Κουφονήσια: Τι είδαν και τι ψάρεψαν στο βυθό του νησιού

Το πρόγραμμα Sea Change του ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, που έχει ως στόχο να αναβαθμίσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων κυρίως της Νησιωτικής Ελλάδας βρίσκεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες.. Μάλιστα,  σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, έπιασαν δουλειά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα πρώτα αποτελέσματα αν μη τι άλλο εντυπωσιακά… Ξεκίνησαν από την Νάξο, στη συνέχεια πέρασαν στην Ηρακλειά και τώρα βρέθηκαν στα Κουφονήσια. Προχώρησαν σε δράσεις στις παραλίες τόσο στο Άνω όσο και στο Κάτω Κουφονήσι αλλά και στο αλιευτικό καταφύγιο του «Παριανού» εκεί όπου αντιμετώπισαν και τις περισσότερες δυσκολίες. Όμως, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους και εμφανίζονται ικανοποιημένοι.  Τι ανέφεραν; «Το μέρος αυτό μας άφησε πραγματικά άφωνους, ήταν το καταφύγιο του «Παριανού». Στο βυθό εντοπίστηκαν χιλιόμετρα από πετονιές, δίχτυα, φίλτρα λαδιού (κάποια έσταζαν ακόμη λάδι), μπαταρίες, λάστιχα, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, κουτιά από χρώματα, πινέλα και πολλά άλλα συνθέτοντας μια εικόνα που θύμιζε υποβρύχια χωματερή....»

Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το σχόλιο που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου κο Αντώνη Κωβαίο που αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα «Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο προστασίας άγριας ζωής Νάξου για τον καθαρισμό των ακτών & παραλιών και κυρίως για την σημαντική προσπάθεια υποθαλάσσιου καθαρισμού του αλιευτικού καταφυγίου από τα τόσα απορρίμματα των αλιέων. Δυστυχώς η κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν καθόλου καλή! Επίσης ευχαριστώ θερμά την Γιώτα και τον Γιώργο Βεκρή για την ζεστή εξολοκλήρου φιλοξενία που παρείχαν στην πολυμελή αποστολή!!  Πολλά συγχαρητήρια!!»

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από τον Σύλλογο Προστασίας «Άγριας Ζωής Νάξου» αναφέρει:  "Η συνεργασία του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου με το πρόγραμμα #seachange του ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη συνεχίστηκε στα Κουφονήσια. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε πρώτη φάση στις παραλίες Σπηλιά, Λουτρό, Καρνάγιο και Παριανός όπου απομακρύνθηκαν σκουπίδια κ πλαστικά από το βυθό και τις ακτές. Έπειτα ακολούθησε καθαρισμός σε 4 παραλίες στο κάτω Κουφονήσι και στο Γλαρονήσι. Οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού σε γενικές γραμμές ήταν καθαρές.

Κρίνουμε αναγκαίο να αναφέρουμε την άσχημη εικόνα που αντικρίσαμε στο αλιευτικό καταφύγιο Παριανός και να επισημάνουμε την ανάγκη για επιπλέον δράσεις. Το μέρος αυτό μας άφησε πραγματικά άφωνους. Στο βυθό εντοπίστηκαν χιλιόμετρα από πετονιές, δίχτυα, φίλτρα λαδιού (κάποια έσταζαν ακόμη λάδι), μπαταρίες, λάστιχα, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, κουτιά από χρώματα, πινέλα και πολλά άλλα συνθέτοντας μια εικόνα που θύμιζε υποβρύχια χωματερή....

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον πρόεδρο της κοινότητας Κουφονησίου  Αντώνη Κωβαίο για την βοήθεια του και την οικογένειά του Γιώργου Βεκρή (Villa Maria Vekri Koufonissia) για την άψογη εξυπηρέτηση . Η Επόμενη δράση θα γίνει στη Δονούσα...»

Περισσότερες φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου…