Κέα - Aegean Rebreath: Διήμερος καθαρισμός βυθού και παραλίας

Το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., πραγματοποίησε καθαρισμό στον βυθό του Βουρκαρίου, όπως και στον βυθό της Κορησσίας. 14 δύτες βρέθηκαν στην Κέα για τη δράση. Αφού έγινε χαρτογράφηση, ανασύρθηκαν από τους βυθούς του νησιού μας σωρεία απορριμμάτων τα οποία διαχωρίστηκαν και στη συνέχεια μπήκαν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στον νέο σταθμό που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. 

Οι κάδοι αφορούν 4 είδη ανακυκλώσιμων υλικών

# Δίχτυα/Αλιευτικά Εργαλεία

# Πλαστικό

# Γυαλί

# Αλουμίνιο

Τα απορριφθέντα αλιευτικά εργαλεία φυλάσσονται και παραλαμβάνονται από την Aegean Rebreath για να δοθούν στη συνέχεια στο πρόγραμμα Blue Cycle για ανακύκλωση/επαναξιοποίηση.

kea-kados.jpg

Ο Δήμος μας ανέλαβε τη φιλοξενία των δυτών. Ευχαριστούμε θερμά την ναυτιλιακή εταιρία «Καρυστία» που παρείχε έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια.

Η Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι ένας Αστικός Συνεταιρισμός Κοινωνικού Σκοπού που, μεταξύ άλλων, υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες θαλάσσιων καθαρισμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση, αποκομιδή, συλλογή και ανακύκλωση θαλάσσιων απορριμμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η ομάδα τους αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες.

Ο Δήμος μας και η Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την αποκομιδή και αποθήκευση θαλάσσιων απορριμμάτων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων, την προώθηση του εθελοντισμού και την ανάπτυξη απαραίτητης τεχνογνωσίας. Απώτερος στόχος μας είναι η ενεργή συμμετοχή του Δήμου Κέας στο Δίκτυο «Μπλε Δήμων».

Το Δίκτυο «Μπλε Δήμων» αποτελεί το πρώτο σχετικό Δίκτυο στην Ελλάδα και στοχεύει  στην ανταλλαγή και προώθηση καλών πρακτικών, τη υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη συνεργειών, την  παροχή κατευθύνσεων στα αρμόδια Υπουργεία και την κατάθεση προτάσεων όπως και τη διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Δελτίο Ενημέρωσης Δήμου Κέας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News