Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚίναρος (ΑΠΕ): "Θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε"

Κίναρος (ΑΠΕ): “Θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε”

|

Η Ελευθερία Ψυχογιού από την Αμοργό καταθέτει τις σκέψεις της για την ανάγκη να ξαναβρούμε την οικολογία μέσα από τις ρίζες μας… Μεταφέρει δε το μήνυμα της κυρά Ρηνιώς από την Κίναρο για την επερχόμενη “μάχη” απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Κίναρος… Ενα από τα δεκάδες νησιά του Αιγαιου… Στη μέση του Πελάγους. Οι πλέον αδαείς το έμαθαν χάρη στην παρουσία της κυρά – Ρηνιώς… Οι έχοντες γνώση, κατανοούν την γεωστρατηγική σημασία του νησιού που στέκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα… Τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε στο προσκήνιο λόγω της παρουσίας του νησιού (μαζί με άλλα δεκατρία νησιά στο Νότιο Αιγαίο) σε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών… Το σχέδιο εγκατάστασης τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW, από 106 μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 150 έως 198,5 μέτρων) περιλαμβάνει τα νησιά  Κουνούποι, Σύρνα, Πλακίδια, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου, που ανήκουν στους Δήμους Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου και Ανάφης.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 245 χιλιομέτρων από τα Λέβιθα στο Δασκαλειό Αττικής (άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 311 χλμ. θα συνδέει τα 14 νησιά) και στη συνέχεια με υπόγειο καλώδιο θα διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 71,8 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμένων στις νησίδες, κτιρίων και άλλων υποδομών υποστήριξης. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε.», που ανήκει στον όμιλο Eunice Energy Group.  

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ενώ έχει απορριφθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης από τους δύο αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τόσο των Κυκλάδων όσο και των Δωδεκανήσων. Οσοι αντιδρούν, υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης. Οι 14 επιλεγμένες νησίδες αναφέρονται στην επιστημονική κοινότητα ως τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», καθώς είναι μεταξύ των τελευταίων καταφυγίων της άγριας ζωής, (σχεδόν) ανεπηρέαστα από την παρουσία του ανθρώπου, ένα μοναδικό φαινόμενο «Κιβωτού» βιοποικιλότητας στη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα, έρχεται η Ελευθερία Ψυχογιού –  Δημοτικός Σύμβουλος Αμοργού με ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος – να καταθέσει την άποψή της σχετικά με την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου και μεταφέρει την σκέψη και πρόθεση της κυρά – Ρηνιώς για τη “μάχη” που έρχεται… Κι όπως λέει με χαμόγελο η κάτοικος του πανέμορφου αυτού νησιού “θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε”…  

Αναλυτικά, η τοποθέτησή της 

“Φέτος που δεν βρέχει, η Κίναρος ανθίζει με τον ιδρώτα και την περηφάνεια της Ρηνιώς. Εκείνη κι ο γιος της στο νησί σήμερα, ένας τίμιος τεράστιος κόσμος! Δυο άνθρωποι σ΄ ένα νησί κι η δροσιά της λεβεντιάς τους σε άνυδρους καιρούς σκορπίζει ελπίδα σ’ όλα τα νησιά μας. “Θα το παλέψουμε και ΘΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!” μου πε στο τηλέφωνο για τις ανεμογεννήτριες, με απίστευτη βεβαιότητα.

Ένοιωσα την Ανάσταση στην φωνή της, την λύτρωση! Παρτίδα μας κι Ανάσταση είναι η ψυχή της κυρά Ειρήνης., ένας μοναδικός κόσμος που απλώνεται στο πέλαγος για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! Της είπα ότι έρχεται για ρεπορτάζ η Deutsche Welle στην Αμοργό, αλλά δεν τους παίρνει ο χρόνος για να ρθουν και Κίναρο αν και θα το θέλα πολύ!

Η κυρά Ειρήνη ξέρει ότι δεν την ξεχνάμε. Ξέρει ότι είναι μέσα στην καρδιά μας. Ξέρει ότι δεν είναι μόνη της. Ξέρει ότι η δύναμη της, γίνεται υποχρέωση για όλους μας.. Εμάς η θάλασσα μας ενώνει. Δεν την κάναμε οικόπεδα. Δεν την χωρίσαμε σε κομμάτια. Την βλέπουμε πάντα ολόκληρη. Η θάλασσα μας δίδαξε την απεραντοσύνη. Της επιδείξαμε τον σεβασμό που της πρέπει και μας τον επιστρέφει με κάθε αντιμάμπαλο με τις πιο σπουδαίες ευχές κι ελπίδες.

Ο ιδρώτας των νησιωτών ενάντια στις ΑΠΕ, έχει φουρτούνες,, δύσκολους κάβους και ανάποδους καιρούς. Δεν ξέρω πώς το σκεφτήκανε ότι μπορούν να πουλήσουν και τον αέρα μας. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι αυτός ο αέρας θα τους πάρει και θα τους σηκώσει, διότι σ’ αυτόν τον αέρα είναι κι η ψυχή όλων όσοι έζησαν και ζουν. Στα νησιά υπάρχει ως παράδοση και κληρονομιά το μέτρο κι η ισορροπία με τη φύση.

Την οικολογία την βρίσκεις στις ξερολιθιές που συγκρατούν συμπονετικά το χώμα, στην μνήμη της γιαγιάς που νεροστουκάλιζε για να μη πάει ούτε μια σταγόνα νερού χαμένη, στους πάνινους εργατικούς ντορβάδες που μοιράζανε το κολατσιό του μεροκάματου. Στο ντορβά της γιαγιά μου φυλάμε ακόμη το ψωμί στο σπίτι μας και το κρατά ολόφρεσκο έτσι όπως καμία πλαστική σακούλα δεν θα μπορούσε. Έτσι η γιαγιά μου γίνεται δασκάλα για την κόρη μου κι όλα τα δισέγγονα της. Κανένα πρόγραμμα κατά της πλαστικής σακούλας δεν θα είχε το ίδιο αποτύπωμα για την γενιά τους. Οι παππούδες κι οι λαλάδες μας προστάτεψαν την φύση από ανάγκη.

Αυτή την ανάγκη πρέπει να ξαναδούμε και να την κάνουμε δική μας στο παρόν και στον μέλλον μας. Κέντρισα πέτρα την πέτρα με πολύ κόπο τις ξερολιθιές. Σε κάθε πέτρα βρίσκεις ακόμη τον ιδρώτα τους, την τέχνη και την τεχνική μιας μαστοριάς ψυχής, αλήθειας, αιώνιας ζωής κι Ανάστασης. Με την πίστη τους έκτισαν το μοναστήρι της Παναγίας ΕΚΕΙ, στο βράχο να προσκυνούν πιστοί κι άπιστοι στην πίστη τους με δέος. Πέτρα την πέτρα ένωσαν την γη με τον ουρανό και προσκυνάμε ΟΛΟΙ. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος, νεοτερισμός ή ευκολία είναι ΙΒΡΥΣ!

Κάθε Ανάσταση θέλει ένα Σταυρό για να σηκώσεις. Θέλει να αγαπήσεις κάθε δέντρο, κάθε πέτρα και να μην ξεπουλήσεις ούτε σπιθαμή. Θέλει πάνω από όλα να νιώθεις την ανάσα σου μέσα από τον αέρα που σου άφησαν όλοι οι προηγούμενοι που αν και έχουν φύγει , ο ιδρώτας τους εξακολουθεί να κρατά συμπονετικά το χώμα και την ζωή και υπάρχουν διακριτικά νικώντας όλους τους θανάτους. Λίγο να τους αφουγκραστείς θα κατανοήσεις σε δευτερόλεπτα ότι η πιο περισπούδαστη μελέτη περί οικολογία είναι αυτοί.

Εκείνοι που ακόμη και τους τοίχους των σπιτιών τους μοιραζόντουσαν και κανένας δεν ήταν ολότελα δικός τους, ήταν και του διπλανού., Ήξεραν όμως πώς να χωρέσει το όνειρο σε κάμαρη δυο πήχες κι ήταν απολύτως ευχαριστημένοι με αυτό, που ίσως και να μην καταλαβαίνεις.

Αν το καταλάβεις , θα καταλάβεις κι αυτό που είπε η Ρηνιώ :”ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!” γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 

Φέτος που δεν βρέχει, η Κίναρος ανθίζει με τον ιδρώτα και την περηφάνεια της Ρηνιώς. Εκείνη κι ο γιος της στο νησί…

Δημοσιεύτηκε από Ελευθερία Ψυχογιου στις Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες