Η απονομή "Γαλάζια Σημαία" στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».  Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία. Η παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, την Τετάρτη 25 Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), από το 1992 Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη. Υπογραμμίζεται ότι η ΕΕΠΦ θα είναι ο διοργανωτής της εν λόγω Κορυφαίας Εκδήλωσης για λογαριασμό του FEE. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), από το 1992 Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη. Υπογραμμίζεται ότι η ΕΕΠΦ θα είναι ο διοργανωτής της εν λόγω Κορυφαίας Εκδήλωσης για λογαριασμό του FEE.

Ελλάδα: Γαλάζιες σημαίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι, με 395 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατείχε το 2015 την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή FEE το 2015 βράβευσε 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

«Φέτος, το FEE επιλέγει να ανακοινώσει στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τις διεθνώς βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτές και μαρίνες, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΕΠΦ, εθνικό χειριστή του προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο από το FEE. Θέλουμε έτσι να τονίσουμε τη στήριξη μας σε ένα από τα παλαιότερα κράτη μέλη μας, με δυναμική παρουσία σε όλα τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίηση. Ιδιαίτερα δε, στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αφού, επί σειρά ετών, κατέχει μια από τις πρώτες σε αριθμό βραβευμένων ακτών θέσεις, με δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης δεδομένου του μεγάλου μήκους ακτογραμμής που διαθέτει» δήλωσε η κα Lesley Jones, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, FEE.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κος Νίκος Πέτρου, σχολιάζοντας την πραγματοποίηση της εμβληματικής σημασίας τελετής του FEE στη χώρα μας ανέφερε: «Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα όμως είναι και ισχυρό εργαλείο για τη προστασία του περιβάλλοντος στον ευαίσθητο παράκτιο χώρο, μέσα από την υπεύθυνη αειφορική διαχείριση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το FEE προωθεί αυτό το όραμα, το οποίο ασπάζεται και η ΕΕΠΦ από την ίδρυσή της πριν 65 χρόνια, επεκτεινόμενο συνεχώς σε νέους τομείς, και σε νέες περιοχές του πλανήτη. Φέτος, για πρώτη φορά, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν στην Ασία, στην Ιαπωνία, αλλά και σε Τουριστικά Σκάφη. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε αριθμό βραβευμένων ακτών, και στόχος μας είναι να τις αυξάνουμε συνεχώς και, γιατί όχι, να κατακτήσουμε την πρώτη θέση παγκοσμίως».

Τονίζεται ότι το Πρόγραμμα και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία του Porto Carras Grand Resort, των προϊόντων πρόσβασης Mobi-mat και την Πανελληνία Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Ελλάδα

Για το 2015 η Ελλάδα είχε 395 ακτές με το χαρακτηρισμό «Γαλάζια Σημαία» που τη φέρνει στη 3η χώρα στο κόσμο. Το πρόβλημα βέβαια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το διψήφιο αριθμό (!!!) στις μαρίνες και αυτό είναι ένα ζήτημα που κάποια στιγμή θα πρέπει να λυθεί όταν μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό και αναβάθμιση της χώρας… Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα το 2014 ήταν στην 2η θέση Παγκοσμίως πίσω από την Ισπανία, έχοντας 408 σημαίες και δέκα μαρίνες και συνολικά φέτος βραβεύτηκαν 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο, έναντι 3.372 ακτών και 650 μαρίνων την περσινή χρονιά…  Ποια ήταν η …πρωταθλήτρια στις γαλάζιες σημαίες; Μα και πάλι ο Νομός Λασιθίου που για τέταρτη σερί χρονιά έχει το προβάδισμα με 44 σημαίες και  ακολουθεί η Χαλκιδική (με 39 σημαίες), τα Χανιά (29 σημαίες), η Ρόδος (23 σημαίες) και το Ηράκλειο (17 σημαίες).

Κυκλάδες

Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι τι συμβαίνει στις Κυκλάδες. Για πρώτη φορά από το 2010 έχουμε έντεκα νησιά που λαμβάνουν έστω και μία γαλάζια σημαία. Και αυτό είναι πρόβλημα. Οι Κυκλάδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα όπου ελέω τουρισμού αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνια στα νησιά με σκοπό να κάνουν μπάνιο στις θάλασσες του Αιγαίου και δη των νησιών μας απολαμβάνοντας παράλληλα τον ήλιο και την φιλοξενία. Κι όμως, από α 24 νησιά που κατοικούνται μόλις τα 11 φέτος πήραν έστω και μία γαλάζια σημαία. Μάλιστα , διάσημες παραλίες όπως το Σαρακήνικο στην Μήλο ή η Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη δεν είναι καν στον κατάλογο και αυτό θα πρέπει να το κοιτάξουν οι αιρετοί αλλά και οι αρμόδιοι φορείς των οικείων δήμων ώστε να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τα νησιά τους,. Είχαμε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Δήμου Ερμούπολης ελήφθη η απόφαση να «επιστρέψει» η Σύρος και πάλι στον θεσμό αρχικά με μία παραλία φέτος και του χρόνου με έξι (!!!) Ναι, πρέπει να πληρώσει ένας Δήμος το νόμιμο παράβολο των 300 ευρώ για την κατάθεση του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία αλλά το ουσιαστικό βάρος έρχεται στη συνέχεια όπου θα πρέπει να πληρούνται σε μόνιμη βάση κάποιοι συγκεκριμένοι όροι που τίθενται. Και εδώ ενδεχομένως να υπάρχει το πρόβλημα… Η Πάρος πάντως κράτησε την πρωτιά για δεύτερη σερί χρονιά με πέντε παραλίες ενώ όπως σημειώσαμε η Τήνος εμφανίζεται με μία παραλία για πρώτη φορά από το 2010…  Και η Νάξος; Για 6η συνεχόμενη κράτησε τις τρεις παραλίες που είχε υπό την Γαλάζια Σημαία: Αγία Άννα (Πλάκα), Άγιος Προκόπιος και Άγιος Γεώργιος.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Οι «γαλάζιες σημαίες» στις Κυκλάδες

 2015:  11 νησιά, 22 παραλίες

Σαντορίνη (3): Περίσσα, Καμάρι 1, Καμάρι 2

Ίος (3): Όρμος, Μυλοπόταμος, Μαγγανάρι

Μήλος (1): Προβατάς

Σίφνος (2): Καμάρες, Πλατύς Γιαλός

Πάρος (5): Λογαράς, Τσερδάκια, Πούντα, Μάρπησσα (Χρυσή Ακτή), Λιβάδια

Νάξος (3): Αγία Άννα, Άγιος Προκόπιος, Άγιος Γεώργιος

Σύρος (1): Γαλησσάς

Μύκονος (1): Καλαφάτης

Τήνος (1): Αγιος Φωκάς

Ανδρος (1): Δελαβόγια

Κέα (1): Κούνδουρος