Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΙταλία: Βακτήριο καταστρέφει ελαιόδεντρα (video)

Ιταλία: Βακτήριο καταστρέφει ελαιόδεντρα (video)

|

Παγκόσμια ανησυχία για το ελαιόλαδο: Πώς ένα βακτήριο κατέστρεψε ολόκληρους ελαιώνες στην Ιταλία

Για μία ακόμη φορά οι ελιές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.. Για τον κίνδυνο μιας πιθανής τρομακτικής έλλειψης ελαιόλαδου στο μέλλον, προειδοποιεί σε δημοσίευμά της, η New York Post.  Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα περιγράφεται η ανησυχητική κατάσταση στους ιταλικούς ελαιώνες λόγω ενός βακτηρίου, που ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στη βιομηχανία ελαιολάδου για το μισό της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του τομέα, και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα, όπως σημειώνεται.

Το κυριότερο από τα προβλήματα είναι ένα βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγής που σχετίζονται με τον COVID και τα προβλήματα εφοδιασμού που απορρέουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλούν χάος στις προμήθειες του αγαπημένου υγιεινού λαδιού του κόσμου.

Το βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδεντρα
Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν ένα βακτήριο γνωστό ως Xylella fastidiosa άρχισε να σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία – ιδιαίτερα 20 εκατομμύρια εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Απουλία, σύμφωνα με το Atlas Obscura. Η βάναυση προσβολή ξεραίνει τα δέντρα προσδίδοντάς τους ένα χλωμό χρώμα και δεν τους αφήνει «καμία πιθανότητα επιβίωσης», σύμφωνα με το μέσο.

Το βακτήριο, το οποίο μεταφέρεται από έντομα που καταναλώνουν χυμούς δέντρων και ονομάζεται hilaenus spumarius, έχει έκτοτε εξαπλωθεί πέρα από την Απουλία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 12% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου. Τώρα, έχει φτάσει σε ολόκληρη την Ιταλία και άλλα μεσογειακά έθνη κινδυνεύουν, σύμφωνα με το Atlas Obscura.

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή [για το ελαιόλαδο]. Υπάρχει ένα απρόβλεπτο μέλλον», δήλωσε στην Post, ο Pietro Brembilla, ιδιοκτήτης του λιανοπωλητή ιταλικών γαστρονομικών προϊόντων Sogno Toscano, μιας επιχείρησης από την Τοσκάνη που φέρνει τα καλύτερα της χώρας στις ΗΠΑ.

Ο Brembilla δήλωσε ότι η θανατηφόρα μάστιγα έχει βλάψει την παραγωγή κατά περίπου 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και ανησυχεί ότι δεν γίνονται αρκετά για την καταπολέμησή της.

«Έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια που αυτό είναι ένα θέμα … καταστρέφει τις καλλιέργειες», δήλωσε ο Brembilla, προσθέτοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα από την καταστροφή, είναι ότι τα προσβεβλημένα προϊόντα δεν πληρούν τα υγειονομικά πρότυπα για να σταλούν σε όλο τον κόσμο.

«Είμαι αρκετά ανήσυχος. Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά δεν είμαστε και οι καλύτεροι στο να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Υπάρχουν μόνο αργές αλλαγές [στην επίλυση του προβλήματος]».

Όμως, ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Francesco D’Onofrio, υπεύθυνος προμηθειών του λιανοπωλητή Supermarket Italy, δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως η μαζική φύτευση νέων δέντρων, καταπολεμούν αποτελεσματικά τη μάστιγα.

«Μίλησα σήμερα με πολλούς μεγάλους παραγωγούς στην Ιταλία και δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα με το προϊόν για τη συγκομιδή του 2023», δήλωσε ο D’Onofrio στην εφημερίδα The Post, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα θα κατασταλάξουν τους επόμενους μήνες.

Τα προβλήματα στην παραγωγή του ελαιόλαδου
andres-kovoun-elia.jpg.jpgΑλλά ακόμη και ο ίδιος μπορεί να αναγνωρίσει ότι υπάρχει άλλη μια σειρά προβλημάτων που έχουν πολύ πιο άμεσες επιπτώσεις στο ελαιόλαδο.

Όπως και με πολλά άλλα αγαθά, η αποδοτικότητα του κόστους, η παραγωγή και η μεταφορά του ελαιολάδου έχουν παρεμποδιστεί από την πανδημία. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι ακραίες καθυστερήσεις στα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτά της Αμερικής, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Τα προβληματικά λιμάνια έχουν προκαλέσει ακραία αύξηση των τιμών στις αποστολές κατά περίπου 400% έως 500%, σύμφωνα τόσο με τον Brembilla όσο και με έναν από τους επί δεκαετίες πιστούς πελάτες του, τον Dave Greco του Mike’s Deli στο Μπρονξ.

Ο Greco δήλωσε ότι το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων για εισαγωγές όπως το ελαιόλαδο ή ακόμη και ντομάτες σε κονσέρβα έχουν αυξηθεί από 4.000 δολάρια σε 9.000 έως 12.000 δολάρια. Αυτό ανάγκασε τον ίδιο και πολλούς άλλους τοπικούς λιανοπωλητές να αυξήσουν τις τιμές τους.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως λέει ο Brembilla, καθώς μετά την ρωσική εισβολή ουσιαστικά σταμάτησε κάθε παραγωγή ηλιέλαιου από την Ουκρανία, η οποία ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλιέλαιου. Έτσι στην αλυσίδα τροφίμων, κάποιες βιομηχανίες αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών ορισμένων ελαιολάδων έως και 40%.

Για τους λόγους αυτούς, πέραν της ήδη ανησυχητικής καταστροφής, ο Brembilla φοβάται τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην Ιταλία και σε ένα από τα πιο διάσημα εξαγωγικά της προϊόντα.

«Ανησυχώ για το μέλλον, ότι άλλα έθνη θα βασίζονται όλο και λιγότερο στις εισαγωγές από την Ιταλία εξαιτίας αυτών των πραγμάτων».

Πηγή: iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν