Keep Aegean Blue: Συνάντηση με Χατζηδάκη και με έμφαση την εκπαίδευση των μαθητών

Θετικός στην ανάπτυξη συνεργασίας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «All For Blue» με στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων καθαρισμού με τη συμμετοχή μαθητών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνάντησή του με την ιδρύτρια του φορέα, Κατερίνα Τοπούζογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε επίσης η Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Έλενα Ράπτη, ο κ. Χατζηδάκης ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του οργανισμού για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, την αποφυγή πλαστικών και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Μία από τις προτάσεις της κ. Τοπούζογλου, οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον του Υπουργού ήταν ο ορισμός plastic free σημείων με απώτερο σκοπό την κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες κ.α.). Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε δε πως, είναι βασική προτεραιότητα τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021, ώστε να φτάσει η Ελλάδα χώρες που είναι στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και η λανθασμένη εντύπωση του κόσμου για τα βιοδιασπώμενα προϊόντα, θέμα για το οποίο ο υπουργός φάνηκε ενήμερος. «Χαρήκαμε ιδιαίτερα που είδαμε να γνωρίζει πως τα βιοδιασπώμενα δεν αποτελούν οικολογικό τρόπο αντιμετώπισης, αλλά και να δέχεται με ενθουσιασμό τα ανοξείδωτα καλαμάκια, που του προσφέραμε», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Κατερίνα Τοπούζογλου.

«Τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες του τόπου μας»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη περιβαλλοντική εκστρατεία με τίτλο «Keep Aegean Blue» που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2018-2019 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον οργανισμό “All For Blue”.

Στόχος αυτής της συνεργασίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, ήταν η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς ως προς την προστασία του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο που αυτό συνεπάγεται για την βιώσιμη ανάπτυξη της μεγαλύτερης τουριστικής Περιφέρειας της χώρας.

«Προβάλαμε βίντεο από τις δράσεις μας και ο υπουργός εντυπωσιάστηκε με το μηχανάκι που βγάλαμε από το βυθό της Σύρου», σημείωσε η κ. Τοπούζογλου, καθιστώντας γνωστό, ότι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας του Υπουργείου με φορείς, οργανώσεις και πολίτες για τη μάχη ενάντια στην πλαστική ρύπανση, ο κ. Χατζηδάκης προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση κοινών δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τον οργανισμό. Μάλιστα ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα παρευρεθεί και σε κάποια από τις μελλοντικές δράσεις του, οι οποίες βρίσκονται ακόμα υπό σχεδιασμό δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα δεν είναι ιδανικές για τη συμμετοχή μικρότερων παιδιών.

Το πεδίο δράσης του «All For Blue» δεν περιορίζεται μόνο στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, καθώς αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνουν κατά καιρούς χώρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως και η Αθήνα. Παρόλα αυτά, όνειρο της ιδρύτριας του Οργανισμού είναι η διενέργεια μεγάλων αποστολών σε όσο το δυνατόν περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, που είναι οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου.

«Το άλφα και το ωμέγα του έργου μας είναι η εκπαίδευση. Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τον καθαρισμό ακτών και βυθών, αλλά να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον, ώστε το συνεχές ενδιαφέρον για τη φροντίδα και την προστασία του να γίνει συνήθεια».

Ολοένα και περισσότεροι φίλοι στο πλευρό του οργανισμού

Αναφερόμενη στη σχέση της με την κ. Έλενα Ράπτη, η κ. Τοπούζογλου κατέστησε γνωστό πως η Βουλευτής είναι φίλη του Οργανισμού, το έργο του οποίου παρακολουθεί και συνδράμει επί σειρά ετών. «Το προηγούμενο σαββατοκύριακο συμμετείχε και η ίδια σε μία δράση που διοργανώσαμε στη Χαλκιδική σε συνεργασία με ένα ξενοδοχείο. Φορούσε γάντια και βοήθησε στον καθαρισμό της παραλίας. Είναι μάχιμη».

Καταλήγοντας, η ιδρύτρια του «All For Blue» δήλωσε ικανοποιημένη με το γεγονός ότι το όνομα του φορέα γίνεται ολοένα και πιο γνωστό, παροτρύνοντας περισσότερο κόσμο να υιοθετήσει πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Επισημαίνεται ότι η κ. Τοπούζογλου ήταν προσκεκλημένη στην πρώτη εκπομπή του “Thrive” (Ant1) για τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Η εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής ταξίδεψε μαζί με την παρουσιάστρια Ζέτα Δούκα στην Τήνο, όπου μίλησαν για την προστασία ακτών και θαλασσών αλλά και την προστασία του καρχαρία στις θάλασσές μας. Βλέποντας, ότι στην εκπομπή υπήρχαν πλαστικά καλαμάκια, η κ. Τοπούζογλου όχι μόνο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αλλά προσέφερε στη Ζέτα Δούκα ένα πακέτο ανοξείδωτα καλαμάκια, προτείνοντας στην παρουσιάστρια να γίνει το «Thrive»… plastic free. Η πρόταση ενθουσίασε την κ. Δούκα κι έτσι στα επόμενα επεισόδια, οι συνεντευξιαζόμενοι θα πίνουν τον καφέ ή τον χυμό τους με οικολογικά καλαμάκια.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Κοινή Γνώμη"