Keep Aegean Blue - Πάρος: 600 κιλά σκουπίδια από τις παραλίες του νησιού

Η μεγαλύτερη αποστολή υποβρυχίων και παράκτιων καθαρισμών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες. Ο λόγος για το «Keep Aegean Blue» (κράτα το Αιγαίο μπλε) μία δράση που γίνεται από την πενταμελής ομάδα της All For Blue - ιδρύθηκε από την  Κατερίνα Τοπούζογλου – και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στόχος; Να επισκεφτεί για δεύτερη φορά (σ.σ. η προηγούμενη το περασμένο καλοκαίρι, όχι σε τόσο μεγάλη έκταση) δεκαπέντε νησιά του Αιγαίου και με την βοήθεια εθελοντών μαθητών αλλά και εθελοντών δυτών σε όλα τα νησιά να καθαρίσουν τις ακτές το βυθό του από σκουπίδια.

Πρώτη στάση χθες η Πάρος… Συμμετείχαν στην δράση 300 μαθητές. Μαζί με τους εθελοντές δύτες και όλη την ομάδα έβγαλαν 600 κιλά σκουπίδια μόλις σε μία ώρα δράσης. Ακολούθησε σεμινάριο με προβολή βίντεο όπου οι μαθητές του νησιού έμειναν με ανοικτό το στόμα με τις πληροφορίες που έμαθαν και τα βίντεο που παρακολούθησαν σε ανάλυση της Τοπούζογλου.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα ethnos.gr η κα Τοπούζογλου «Δεν ήρθαμε εδώ για να κουνήσουμε το δάκτυλο στα παιδιά και να κάνουμε παρατηρήσεις αλλά για να τους δώσουμε βίντεο με πληροφόρηση και για να ευαισθητοποιήσουμε. Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα και πρέπει να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό».
Σεμινάριο στη Πάρο

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ομάδας «300 μαθητές Λυκείου από την Παροικιά και τη Νάουσα, παρακολούθησαν το σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συμμετείχαν στη βιωματική δράση καθαρισμού στην Πάρο. «Το σεμινάριο προλόγισε ο Έπαρχος Πάρου κ.Μπίζας ενώ οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παροικιάς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα έμαθαν σχετικά με τα πλαστικά, τον τρόπο αποφυγής τους. Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των μαθητών και των εθελοντών στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στα Λιβάδια της Πάρου ήταν εντυπωσιακά καθώς σε λιγότερο από 90’ καταφέραμε να απομακρύνουμε από την παραλία και από τον βυθό πάνω από 600 κιλά σκουπιδιών! Φέτος για να αποφύγουμε τις πλαστικές σακούλες στους καθαρισμούς μας, έχουμε φτιάξει επαναχρησιμοποιήσιμα τσουβάλια και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την όλη διαδικασία. Μαζί μας ήταν και οι αυτοδύτες από το τοπικό καταδυτικό κέντρο καθώς και πιστοποιημένοι δύτες της ελεύθερης κατάδυσης».

Και καλοριφέρ

Οσο για το τι βρέθηκε στο βυθό; «Ακόμα και για μας τα σκουπίδια που βρίσκουμε είναι μία μεγάλη έκπληξη. Σήμερα βρήκαμε στο βυθό της Πάρου καλοριφέρ και άλλα απίθανα αντικείμενα», είπε η Τοπούζογλου. Κι εάν αποτέλεσε έκπληξη το καλοριφέρ που βρέθηκε χθες στη Πάρο, το ρεπερτόριο έχει ακόμη: λεκάνες τουαλέτας, καρότσια σούπερ μάρκετ, σόμπες, πορτατίφ έχουν βγει την επιφάνεια και μάλιστα μεγάλο ευρωπαϊκό μουσείο σύγχρονης τέχνης ενδιαφέρθηκε να φωτογραφίζει τα σκουπίδια για να τα παρουσιάσει σε έκθεση..  Παράλληλα, η κα Τοπούζογλου έστειλε κι ένα ακόμη μήνυμα όσον αφορά τη χρήση βιοδιασπόμενων πλαστικών: «Ολοι πιστεύουν πως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά είναι υγιεινά και αυτό είναι μέγα λάθος. Διαλύονται σε πολύ μικρά κομμάτια που τα τρώνε τα ψάρια και η τροφική αλυσίδα συνεχίζεται στον άνθρωπο με φοβερές συνέπειες. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου πλαστικό, μόνο μεγάλα λινά τσουβάλια που κουβαλάμε τα σκουπίδια και τα παραδίδουμε στις υπηρεσίες καθαριότητας των νησιών».

Σε 53 μέρες 1.000 ναυτικά μίλια

Το πλήρωμα του σκάφους θα βρίσκεται στα νερά του Αιγαίου για 53 ημέρες, θα διανύσει 1.000 ναυτικά μίλια, δηλαδή, 1.850 χιλιόμετρα. Θα επισκεφθούν 15 μεγάλα νησιά στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αλλά και πολλά μικρότερα.

Θα πραγματοποιήσουν 30 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία των νησιών και με την συμμετοχή 5.000 μαθητών και χιλιάδων εθελοντών θα προβούν σε δράσεις για τον καθαρισμό των παραλιών αλλά και του βυθού από σκουπίδια και πλαστικά. Την δράση υποστηρίζει η Περιφέρεια Νοτιοανατολικού Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Επόμενος σταθμός; Η Λέρος στις 12 Μαρτίου αλλά με μεσοσταθμό στα Κουφονήσια

Οι σταθμοί της Αποστολής

Πάρος: Πέμπτη 7/3

Λέρος: Τρίτη 12/3

Κάλυμνος: Τετάρτη 13/3

Κως: Πέμπτη 14/3

Κάρπαθος: Παρασκευή 22/3

Ρόδος: Τρίτη 26 και Τετάρτη 27/3

Σύμη: Πέμπτη 28/3

Τήλος: Παρασκευή 29/3

Σαντορίνη: Δευτέρα 1/4

Μήλος: Τετάρτη 3/4

Ναξος: Πέμπτη 4/4

Σύρος: Πέμπτη 5/4

Άνδρος: Τρίτη 16/4

Τήνος: Τετάρτη 17/4

Μύκονος: Πέμπτη 18/4