Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Εκτός σχεδιασμού δύο αιολικά πάρκα σε Νάξο και Τήνο

Κυκλάδες: Εκτός σχεδιασμού δύο αιολικά πάρκα σε Νάξο και Τήνο

|

Εκδόθηκε τη Δευτέρα (25/05) η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου – Διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο αλλά μειώνει τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (“εξαιρεί” το αιολικό πάρκο “ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε”.) και στην Τήνο (εξαιρεί το αιολικό πάρκο “ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.”).

Οι εξελίξεις τρέχουν στο θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.. Και όπως μαθαίνουμε έχουμε αλλαγές… Και μάλιστα μας επηρρεάζουν άμεσα τόσο στη Νάξο, όσο και στη Τήνο, ώ μένουν με το παράπονο οι κάτοικοι της Πάρου και βέβαια έχουμε και τους κατοίκους της Ανδρου που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους κόντρα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί βόρεια στις Κυκλάδες. Ενόψει της εκδίκασης στο ΣτΕ την 4η Ιουνίου όπου τα τέσσερα νησιά υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα παλέψουν για την αλλαγή δεδομένων στις προσπάθειες που γίνονται για εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχουμε και καλά νέα…  

Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος μέσω ανακοίνωσης στα social media λίγο μετά το μεσημέρι ανέφερε ” Σύμφωνα με πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο όμιλος Κοπελουζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού μας. Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του Τηνιακού λαού και της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 5 χρόνια. Συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες τη προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακού τοπίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος”.

Ενώ λίγο αργότερα, η Επαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νατάσα Δεληγιάννη – Ασπρου έγινε πιο συγκεκριμένη και έδωσε την είδηση ”  Η προσπάθεια όλων των Τηνιακών που διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τα παιδιά μας, φώναξαν με όλες τους τις δυνάμεις για το δίκιο τους, πρωτοστάτησαν στον αγώνα όλων των Κυκλαδίτικων νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, διεκδίκησαν αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας και ένωσαν τα χέρια τους σε μία ανθρώπινη αλυσίδα που θέλησε να βάλει φρένο στην καταστροφή της ομορφιάς και της φυσιογνωμίας της Τήνου, έφερε καρπούς που δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν και να δυναμώνουν τον αγώνα μας.

Εκδόθηκε χτες 25.5.2020 η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο) σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών, ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.) και στην Τήνο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.).

Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή. Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα (4) νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας”.

Παράλληλα είχαμε παρέμβαση και από τον Επαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά, ο οποίος επίσης ανέφερε ”  Σήμερα 26 Μαΐου 2020, ενημερωθήκαμε για την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με Α.π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/29714/1561/ 25.05.2020 σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση της 177360/18.12.14 σχετικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο. Στην παραπάνω απόφαση μειώνονται τα αιολικά πάρκα από 9 σε 7 αφού εξαιρείται το αιολικό πάρκο “ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.” στην Νάξο και το αιολικό πάρκο “ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.” στην Τήνο.

Οπότε παραμένουν:

τρία (3) αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.», ισχύος 9,2 MW,  «AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.» ισχύος 16,1 MW, «AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW),

ένα (1) αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ, («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)

δύο (2) αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 Α/Γ («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 23 MW, ««ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW

ένα (1) αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 Α/Γ («AIOΛIKO ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» ισχύος 20,7 MW)

Η παραπάνω απόφαση μας στεναχωρεί διότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ομόφωνη αντίδραση των τοπικών μας κοινωνιών. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα και ομοψυχία μέχρι να επικρατήσει η λογική! Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές!”

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα:

– Α/Π «ΣΚΟΥΜΠΙ» ισχύος 23,0 MW – Νήσος Άνδρος  Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων μεταφοράς τάσης/ Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 44.801,73 m2 , Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 2.003,31 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-νέες διανοίξεις: 1.049,00 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης βελτιώσεις: 5.119,29 m.

Α/Π «ΚΑΦΟΥΤΣΙ» ισχύος 36,8 MW – Νήσος Άνδρος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 71.819,93 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 3.527,09 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-νέες διανοίξεις: 1.369,07 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 9.034,79 m.

– Α/Π «ΓΚΟΡΑΚΙ» ισχύος 16,1MW – Νήσος Άνδρος  Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 36.652,45 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 1.967,75 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-νέες διανοίξεις: 3.611,54 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 15.130,59 m.

– Α/Π «ΔΙΣΤΟΜΟΣ» ισχύος 36,8MW – Νήσος Νάξος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 139.490,66 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 12.018,75 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης – νέες διανοίξεις: 1.940,83 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 6.247,30 m.

– Α/Π «ΓΟΥΡΛΕΣ» ισχύος 23,0MW – Νήσος Πάρος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 84.249,92 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 6.819,77 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης – βελτιώσεις: 6.707,28 m.

– Α/Π «ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ» ισχύος 27,6MW – Νήσος Πάρος  Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 73.398,64 m2 , Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 4.594,87 m , Μήκος οδοποιίας πρόσβασης – νέες διανοίξεις: 150 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 7.802,34 m.

– Α/Π «ΦΩΛΙΑ» ισχύος 11,5MW – Νήσος Τήνος Συνολική κατάληψη (πλατειών Α/Γ, εσωτερικής οδοποιίας, οικίσκων ελέγχου και τάφρων Μ.Τ. εκτός οδοποιίας): 22.954,18 m2, Μήκος εσωτερικής οδοποιίας: 866,79 m, Μήκος οδοποιίας πρόσβασης-βελτιώσεις: 8.865,99 m.

@Ανεμογεννήτριες

Το σύνολο των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται και στα επτά αιολικά πάρκα είναι 76 και η συνολική παραγόμενη ισχύς τους ανέρχεται στα 174,8 MW. Ο τύπος ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί στα αιολικά πάρκα είναι η Enercon E- 70/2,3 MW με ύψος πυλώνα 64 m και διάμετρο πτερωτής 71 m.

@ Οδοποιία

Για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), το συνολικό μήκος της οποίας είναι 39.918,77 m (εσωτερική: 31.798,33 m και πρόσβασης: 8.120,44 m). Οι οδοί θα είναι χωμάτινοι και θα επιστρωθούν με κατάλληλο θραυστό υλικό, ενώ θα ακολουθήσουν τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας. Προβλέπονται επίσης βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης, συνολικού μήκους 58.907,58 m.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη