Κυκλάδες - Ανεμογεννήτριες: Νάξος και Ανδρος ενώνουν τη φωνή τους στο πλευρό των Τηνιακών

Και τα επεισόδια όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο καλά κρατούν. Και όπως βλέπουμε. αυτή τη φορά, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα των Τηνιακών ενάντια στις Ανεμογεννήτριες, έχουν βοήθεια τόσο από την Ανδρο όσο κι από τη Νάξο.. Οχι, σε επίπεδο δημοτικής Αρχής αλλά μέσα από τις επιτροπής Αγώνων ή πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να κρατήσουν τα ...βουνά ελεύθερα από τις ανεμογεννήτριες που έρχονται ως ... κατακτητές. 

Ας δούμε τι αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ανδρου που δήλωσε την αλληλεγγύη της στη μάχη των τηνιακών.. "Μαθαίνουμε από την Τήνο, ότι συγκεντρώνονται εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν τους κατοίκους της Τήνου να διαδηλώσουν ενάντια στη συνέχιση των έργων θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Τήνου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για αναστολή των έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέχρι την κατάρτιση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Επίσης, ότι η Τηνιακή κοινωνία έχει εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν ξεκάθαρα την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο έργο.

Θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε τοπικής κοινωνίας να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι σε εκείνες τις δραστηριότητες, τις οποίες θεωρεί βλαπτικές για το εννοούμενο δημόσιο συμφέρον. Αντίστοιχα, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα δικαιώματα της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και να την προστατεύει απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου καταδικάζει εκ των προτέρων τυχόν παρέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή της διαμαρτυρίας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί τους. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία των πολιτών, όχι των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με διάλογο, όχι με χρήση βίας.

Η θέση της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου είναι η αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών και των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης και ο επανασχεδιασμός της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά με γνώμονα το περιβάλλον, τον νησιωτικό χαρακτήρα και πρωτίστως με σεβασμό στη βούληση των κατοίκων των νησιών. Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς την Τηνιακή κοινωνία και δηλώνουμε ότι ο αγώνας τους για νησιά ελεύθερα από βιομηχανικές ανεμογεννήτριες είναι και δικός μας!"

98205725_1362484833954838_3035557098105602048_n.jpg

Τι λέει όμως και η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου; Να σημειώσουμε εδώ ότι την περασμένη Πέμπτη (14/05) τα μέλη της πρωτοβουλίας έκαναν συγκέντρωση στη πόλη της Νάξου και διαμαρτυρήθηκαν για το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το περιβάλλον... 

Ας δούμε όμως τι αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Τήνου με τίτλο " " Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά" 

"Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεών τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.
Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συσστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.
Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News