Κυκλάδες: Απεξάρτηση από το πετρέλαιο το 2020 όσον αφορά την ενέργεια

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Αττικής ανέφεραν  πηγές του ΑΔΜΗΕ τονίζοντας ότι το έργο προχωρά με βάση την απόφαση που έχει λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την οποία κοινοποίηση του ανατέθηκε σε θυγατρική του Διαχειριστή.  

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης στα τέλη του 2022 ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα απαιτηθεί είτε η διατήρηση σε λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που θα έκλειναν νωρίτερα σε εφαρμογή της αντιρρυπαντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη βάση σχετικών επιχειρηματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Οι εναλλακτικές αξιολογούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να επιλεγεί η οικονομικότερη λύση. Η παράταση λειτουργίας των μονάδων χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού.

Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν ότι σύμφωνα και με την ερμηνεία της Κομισιόν, τον Ιανουάριο θεμελιώνεται δυνατότητα της αρχής να αναθέσει το έργο στον ΑΔΜΗΕ, όπως έχει ήδη κάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συνεπώς μία πιθανή εξέλιξη είναι η επανάληψη της εν λόγω απόφασης τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν θετικά μηνύματα για την προώθηση του έργου και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και τη διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου.

Ομως, έχουμε νέα και για τις Κυκλάδες... Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσίασε το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. Το 2020, όπως είπε, θα υπάρξει η πλήρης απεξάρτηση των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων από τους πετρελαϊκούς σταθμούς. Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί η πρώτη, "μικρή" διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας θα υπογραφούν την ερχόμενη Τρίτη στην Κίσσαμο. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα (ύψους 1, 3 δις ευρώ, όσον αφορά τη διπλή διασύνδεση Κρήτη με Αττική και Πελοπόννησο) ενώ το καλώδιο Κρήτης – Πελοποννήσου  καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News