Καύσωνας: έρχεται η κορύφωση αύριο και μετά ….δροσιά

Πάει και η ημέρα αυτή… Πρωτομηνιά και η θερμοκρασία στα ύψη… Πρώτη Ιουλίου και νομίζεις ότι είσαι στα τέλη Ιουλίου και με τον Φεβρουάριο να σου κάνει … πλάκα. Νοσταλγείς όμορφες στιγμές νομίζω… Και βλέποντας τους δείκτες τιμών από την ιστοσελίδα meteo.gr καταλαβαίνεις ότι κάτι … ψήνεται: «σε 4 σταθμούς μας πανελλαδικά η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς και σε 25 σταθμούς τους 42 βαθμούς. Στην Αττική η μέγιστη τιμή ήταν 43.4 βαθμοί στο Ψυχικό, ενώ ακολούθησαν με 42.3 βαθμούς τα Πατήσια και το ΣΚΑ, με 41.9 βαθμούς ο Ασπρόπυργος και με 41.7 βαθμούς η Αίγινα». Και η κορυφή; Ανήκει σήμερα στις Μοίρες Ηρακλείου καθώς το θερμόμετρο έδειξε 45,9 βαθμούς Κελσίου. Ακολούθησε σε απόσταση «αναπνοής», η Λάρισα με 45,5 βαθμούς, ενώ στην Ωλένη Ηλείας καταγράφηκαν 44,2 βαθμοί, όπως και στην Σπάρτη, στο Παρανέστι Δράμας, 43,8, στην Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, 43,4, όπως και στο Ψυχικό στην Αθήνα, ενώ, 43,3 βαθμοί έφτασε η θερμοκρασία στην Λέντα Ηρακλείου. Αρα το 47αρι των Τρικάλων από χθες δεν το αγγίξαμε..

Οσο για τις Κυκλάδες; Οι διαφορές θερμοκρασίας ήταν μεγάλες… Από τους 43 σχεδόν βαθμούς της Ανδρου που είχε το ρεκόρ έως τους 32 που είδαμε σε Αμοργό και Δονούσα… Το πιο εντυπωσιακό πάντως ήταν το σκηνικό στη Νάξο (σ.σ. διαθέτει τους περισσότερους ερασιτεχνικούς και μη σταθμούς από κάθε άλλο νησί ή Δήμο αναλογικά στην Ελλάδα) όπου στην Μικρή Βίγλα το θερμόμετρο έδειξε 26 βαθμούς ενώ στον Δαμαριώνα – Κυνίδαρο και Μέλανες ήταν στους +35 με τον Δαμαριώνα και πάλι στην κορυφή (37 βαθμοί)

Το «καμπανάκι του κίνδυνου» όμως έρχεται από αλλού. Η θερμοκρασία της θάλασσας έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο και στον δροσερό Κάβο Ντόρο με τα βαθιά νερά και τα δυνατά ρεύματα έφτασε στους 26C, ενώ στον Ευβοϊκό τους 27C!  Ο μαθηματικός – μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος  είναι σαφής και δίνει το στίγμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα: «Φέτος είχαμε τον πιο θερμό Μάιο και Ιούνιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την επιφάνεια των θαλασσών, αύξηση αναμένεται σε όλους τους ωκεανούς, σε ορισμένους μάλιστα, όπως και στο Gulf Stream, θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς»!!!

Οσο για την Κυριακή; Η θερμοκρασία σε πολλές πεδινές ηπειρωτικές αλλά και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς ενώ στη κοιλάδα του Έβρου, στη Θεσσαλική πεδιάδα, καθώς και σε περιοχές της Βοιωτίας, της Αττικής, και της Πελοποννήσου οι μέγιστες θα φτάσουν έως και τους 44 με 45 βαθμούς. Εξαίρεση αποτελεί η Ήπειρος και το βόρειο Ιόνιο, όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 36 βαθμούς. Η πτώση της θερμοκρασίας θα επεκταθεί σταδιακά στο υπόλοιπο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, οπότε οι μέγιστες στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 33 με 34 βαθμούς. Στο Αιγαίο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές πλησιάζοντας κατά τόπους τους 36 με 38 βαθμούς. Την Δευτέρα θα είναι αισθητή η μείωση της θερμοκρασίας και δεν θα ξεπερνά τους 33 με 34 βαθμούς. Στο Αιγαίο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές πλησιάζοντας κατά τόπους τους 36 με 38 βαθμούς.

Με πληροφορίες από το enandro.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News