Κυκλάδες: Εντός Απριλίου η δημοπράτηση της Μονάδας Απορριμμάτων της Μήλου

Πως το είχε πει ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός στην επιστολή παραίτησής του από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου; Οτι φοβάται για το μέλλον της Μονάδας Επεξεργασιας Απορριμμάτων της Νάξου... Και ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις...  Προφανώς όμως ο ΦΟΔΣΑ κάτι κάνει.. Και η ΜΕΑ θα δημοπρατηθεί εντός του 2021 όπως διαβάζουμε σε πρόσφατα άρθρο της ιστοσελίδας ypodomes.gr.. Με μικρή καθυστέρηση είναι η αλήθεια αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα στριμωχτούν οι αρμόδιοι δίπλα δίπλα για να βγουν φωτογραφία και να πάρουν τα credit για την επιτυχία της δημοπράτησης. Τι; δεν θα διεκδικήσουν μερίδιο στη πίτα;  

Πρώτη πάντως είναι αυτη της Μήλου μαζί με αυτές τις Καρπάθου και Ρόδου στο Νότιο Αιγαίο. Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα..   Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει κλείσει και μαζί με αυτό είχαμε σημαντικές εξελίξεις για τις υπό δημοπράτηση μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (MEA). Εκτός από τη μονάδα της Ζακύνθου, όπου αναδείχθηκε ο μειοδότης, την επαναδημοπράτηση της μονάδας στην Κέρκυρα, την εκκίνηση της λειτουργίας της μονάδας στην Ηλεία, και την ανάδειξη των μνηστήρων για τη Ναύπακτο, ένας σημαντικός αριθμός ΜΕΑ αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να κάνουμε λόγο για τουλάχιστον 16 μονάδες απορριμμάτων, για τις οποίες έχουν γίνει η αναμένεται η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Από την άλλη δύο μονάδες φαίνεται ότι απομακρύνονται από το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης.

Ποιες μονάδες δημοπρατούνται εντός Απριλίου

Ξεκινώντας από τις μονάδες για τις οποίες αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση και πιο συγκεκριμένα εντός του τρέχοντος μήνα, μεταφερόμαστε κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Στην εν λόγω Περιφέρεια αναμένονται εντός Απριλίου οι δημοπρατήσεις για τις μονάδες στην Κάρπαθο, τη Ρόδο και τη Μήλο.

Πρόκειται για έργα που έχουν πάρει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και αναμένεται η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνεδρίαση για τη μονάδα στη Μήλο και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Ανάδειξη ενδιαφερομένων και μειοδοτών

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο διαχείρισης απορριμμάτων είναι η μονάδα στο Γραμματικό, η οποία μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από τα τέλη του 2020 όπου και πήρε το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Η ανάδειξη των ενδιαφερομένων αναμενόταν περί τα τέλη του προηγούμενου μήνα, αλλά αποφασίστηκε η μετακίνηση της υποβολής προσφορών στα τέλη του τρέχοντος.

Μία ακόμα μονάδα που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι αυτή της Σητείας, για την οποία έχουν ήδη ανοίξει οι τεχνικές προσφορές. Η αξιολόγηση των εν λόγω προσφορών είναι και η πιο χρονοβόρα, ενώ θα ακολουθήσει και η εξέταση των οικονομικών προσφορών.

Όσον αφορά την έτερη μονάδα απορριμμάτων στη Χερσόνησο της Κρήτης, ο διαγωνισμός “πάγωσε”, καθώς έχει γίνει προσφυγή κατά της διακήρυξης στην Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Ωστόσο, οι τεχνικές προσφορές έχουν ανοίξει και εφόσον η γνωμοδότηση της ΑΕΠΠ είναι αρνητική, τότε θα έχουμε εξελίξεις ύστερα από τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Με προσφυγή στην ΑΕΠΠ “κόλλησε” και η μονάδα στην Κεφαλλονιά, καθώς προσέφυγε η ΗΛΕΚΤΩΡ. Ωστόσο, η γνωμοδότηση της αρχής ήταν αρνητική και ο ήδη προκηρυγμένος διαγωνισμός προχωράει πλέον χωρίς εμπόδια. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως 3 εταιρίες (ΑΝΩΝ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα σε τροχιά δημοπράτησης έχει μπει η μονάδα του Αγρινίου. Ως ημερομηνία καταληκτικής υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η 22η Απριλίου, ενώ η αποσφράγιση αναμένεται στις 28 του ίδιου μήνα.

Κλείνοντας η μονάδα των Τρικάλων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 5 σχημάτων, τα οποία είναι τα εξής:  ΤΕΝΕΡΓ ΑΒΕΤΕ, ΘΑΛΗΣ Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,  ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT, ΕΡΕΤΒΟ-Γκολιόπουλος. Οι προσφορές βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, ενώ σύντομα θα αξιολογηθούν και οι οικονομικές.

Δημοπρατήσεις εντός του έτους

Όσον αφορά στις υπόλοιπες μονάδες που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του 2021 έχουμε συνολικά 9 μονάδες. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για έργα που έχουν λάβει το πράσινο φως στην πλειοψηφία τους από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Οι εν λόγω μονάδες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο Νότιο Αιγαίο και αφορούν στη Λέρο, τη Νάξο, την Τήνο, τη Σύρο και την Άνδρο. Επίσης, σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνει και η μονάδα στην Πάτρα, τη Λάρισα, το Δυτικό και τον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες μονάδες αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί έως τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, κ. Μιχάλη Γεράνη.

Σχετικά με τη μονάδα απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, έχει δημιουργηθεί ένα εμπόδιο, το οποίο αφορά στην προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά και φορέων της περιοχής στο ΣτΕ με την εκδίκαση της υπόθεσης να αναμένεται.

Τα αμφίβολα έργα του 2021

Μία μονάδα απορριμμάτων για την οποία οι εξελίξεις δεν είναι τόσο θετικές είναι αυτή της Καβάλας. Το έργο έχει οδηγηθεί σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από τις αρχές του 2021. Ωστόσο, με μία ακόμη προσφυγή προς την ΑΕΠΠ, και αυτή τη φορά από την ΗΛΕΚΤΩΡ, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και μετατίθεται εντός του 2021, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα πρέπει να είχε πραγματοποιηθεί από τις 26 Φεβρουαρίου.

Εν κατακλείδι ακόμα ένα έργο φαίνεται πως απομακρύνεται από το 2021 και αυτό αφορά στη μονάδα Βόλου. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η πρόταση χρηματοδότησης προς το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ αποσύρθηκε με αποτέλεσμα η δημοπράτηση εντός του 2021 να θεωρείται “έκπληξη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News