Κυκλάδες... Ερχεται ο Δαίδαλος και φέρνει βροχές

Οι κυρίες του χειμώνα μας άφησαν και έρχονται πλέον οι …Κύριοι και είναι οργισμένοι. Με βάση την ενημέρωση από την επίσημη ιστοσελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από αύριο Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (26/10) θα βρεθούμε στο έλεος του … Δαίδαλου, του πρώτου βαθύ βαρομετρικού χαμηλού που θα χτυπήσει την Ελλάδα για το νέο υδρολογικό έτος… Ένα έτος που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς εάν σκεφτεί κανείς ότι χθες Σάββατο οι θερμοκρασίες χτύπησαν ακόμη και τους 28 βαθμούς και βροχή ακόμη δεν έχει πέσει…

Με βάση λοιπόν τα προγνωστικά που έχουμε…

Α) Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, βροχές και καταιγίδες αναμένονται καταρχάς στα δυτικά και αργότερα μέσα στην ημέρα στα βόρεια, ενώ αργά το βράδυ ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη 24/10, ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από μεσημέρι, ο στροβιλισμός του Δαιδάλου πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι την Τρίτη θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ κυρίως στα ανοιχτά του Ιονίου αλλά και στο νότιο Αιγαίο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, περίπου πάνω από τα 1700-1800 μέτρα υψόμετρο. Και βέβαια η θερμοκρασία θα κατέβει ακόμη και 9 βαθμούς (!!!)

Την Τετάρτη 25/10, ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με βελτίωση στα δυτικά και βόρεια.

Την Πέμπτη 26/10 και καθώς ο Δαίδαλος θα έχει μετακινηθεί προς τα νότια, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη. Αλλά με το σκεπτικό ότι ο καιρός ,… αργεί λίγο μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε ακόμη και τη Παρασκευή να έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα με πολύ βροχή ή και τοπικές καταιγίδες…

Θερμοκρασία

Υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν για μία ακόμα ημέρα το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στην Λάρισα (28.6 C), στα Τρίκαλα (28.4 C), στo Φωτολίβο Δράμας (28.3 C), στην Καρδίτσα, στη Λίνδο Ρόδου και στο Πολύδροσο Φωκίδας (27.9 C), στο Κιλκίς (27.7 C) και στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (27.6 C).

Κρήτη

Με την ανομβρία των τελευταίων ετών υπάρχει έντονη έλλειψη νερού για την άρδευση και ο κίνδυνος να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, θερμοκήπια και ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Μεσαράς, γύρο από το «στεγνό» φράγμα της Φανερωμένης Νότια του Ηρακλείου Κρήτης. Μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες με τον ''ξερό'' και αυλακωμένο πυθμένα της λίμνης, που θυμίζει Αφρικανική έρημο..... Από τα 19 εκατομμύρια κυβικά νερού η ποσότητα μειώθηκε στις 800 χιλιάδες, με το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει να μην μπορεί να καλύψει ούτε το χαμηλό κτίσμα και τα δέντρα στο κέντρο της άλλοτε γεμάτης λίμνης του φράγματος. Η τραγική αυτή κατάσταση ανάγκασε τους υπεύθυνους διαχείρισης, πριν μερικές μέρες, να κλείσουν το φράγμα για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το 2005.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News