Η Κομισιόν λύνει τα χέρια της… ΔΕΗ

Χαμόγελα για την ΔΕΗ καθότι ενημερώθηκε ότι η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο» φως στο ελληνικό σχέδιο που της κατατέθηκε για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, αφού διαπίστωσε ότι είναι σύμφωνο με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ .  Σύμφωνα με την Κομισιόν το Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα κοινοποίησε σχέδια για τη χορήγηση στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ, κρατική εγγύηση , η οποία θα επιτρέψει στην εταιρεία να εξασφαλίσει δάνειο €190 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η Κομισιόν απεφάνθη ότι τα σχέδια της ελληνική κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας στα μη συνδεδεμένα ελληνικά νησιά, δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικής βοήθειας καθώς το μέτρο είναι απαραίτητο για το κοινό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Το δάνειο θα καλύψει το ήμισυ των δαπανών για την απαραίτητη αναβάθμιση, επέκταση και ανακαίνιση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε 18 νησιά που δεν συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το άλλο μισό των δαπανών από τον προϋπολογισμό και με ίδια κεφάλαια.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η ενίσχυση αυτή είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, ιδίως σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, δεδομένου ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στους νησιωτικούς καταναλωτές και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα της απαιτούμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα εν λόγω νησιά.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα real.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News