Κυκλάδες: Χάνονται από το χάρτη ελέω Κλιματικής Αλλαγής

Ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού… Εδώ και λίγες εβδομάδες, οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec) κρούουν τον κώδωνα κινδύνου: σε έναν κόσμο όπου η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου (+ 2 C) , που είναι ο μίνιμουμ στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με έναν κόσμο που θα βρίσκεται στον +1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι και ο ιδανικός στόχος της συμφωνίας. Αλλά, για να παραμείνει ο πλανήτης στον +1,5 C, θα απαιτηθεί μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σχέση με το 2010, την στιγμή που οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες παραπέμπουν σε άνοδο κατά 3 C, με τις θύελλες, τα κρούσματα ξηρασίας και τις πλημμύρες που θα συνοδεύουν αυτήν την εξέλιξη.

Κι όμως κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται… Μετά από δεκατέσσερις ημέρες συζητήσεων στο Κατοβίτσε της Πολωνίας πάνω στη συνθήκη του Παρισίου (2015) οι άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά με το περιβάλλον μένουν με το στόμα ανοιχτό από την απάθεια των πολιτικών να αναλάβουν πραγματική δράση. Και το κυριότερο; Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ούτε να ακούσουν τη λέξη «αποδοχή» στην προσπάθεια για μείωση των ρύπων που ενδεχομένως θα φέρει ανάσα στο πλανήτη. Ακόμη και οι οικοδεσπότες Πολωνοί δεν θέλησαν να βάλουν σταγόνα στο κρασί τους ήτοι στην βιομηχανία άνθρακα, το μεγάλο θεωρητικά όπλο τους…

Την ίδια ώρα έρχεται η στιγμή της πραγματικότητας. Ποια είναι αυτή; Ο Χάρτης των επόμενων ετών. Εκεί όπου «χάνονται» πόλεις του Ατλαντικού όπως το Μαϊάμι στις αμερικανικές ακτές, η Βενετία στην Αδριατική ή το Μπουένος Άιρες στην Νότια Αμερική… Αλλά και τα νησιά των Κυκλάδων…

Το National Geographic προσπαθώντας να καταστήσει σαφές τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα, ετοίμασε έναν χάρτη για κάθε μία ήπειρο για το τί θα συμβεί σε περίπτωση που το επίπεδο της θάλασσας ανέβει 66 μέτρα και το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό. Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο απειλούνται με αφανισμό, με την Αφρική να είναι η πιο τυχερή, καθώς αλλάξει μορφολογικά.

Στην Ευρώπη, πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Ρίγα, το Λονδίνο και η Βενετία θα «πνιγούν», το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας θα εξαφανιστεί, ενώ τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου θα εξαφανιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δείτε τον σχετικό χάρτη της Ευρώπης…

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ΑΠΕ - ΜΠΕ