έπαιξαν οι πρώην δήμαρχοι αλλά και οι κοι Κορρές και Μπάιλας ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Να σημειώσουμε ότι μετά την τελετή, είχαμε συνάντηση στο Δημαρχείο Νάξου όπου το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πρώτο βαθμό… 

Με βάση το δελτίο Τύπου που εστάλη από το γραφείο του Περιφεριάρχη μαθαίνουμε λίγο πολύ τι είπε ο ισχυρός πολιτικά άνδρας του Νοτίου Αιγαίου … Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία  του ΧΥΤΑ για τα νησιά, όσο και στις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, για να παραδοθεί το έργο στους νησιώτες. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα στη Νάξο, για να παραδώσουμε στην κοινωνία -τόσο της μεγαλονήσου των Κυκλάδων, όσο και των μικρότερων νησιών, της Ηρακλειάς, της Δονούσας, της Σχοινούσας και του Κουφονησίου- ένα έργο τεράστιας σημασίας.

Ίσως κάποιοι να αμφέβαλαν ότι το έργο θα προχωρούσε και θα έμπαινε σε λειτουργία, όταν πριν χρόνια ξεκινούσε ο σχεδιασμός του. Η κατασκευή του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη και παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που δημιούργησαν καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, είναι η απόδειξη ότι πιστέψαμε σε αυτό και ότι αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που χρειάζεται πρωτίστως η χώρα μας, είναι η αφοσίωση στον στόχο, η συνεργασία και η σκληρή δουλειά. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Νάξο και τα γύρω νησιά, όχι μόνο γιατί βάζει τέλος στον εφιάλτη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης,  αλλά και γιατί από εδώ και εμπρός οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων”. 

Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΑ της Νάξου, όχι μόνο βάζει τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των πέντε νησιών, η οποία συνεπάγεται υπέρογκα πρόστιμα για τον Δήμο και τη χώρα, αλλά, επιπλέον αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο, ο τελευταίος ενεργός Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Τίμιος Σταυρός, να υποστεί κατολίσθηση από μια έντονη βροχόπτωση ή από άλλη αιτία και τόνοι σκουπιδιών να καταλήξουν στη θάλασσα και από εκεί σε παραλίες των νησιών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε:

«“Παραδίδοντας το έργο, σας διαβεβαιώνουμε ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη της Νάξου και των νησιών της,  δεν σταματά με αυτό. Ήδη έχουμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, της περιόδου 2014-2020 μια σειρά από νέα έργα, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, η Αφαλάτωση Ηρακλειάς, το Κέντρο Κοινότητας Νάξου, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.  Τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η προσπάθεια με πολλά ακόμη έργα που θα δώσουν νέα εικόνα και νέες προοπτικές στα νησιά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, όπως η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα αναβαθμίσει τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ”.

Το ιστορικό του έργου

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Νάξου κατασκευάστηκε σε έναν χώρο συνολικής  έκτασης 170 στρέμματα, καταλαμβάνοντας τα 44 από αυτά. Έχει μέση ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων και σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει για 20 χρόνια, με δυνατότητα την 20ετία αυτή να δεχτεί συνολικά 463.500 κυβικά μέτρα αποβλήτων.

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 τον Φεβρουάριο του 2012, με δικαιούχο την Εγνατία Οδό ΑΕ και η σύμβαση υπογράφτηκε τον Μάιο του 2014.

Ο συνολικός του προϋπολογισμός έφτασε τα 10,4 εκ. ευρώ, από τον οποίο ένα μέρος θα μεταφερθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, ενώ ένα μέρος των απαλλοτριώσεων πληρώθηκε από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η κατασκευή του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που δημιούργησαν σοβαρές καθυστερήσεις:

* η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων όπου κατασκευάστηκε το έργο, η οποία τελικώς δεν έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά

# η μη έγκαιρη παρακατάθεση των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις

# οι σημαντικές ζημιές που υπέστη το έργο από ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2016

Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν χάρη στη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια, τον Δήμο, την Εγνατία Οδό ΑΕ και τον ανάδοχο, για να φτάσει το έργο στην ολοκλήρωσή του και την έκδοση από την Περιφέρεια της απόφασης που έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία του.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το έργο της αποκατάστασης των 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (7 στη Νάξο, και 1 σε καθένα από τα 4 άλλα νησιά). Έργο προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε και αυτό από το ΕΠ ΠΕΡΑΑ, που έδωσε τέλος στην παράνομη λειτουργία των χωματερών αυτών και τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και την οικονομική αιμορραγία της χώρας λόγω των υπέρογκων προστίμων που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει.

Με τους πόρους αυτούς έγινε και η εγκατάσταση ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε καθένα από τα 5 νησιά, προκειμένου να γίνεται η συγκέντρωση των απορριμμάτων και στη συνέχεια η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ.

Δελτίο Τύπου περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της