«Καθαρά Νησιά»: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα; Εντυπωσιακά

Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε το τριήμερο 9-11 Νοεμβρίου το πρόγραμμα «Καθαρά Νησιά», με κοινές δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Aegean Rebreath.

Οι δράσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο στη Νάξο, περιέλαβαν καθαρισμούς σε Αίγινα, Κέα, Μαρμάρι Ευβοίας, Τήνο και Πόρο. Στόχος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ήταν η πρόληψη της ρύπανσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλιέων, τοπικών φορέων και του ευρύτερου κοινού.  Να σημειώσουμε εδώ ότι όσον αφορά την Τήνο, τα νέα είναι ευχάριστα: εκτός από 20% των απορριμμάτων που ανασύρθηκαν από το βυθό της Τήνου από την Aegean Rebreath και ανακυκλώθηκαν το τριήμερο 19-21 Οκτωβρίου, επίσης ανακυκλώθηκαν περισσότερα από 20 κιλά απορριμμάτων, κυρίως πλαστικών συσκευασιών που συλλέχθηκαν σε καθαρισμούς της HELMEPA στις παραλίες Άγ. Φωκάς και Αιγιάλη με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων της Τήνου. 

Για την καταγραφή των απορριμμάτων χρησιμοποιήθηκε ειδικό πρωτόκολλο που έχει καταρτιστεί με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ώστε τα αποτελέσματα να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τα απορρίμματα σε ακτές και βυθό νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Οι δράσεις του προγράμματος «Καθαρά Νησιά» έτυχαν ευρείας κάλυψης από εθνικά και ξένα μέσα. Ενδεικτικά, συνεργείο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVE της Ισπανίας ταξίδεψε ειδικά στη χώρα μας για να βιντεοσκοπήσει τους καθαρισμούς στον Πόρο και τις επιμορφωτικές πρωτοβουλίες της HELMEPA για ναυτικούς και μαθητές στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για τη ρύπανση με πλαστικά  που θα προβληθεί σε κοινό εκατομμυρίων θεατών σε Ισπανία και Λατινική Αμερική.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές-δύτες της Aegean Rebreath για την πολύτιμη συνεργασία, το κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη για την υποστήριξη του προγράμματος και τους Δήμους, τα Λιμεναρχεία, τους τοπικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα για την θερμή τους ανταπόκριση και συμμετοχή στις δράσεις.